Kako da se motivišete za učenje?

FOTO: Preokreni se

1. Napravite ugovor sa samim sobom: Ugovor je u poslovnom svetu nešto što obavezuje, on je garancija da će se održati reč. Primenite i vi takvu vrstu ugovora, ali na učenje. Dakle, obavežite se ugovorom da ćete položiti ispit.

2. Ne čekajte inspiraciju za učenje: Učenje započnite odmah, ne čekajte da vas nešto pokoleba, budite uporni. Ukoliko osećate da nemate koncentraciju da započnete učenje, poslužite se savetima o kojima smo pisali. Pročitajte koji načini za poboljšanje koncentracije postoje i koje vežbe koncentrisanja možete primeniti u slobodno vreme, kako biste olašali učenje.

EU%20GIF.gif

3. Ispunite neophodne preduslove za učenje:

- uredite prostor za učenje - urednost je pola učenja (od plana, torbe, stola, utvrđenog vremena...);
- obezbedite optimalnu temperaturu, svetlost, vlažnost, stalno mesto (ista situacija stvara pozitivne asocijacije za učenje);
- pustite muziku – ona pozitivno deluje na emocije i opušta, jača um, podstiče kreativnost, motiviše telo i do nekoliko puta olakšava učenje. Važno je da muzika bude prijatna, nenametljiva i tiha, za dobro raspoloženje;
- budite odmorni (vrlo važno za učenje je da imate dovoljno sna).

foto_1_listening_to_music_and_studying.jpg
FOTO: Penn State

4. Postignite male uspehe na samom početku: Ništa ne motiviše kao uspeh. Ako razložite proces učenja na manje delove, gradivo vam se neće činiti toliko teškim i dosadnim. To će vas dodatno motivisati da se dalje prihvatite posla. Primetićete promenu u raspoloženju. Bićete produktivniji nego ikada ranije.

5. Koristite strategiju „grudva snega”: Otvorite vašu knjigu i pronađite najzanimljiviji deo za učenje. Započnite odatle proces učenja. Na taj način ćete jednu lekciju, deo knjige ili poglavlje savladati na lak i jednostavan način. To će povećati vaše samopouzdanje i motivaciju. Poput grudve snega koja se kotrlja i povećava, tako će se i vaše naredne aktivnosti u učenju vezati za prvi uspešno obavljen zadatak.

6. Nemojte preplitati nekoliko zadataka: Ono što sigurno možete da uradite je da ne zadajete sebi nekoliko stvari u isto vreme. Veoma je bitno da se usredsredite na jedan zadatak i uradite ga najbolje što možete. To će povećati vaš nivo motivacije, što će značajno uticati da proces učenja završite mnogo brže.

7. Ne gledajte negativno na greške: Ako ne grešite, onda stagnirate, ne razvijate se, ne napredujete. Uspeh je rezultat pripreme, teškog rada i učenja iz grešaka.

8. Razmišljajte o budućnosti: Vrlo važan faktor vašeg motivisanja za učenje jeste budućnost koju ste projektovali. Koje buduće ciljeve možete da zacrtate? Evo nekoliko primera:

Nezavisnost: Da budete nezavisni, da živite od svog posla
Obrazovanje: Da budete obrazovani na poljima koja vas zanimaju.
Veštine: Da posedujete veštine koje danas nemate.
Zaposlenje: Učenje može da vam omogući bolju mogućnost zapošljavanja.

9. Učite sa prijateljem ili kolegom: To se može ispostaviti kao mnogo lakše, efikasnije i podsticajnije.

foto_2_studying_with_colleague.jpg

FOTO: Policy Insider

10. Nagradite se za svaki uspeh, izvršenje zadatka: Nagrada stvara pozitivne asocijacije. To će vam povećati želju za uspehom. Neka nagrada bude lična, da osetite radost, a najveća nagrada iznad svih je da budete ponosni na svoje učenje.

Uvek imajte na umu cilj vašeg školovanja – da radite posao o kojem maštate, možda još od detinjstva. Iznad radnog stola, zakačite sliku vašeg idola, nekog lekara, novinara, ekonomiste…Tako će vam vaš cilj permanentno biti pred očima. I na kraju, kada se osvrnete iza sebe i pogledate svom uspehu u oči, shvatićete da je svako odricanje vredelo.


IZVORI: Razvoj karijere / Love Sensa

Marija je emotivna, empatična i privržena ljudima koji je okružuju.