Katarina Grujičić: Organizuj se i volontiraj

Katarina je rođena u Valjevu, student je master studija psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, smer psihologija rada. Ima 24 godine i živi u Beogradu. Tri reči kojima bih opisala Katarinu jesu: mlada, uspešna i veoma draga osoba. Ona me posebno inspiriše zbog toga što pokazuje da put ka uspehu ne mora biti posut trnjem, već da se može graditi kroz druženje i igru.

Možeš li da nam kažeš nešto više o ISWiB – u?

ISWiB (Internacional Student Week in Belgrade) je projekat studentske organizacije Svetski omladinski talas (SOT), koji se već osmi put održava. Okuplja preko 150 studenata iz celog sveta. Tokom sedam dana boravka u Beogradu, svi prijavljeni studenti učestvuju na edukativnim radionicama koje obrađuju različite teme, aktuelne na globalnom nivou. Cilj projekta je da podstakne proaktivnost mladih i da ih usmeri ka rešavanju važnih problema.

Koliko je ISWiB napredovao za sve vreme njegovog održavanja?
Od pilot projekta koji je prve godine okupio svega 30 učesnika, ISWiB danas dovodi preko 150 mladih ljudi iz 50 različitih zemalja. Organizacija festivala je svake godine sve bolja, edukativni sadržaj sve bogatiji, a sve više domaćih studenata je uključeno u realizaciju festivala.

_veb_novinarstvo.gif

Kako si postala deo ISWiB - a?
U martu 2013. je raspisan konkurs za nove članove organizacionog tima, pa sam se prijavila da radim u timu za ljudske resurse (HR), budući da to i studiram. Od člana tima za ljudske resurske, napredovala sam, i ove godine radim kao HR koordinator. Vodim tim od dvoje ljudi, koji je zadužen za preko 50 volontera, koji pomažu da se projekat realizuje. Za mene je pravo uživanje raditi sa mladim, perspektivnim ljudima, željnim znanja i druženja. Upravo je to ono što nam ISWiB pruža.

Da li si radila neke slične projekte? Da li smatraš da je važno imati više ovakvih projekata i zašto? Šta nam ovakvi projekti omogućavaju?

ISWiB je prvi projekat ovakvog tipa na kom sam uzela učešće. Ono što je najznačajnije i što ovakvi projekti pružaju jeste umrežavanje mladih ljudi, širenje socijalne mreže, sticanje novih kontakata, sjajno druženje i unapređenje svojih profesionalnih veština. Kroz projekte ovog tipa mladi imaju priliku da se oprobaju u svojoj ili profesiji koja je različita od njihove, kako bi istražili svoja profesionalna interesovanja. Osim toga, svedok sam da mnoga prijateljstva nastala upravo na ovakvim manifestacijama traju dugo. Svoju najbolju drugaricu upoznala sam na volontiranju dok sam bila još u srednjoj školi. I danas smo nerazdvojne. Ovakva iskustva su neprocenjiva. Osim toga, na manifestacijama poput ovih srećete mnoge strance, a ima li boljeg upoznavanja neke zemlje od razgovora sa njihovim državljanima? Da, da, da, definitivno moraju postojati ovakvi festivali i treba ih biti još mnogo više. Ipak, o tome ne odlučujemo mi, već mnogi faktori u tome imaju udela. Mi se snalazimo kako znamo i umemo. ( smeje se)

Koji su tvoji planovi za budućnost?
Planiram da do kraja septembra završim master studije, a zatim prelazim na aktivno traženje posla. Svakako bih volela da bude u oblasti ljudskih resursa, budući da volim oblast kojom se bavim i smatram da sam dobra u tome. Nadam se da ću svoje znanje i iskustvo iskoristiti da unapredim svoju karijeru.

Šta bi poručila svima koji bi želeli da se sledeće godine prijave kao učesnici ili volonteri ISWiB - a?
Budite odlučni, dobro organizujte svoje vreme, kako biste mogli da volontirate, jer je to sjajno iskustvo koje može da vam otvori mnoga vrata i da proširi vaše vidike.

Ovaj tekst je nastao kao projektni zadatak u okviru kursa Web novinarstvo .