Kolumbo je na današnji dan otkrio Ameriku!

FOTO: Blic

Kristofer Kolumbo je bio preduzimljivi trgovac i moreplovac čija je misija bila da pronađe nove puteve koji bi ga doveli do dragocenih metala i luksuznih roba.

U ranoj mladosti Kolumbo je bio gusar, a gusarenje je tada predstavljalo legalnu formu rata. Na taj način Kolimbo se upoznavao i sa pomorski putevima. To znanje je kasnije iskoristio baveći se trgovinom. Odlično je poznavao Mediteran, pogotovo komercijalnu rutu između Iberijskog poluostrva i Italije. Njegov moto je bio: „tražiti istok preko zapada i idući na zapad, stići ćeš u zemlje gde se rađaju začini“.

Kolumbovom velikom putovanju i otkriću Amerike prethodio je ugovor iz Santa Fea koji je donet 17. aprila 1492. Njime su Kolumbu dodeljene titule admiralasvetskog okeana, vicekralja, generalnog guvernera i dona, kao i desetina bogatstva koje stekne na planiranom putovanju. Iako je Kolumbov predlog u početku bio odbijan, španska kraljica Elizabeta I od Kastilje je verovala u ovaj projekat. Ona je sazvala skupštinu koji su činili poznati filozofi, astrolozi i moreplovci koji su tada zaključili da bi u slučaju neuspeha gubitak bio mali, a u slučaju uspeha, dobit bila jako velika. Kraljica je tada odlučila da finansijski podrži ovu ekspediciju, a deo novca je dao i sam Kolumbo od svog skromnog imetka.

_rangiranje_fakulteta_1.gif

„I krenuh ja iz grada Granade, dvanaestog dana meseca maja iste godine, 1492, u subotu, i dođoh u grad Palos, luku na moru, gde pripremih tri broda veoma pogodna za ovakav poduhvat".

U proleće 1492, tri broda: ,,Pinta”, ,,Santa Maria” i ,,Ninja” sa oko 90 članova posade, isplovili su iz španske luke Palos. Dugo očekivana plovidba ka zapadu je mogla da počne. Kristofer Kolumbo i njegova posada proveli su cela dva meseca u potrazi za kopnom. Tada su usledile dobre vesti. Članovu posede su počeli da nailaze na vodene biljke i ptice.

Dvanaestog oktobra 1492. godine izmučeni moreplovci su se konačno iskrcali na kopno i to na ostrvo Gvanahani, koje je Kolumbo nazvao San Salvador (Sveti Spasitelj). Otkrivene su i obale Kube i Haitija, ali od prvobitne želje moreplovca Kolumba da pronađe luksuzne začine nije bilo ništa.

srbi_amerika_kristifor_kolumbo_britanski_istoric.jpg
FOTO: Beo news

Međutim, to mu nije smetalo, jer je po povratku u Španiju stekao ogromnu slavu tvrdeći da je otkrio Indiju. Zbog toga se starosedeoci Amerike nazivaju Indijancima, a kontinent će mnogo kasnije dobiti naziv Amerika po moreplovcu Amerigu Vespičiju.

Otkrivši Ameriku tako što je išao na zapad preko istoka, Kolumbo je dokazao da je zemlja okrugla i konačno raskinuo sa srednjevokovnim mišljenjem o tome da je zemlja ravna ploča. Pre njega, svaki naučnik koji bi je pokušao da dokaže ovu tvrdnju je bio spaljen na lomači.

Glavni izvor: wikipedia


Isidora je mlada, ambiciozna i istrajna devojka koja veruje u bolje sutra!


Pročitajte i:

Šta Junkerov plan i iSerbia imaju zajedničko?
iSerbia organizuje veliku izložbu!
Foto konkurs: E, jesu studenti ludi!


Ovaj tekst je nastao našom željom da mladi, koji imaju šta da kažu i doprinesu informisanosti i edukaciji naše omladine, prenesu svoje ideje i saznanja. Ukoliko želiš da i ti budeš član našeg mladog tima i doprineseš razvoju naših ambicija, tvoje ideje su nam dobrodošle! CV i jedan tekst pošalji na urednistvo@iSerbia.rs uz Cc na office@iSerbia.rs, sa naznakom "Prijava / novinar". Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih novinara vršimo do svakog prvog dana u mesecu.


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti