Legenda o Mulan: Žene u „muškim“ profesijama

FOTO: popsugar.com

Uprkos težnji da ispoštuje tradiciju i ne ukalja čast svoje porodice, mlada Kineskinja Mulan odlučuje da umesto svog bolesnog oca prihvati poziv za odlazak u borbu protiv neprijatelja. Uz pomoć vernih prijatelja, zmaja, konja i cvrčka, čini sve što je u njenoj moći da se što bolje preruši i ne privuče pažnju ostalih vojnika.

Da bi zadobila poverenje mladog generala Šanga, morala je da se trudi mnogo više nego ostali. Nedostatak fizičke snage, nadoknađivala je svojom mudrošću. Zahvaljujući hrabrosti i snalažljivosti, Mulan je nekoliko puta spasila kinesku vojsku od najezde Huna.

U međuvremenu, otkriveno je da je Mulan žensko, ali joj nije oduzet život, već je zaslužila divljenje kineskog cara i svih njegovih podanika. Iako se njen put razlikovao od života ostalih princeza, sudbina im je bila ista. Tako je i Mulan pronašla svog princa – generala Šanga.

Mulan je oličenje borbenosti, neustrašivosti i požrtvovanosti. Dokazala je da i žene mogu da budu uspešne u profesijama za koje se dugo verovalo da su namenjene samo muškarcima.

-poslovna_komunikacija.gif

Istorija nas uči da su muškarci ti koji treba da obezbede egzistenciju porodice, dok je dužnost žena da brinu o kući i deci. Mnoge dinastije su iz svojih rodoslova izostavile žene i time potpuno obezvredile njihovu ulogu.

I danas mnogi roditelji vaspitavaju decu uz postavljanje jasne granice između muških i ženskih poslova. Zanemaruje se činjenica da mlade treba usmeravati ka onome za šta imaju talenat i što bi voleli da rade. I dalje se sa podozrenjem posmatraju devojke koje se profesionalno bave fudbalom, a ništa manje negativnih kritika ne dobijaju ni baletani.

RV_AP131_WOMEN_P_20141212154916.jpg
FOTO: wsj.com

Poslednjih godina sve je više žena koje se ističu u „muškim“ poslovima, za koje je pored hrabrosti i snalažljivosti potrebna i odgovarajuća fizička spremnost. Tako je sasvim uobičajeno naići na žene u ulozi telohranitelja, vatrogasaca, vozača tramvaja... Razlozi za bavljenje ovim poslovima su raznoliki – nemogućnost nalaženja posla u struci, ostvarenje veće zarade, a neretko i želja da se posvete baš ovim zanimanjima. Bez obzira na postignute rezultate, žene su za iste poslove i dalje manje plaćene od svojih muških kolega.

Ostaje nam samo da se nadamo da će u budućnosti svako od nas imati pravo da se posveti profesiji koju je sam izabrao, a da zbog toga neće biti osuđivan od strane društvene zajednice.

Katarina je ekonomista u pokušaju, ljubitelj književnosti, muzike, prirode i životinja.