Koji je vaš sledeći potez u karijeri?

FOTO: Mshcdn

Prevela: Andrijana Jelić

Na primer, menadžerka srednjeg nivoa, proračunato je ušla u rizik kada je prihvatila lošiju poziciju u mnogo većoj kompaniji. U njenoj radnoj biografiji, izgledalo je kao da je korak niže na "merdevinama" za karijeru, ali za manje od godinu dana u toj uloz, dobila je priznanje kao budući lider velikog potencijala.

Od tada je obavljala brojne zadatke, što joj je omogućilo široki uvid u raznim oblastima kompanije. Dugo se osećala kao zlatni metak koji je samo trebalo da bude usmeren u pravom smeru, a sada oseća da su je ovi bočni potezi usmerili ka ostvarenju dugoročnih poslovnih ciljeva.

Penjati se ne znači uvek i napredovati.

"Penjati se uz merdevine" je opšte poznati način za napredovanje u karijeri - ići samo jednim putem naviše kroz korporativnu hijerarhiju. Ipak, to nije jedini način da se napreduje.

Keti Benko, potpretsednca Diloitu (Deloitte), dosta je doprinela da izraz "rešetke u karijeri" postane popularan, izraz koji se odnosi na fleksibilniju vrstu putanje, koja nudi više puteva za poboljšanje karijere, uključujući uzlazne, bočne pa čak i silazne poteze.

Njena knjiga "Korporativne rešetke" počinje zapažanjem: "Svet posla je u fazi promene. Hijerarhijske korporativne merdevine ustupaju mesto multidimenzinonalnim korporativnim rešetkama".

Postoji više od jednog metoda za izgradnju karijere i penjanje uz merdevine nije jedini način da se napreduje u karijeri. Koji od ovih primera najbolje opisuju vas u trenutnoj fazi karijere?

_event_management.gif

Znaćete da ste spremni za penjanje kada budete sposobni da obavljate vaš trenutni posao, da ste u potpunosti zadovoljni vašom trenutnom kompanijom i spremni ste da preuzmete korak za više odgovornosti i vođstva. Međutim, potez bočnog kretanja može da bude vredan razmatranja, ako želite da se umrežite, steknete veštine, menjajte svoju putanju, ili ako vam je dosadno i spremni ste za novi intelektualni izazov.

Takođe, možete razmisliti o bočnom kretanju ako:

• Volite svoj posao, ali ne volite svog šefa. Ako vaš šef koči vaš razvoj karijere, ne ostajte tu dugo. Mnogo ćete bolje proći sa šefom koji vas podržava. Isto važi i za rad u nezdravom timskom okruženjem ili u kompaniji koja ne poštuje svoje zaposlene.
• Vaš život van posla je važniji. Ako ste u fazi gde su porodica, saldo na računu i druge potrebe važnije od vaše karijere, bočno kretanje može da vam pomogne da preuzmete ulogu koja je bolja podrška u trenutnoj situaciji.
• Vaš posao ne vodi nikuda. Ako ste na putu sa ograničenim mogućnostima da napredujete, razmislite o bočnom kretanju u oblasti sa više mogućnosti za napredovanjem u budućnosti (bolje pre nego kasnije, jer ćete rizikovati da vaša karijera doživi paralizu). Isto važi i kada radite za firmu koja stagnira. Na kraju će stagnirati i vaša karijera, ako ne napustite brod.
• Težite da postanete vođa, a ne specijalista za jedan predmet. Bočno kretanje može da vam omogući rad u različitim funkcionalnim područjima ili odeljenjima, a to bi moglo da vam popuni radnu biografiju za buduće pozicije i poslovno vođstvo.

Bilo koji model, merdevine ili rešetke, mogu vas dovesti na put za napredovanje, liderstvo u uspešnoj i zadovoljavajućoj karijeri. Izbor je, zaista, samo Vaš.


IZVOR: Mashable


Andrijana je zavisnik od kofeina i pozitivne energije, veruje da jedan osmeh ulepsava dan.


Pročitajte i
Ana Ranitović: Mladi se moraju izboriti za sebe
Održavanje bistrih umova u biznisu/
Kako se bezbedno zaposliti u inostranstvu