Kako preleteti ispite?

FOTO: Point University

Najlakši nivo neka vam bude savladavanje straha od ispita. Postoje ispiti od kojih imate nervozu, čak i od same pomisli da ćete kroz nekoliko dana sedeti licem u lice sa profesorom. U tom slučaju, potrudite se da učite bez bilo kakvog opterećenja. Smatrajte to još jednim ispitom koji ćete položiti i ne pridodajte veliki značaj tome.

Zatim, dolazi nalaženje okruženja i atmosfere koja vam odgovara. To može biti zatvoreni prostor, gde vlada potpuna tišina, ali isto tako i neki kafić ili park. Najbitnije je da se osećate prijatno, da vam je udobno i da se možete koncentrisati na zadatak.
EU%20GIF.gif

Ukoliko vam je lakše da učite uz muziku, pronađite žanr muzike koji vas najviše podstiče na učenje. Najviše se preporučuje muzika bez vokala i to:
- spora muzika bez teksta - za čitanje i pamćenje;
- brza muzika bez teksta - za pisanje i stvaranje.

Ukoliko imate problem sa motivacijom, postavite sebi nekoliko ciljeva. Oni treba da budu što realniji i ostvarivi u nekom kraćem vremenskom periodu. To može biti bilo šta što vas opušta i ispunjava, od čitanja neke knjige, do kupovine najvećeg sladoleda.

Krenite na vreme sa učenjem

Ostavite neko vreme i za obnavljanje naučenog gradiva ili učenje nečeg što ste propustili, jer vas je mrzelo da i to pročitate, vođeni logikom: „Kolike su šanse da profesor to baš mene pita?“. Šanse su velike.

Pored toga, imajte fleksibilniji raspored, jer svakako neće uvek ići sve onako kako ste isplanirali. Uvek može da iskrsne nešto na šta ćete morati da izdvojite neko vreme.

Studenti najčešće očekuju da će im koncentracija biti ista u toku celog dana i prema tom očekivanju prave raspored. To, naravno, nije tako jednostavno. Vrlo lako se može desiti da odlutate u mislima ili vas baš u tom trenutku neko pozove na kafu (a takve ponude se nikako ne odbijaju, pogotovo u vreme ispitnog roka).

Pripremite se i na to da ćete imati dobre, ali i loše periode za učenje. U tim kritičnim trenucima, kada krenete da razmišljate šta dalje i kada savest kreće da vas upozorava da morate da sedite nad knjigom, jer vam je ispit prekosutra ujutru, setite se ovoga: bolje je učiti kraći vremenski period, ali da to učenje bude efektivno, nego „blejati“ sa knjigom ceo dan i samo nezainteresovano čituckati gradivo.

Menjajte tehnike učenja

Smislite neki svoj način bržeg pamćenja. To mogu biti crteži, pesme, priče, šta god vam pomaže pri učenju. Možete iskoristiti i tehniku mapa uma, koja je prihvaćena od strane mnogih studenata i profesora.

Igra ponekad zahteva i pomoć ostalih igrača. Pokušajte da učite u grupi, simulirajući ispit. Biće vam zanimljivije, a istovremeno ćete proveriti svoje znanje, videti koje gradivo morate ponoviti i na šta treba obratiti pažnju. Ukoliko kolege primete da ste slabi u nekoj oblasti i daju vam savet, nemojte to ignorisati. Suočite se sa tom preprekom. Ponovo pročitajte taj deo i dajte sve od sebe da ga što bolje razumete.

Ukoliko vam treba nečija pomoć, ne ustručavajte se da pitate kolege, pa čak i profesore. Na kraju će vam se sav taj trud isplatiti.


IZVORI: Najstudent / Saznaj Lako / Wikihow

Jovana je anglofil, studira ruski jezik, voli špansku umetnost, obožava francuske filmove i irsko pivo.