Kasarna u NS-u postaje univerzitetski kampus

Foto: MojNoviSad

Kasarna „Dr Arčibald Rajs“ u Futoškoj ulici u Novom Sadu, koja je nekada nosila naziv „Kasarna Maršala Tita“ zbog čega su je Novosađani kolokvijalno nazivali „maršalka“, biće rekonstruisana u novi studentski kampus koji će koristiti Akademija umetnosti, Medicinski fakultet, Fakultet tehničkih nauka, kao i timovi naučnika i istraživača sa domaćih i stranih visokoobrazovnih institucija. Osim toga, planirano je i da jedan deo zgrade bude adaptiran u Muzej nauke i tehnike.

Kasarna_Arcibald_Rajs_NS.jpg

Foto: SEEcult

Kako prenosi O radio, otvaranje novog studentskog kampusa na pomenutoj lokaciji najavio je rektor Univerziteta u Novom Sadu, dr Dušan Pavlović u otvorenom obraćanju medijima, kada je izjavio sledeće: „Radi se o ideji da formiramo novi univerzitetski kampus. Dakle, nije u pitanju preuzimanje jednog objekta, nego jednog velikog prostora na kom se nalazi kompleks zgrada nekadašnje kasarne 'Dr Arčibald Rajs'“, dodavši da „ogromna potreba za proširenjem“ proizlazi iz nedostatka prostora na pojedinim fakultetima u Novom Sadu, što otežava izvođenje nastave i naučno-istrazivačkog rada. Osim toga, rektor Nikolić ističe da je ovaj projekat usklađen sa trendom rasta broja stranih i domaćih studenata koji se upisuju na fakultete Novosadskog univerziteta, gde naročito prednjači Medicinski fakultet.

Premda još uvek nije poznato ko će snositi troškove ovog projekta i kada možemo da očekujemo završetak radova na rekonstrukciji kasarne, izvesno je da će novi studentski kampus nositi naziv „Visarioneum“, prema Visarionu Pavloviću, koji je u Novom Sadu osnovao prvu visokoškolsku instituciju, piše na sajtu O radija.

dusan_nikolic.jpg
Foto: Oradio - Rektor Novosadskog univerziteta, dr Dušan Nikolić

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević istakao je da je u dogovoru sa Anom Brnabić, ministarkom lokalne uprave i samouprave, napravio akcioni plan realizacije projekta širenja Novosadskog univerziteta na osnovu postojećih kapaciteta, koji vidi i kao šansu da Univerzitet privuče veći broj stranih studenata koji bi bili pokretači ekonomije i tehnološki razvoj Univerziteta, pa i države.


IZVOR: O radio