Kragujevački studenti najbolji u Srbiji
Privatna arhiva

„Big Deal“ je društveno odgovoran projekat advokatske kancelarije „Janković – Popović – Mitić“ (JPM), koji je nastao 2012. godine. Austrijski advokati su stvorili ideju o Big Deal-u, čiji je koncept projekta bio potpuno drugačiji od današnjeg. Njihov se sastojao od jednog predavanja za određeni broj studenata. Danas su advokati iz JPM-a kroz Big Deal želeli, ne samo da upoznaju studente sa M&A transakcijama (transakcije preuzimanja i spajanja privrednih društava), već i da im daju priliku da učestvuju u jednoj takvoj transakciji kroz simulaciju.

Andreja Petrović, advokat JPM-a je za iSerbia izjavio: „Cilj je da na što bolji način prenesemo naša praktična znanja studentima, jer oni na fakultetima nemaju priliku da se upoznaju sa ovakvim transakcijma, koje predstavljaju najbitniji segment u poslovanju svake advokatske kancelarije. Takođe, na ovaj način imamo priliku da se upoznamo sa najboljim studentima koje interesuje privredno pravo i da ih eventualno uključimo u naš tim“.

Ono što studenti koji učestvuju na ovakvom projektu dobijaju je, pre svega, iskustvo i znanje koje ne mogu da dobiju na fakultetu. „M&A transakcije su specifične i potrebno je mnogo godina rada u praksi da biste ovladali njima“, dodao je advokat Petrović. Sa druge strane, važna stvar je što najbolji studenti/takmičari u Big Deal projektu mogu da dobiju tromesečnu praksu, nakon koje imaju mogućnost da se zaposle u JPM advokatskoj kancelariji.

Big Deal 2014.

1908451_579103502189234_6037598602605160835_n.jpg

FOTO: Big Deal

Projekat je i ove godine privukao znatnu pažnju studenata pravnih fakulteta. Sam izbor studenata, koji će biti deo tima i koji bi trebalo da budu predstavnici fakulteta, vrše asistenti tog fakulteta. Na način selekcije studenata koji će učestvovati na samom projektu nije znatno uticala prosečna ocena tokom studija. Više se vodilo računa o kooperativnosti studenata, njihovoj snalažljivosti, poznavanju teorije, kao i mogućnosti primene stečenih znanja na konkretan slučaj. Takođe, ono što je bilo važno prilikom izbora članova tima jeste njihovo poznavanje engleskog jezika, jer se celo takmičenje odvijalo isključivo na engleskom jeziku.

Pravni fakultet iz Kragujevca na ovom projektu učestvuje od samog početka. Tim, koji je učestvovao na projektu 2012. godine je ušao u finale, ali na žalost nije uspeo da se izbori za pobedu. Ovogodišnji članovi tima su uspeli da pobede novosadsku ekipu u finalu. Članovi pobedničkog tima bili su: Aleksandra Aksić, Dušan Ilić, Dragana Spasić, Katarina Ilić i Dušica Poskuričić, koje je predvodio Borko Mihajlović, asistent tog fakulteta. Pored nagrade za najbolji tim, Aleksandra i Dragana su osvojile titulu pobednika takmičenja, gde su osvojile nagradu u vidu prakse u pomenutoj advokatskoj kancelariji.

Kako je tekla priprema za takmičenje, za iSerbia je objasnio Dušan Ilić, član pobedničkog tima: „Sam projekat počinje u maju mesecu, kada organizatori takmičenja održe predavanje za sve učesnike, kako bi ih bolje upoznali sa suštinom takmičenja. Tokom leta smo čitali literaturu iz sudske prakse, koje se odnose na oblast kompanijskog prava i M&A transakcija. Slučaj smo dobili u septembru i tada su krenule intenzivnije pripreme“. Ilić je rekao i da je svaki član tima bio zadužen za jednu pravnu oblast i da su učesnici samostalno izučavali dokumentaciju, tražili i rešavali probleme.

Na osnovu izvršene analize celokupne dokumentacije sastavili su Due Dilligence izveštaj, koji su u polufinalu prezentovali tročlanoj komisiji. Advokati i članovi komisije ocenjivali su celokupni DD izveštaj, njegovu sadržinu, način prezentovanja problema, jezik i izražavanje prilikom pisanja, kao i prezentacione veštine.

Dušan Ilić je dodao da su najpre pristupili pisanju nacrta ugovora o prenosu udela, nakon čega su krenuli sa pripremama za finalne pregovore. „Trudili smo se da spremimo što bolju argumentaciju i strategiju pregovora, zbog čega smo u finalu imali kvalitetan odgovor na svako pitanje protivničkog tima. Kako bi pregovore učinili što realnijim, organizatori ovog projekta su nam pripremili malo iznenađenje. U toku samih pregovora dostavljena nam je nova dokumentacija koja je bitno izmenila do tada postojeće činjenično stanje i samim tim znatno uticala na dalji tok pregovora“. Ilić je, zatim, objasnio da je cilj tog iznenađenja bilo da testira snalažljivost, dovitljivost i reagovanje takmičara u novonastalim okolnostima.

Dragana Spasić, studentikanja master studija Pravnog fakulteta u Kragujevcu i članica pobedničkog tima, koja je ujedno na ovom takmičenju osvojila praksu u pomenutoj advokatskoj kancelariji, izjavila je da joj je učešće na ovom projektu izuzetno značilo. Sa jedne strane je utvrdila stečeno i stekla novo znanje iz oblasti kompanijskog prava, a sa druge strane je dobila priliku da se suoči sa stvarnim problemima koji se dešavaju u praksi.

Kako ona kaže, posebno ju je obradovala nagrada koju je osvojila: „Pored toga što mi je nagrada omogućila da budem u društvu eminentnih advokata, dala mi je dodatnu motivaciju za dalji rad, napredak i usavršavanje, kako u oblasti prava, tako i na polju engleskog jezika“.

Posebno je istakla da je svako od članova tima izvanredan kao pojedinac, ali da je i timski rad imao značajnu ulogu. „Uz pomoć mentora, koji nam je preneo svoja iskustva i koji je u svakom trenutku bio spreman da odgovori na naša pitanja i da nas usmeri u daljem radu, uspeli smo da pobedimo na ovogodišnjem takmičenju“, rekla je Dragana.

Utiske o osvojenoj nagradi na takmičenju za iSerbia podelila je i Aleksandra Aksić, takođe student master studija Pravnog fakulteta u Kragujevcu: „Nagrada koju sam osvojila za mene predstavlja veliki uspeh i potvrđuje mi da se trud uvek isplati. Dobiti praksu u jednoj tako jakoj i poznatoj advokatskoj kancelariji je velika nagrada i motivacija da nastavim da se trudim, učim i ulažem u sebe, ne bi li i dalje napredovala. Dobiti praksu ujedno znači i mogućnost zaposlenja, a to je ono čemu danas svi težimo“. Dalje je rekla da joj praksa još više znači, s obzirom na to da je nedavno diplomirala i da joj je potrebno iskustvo.

Big Deal 2015.

Organizatori Big Deal projekta se nadaju da će od sledeće godine projekat postati regionalno takmičenje. „Od samog početka smo hteli i znali da Big Deal projekat ima ogroman potencijal. U saradnji sa našim partnerima iz TLA udruženja pregovaramo i sa pravnim fakultetima u Zagrebu, Ljubljani, Skoplju, Sarajevu i Podgorici, da nam se priključe u 2015. godini. Za sada, njihovi utisci o Big Deal-u su odlični i nadam se da ćemo uspeti da uključimo sve regionalne fakultete i od Big Deal-a napravimo regionalno takmičenje“, rekao je Andreja Petrović.