Kako da adekvatno napravim plan učenja?

FOTO: Cambridge Coaching

Raspored učenja

Ono što predstavlja glavnu kočnicu svim studentima leti - kako učiti na plus 30 stepeni? Zato je naš savet da učite ujutru ili tokom noći, u zavisnosti od toga koji ste tip štrebera: „ranoranilac“ ili „noćna sova“.

summer_school.png

FOTO: Pittsfield High School

Takođe je veoma bitno da napravite dnevni raspored učenja, tj. od koliko do koliko sati dnevno ćete učiti (kao i da se istog pridržavate!). Zbog održavanja koncentracije, prepočuje se da učite po 45 do 60 minuta vremena u kontinuitetu, a između pravite po 10 minuta pauze. Prilikom učenja različitih tema i predmeta, pravite malo veću pauzu, 15-20 minuta.

Evo jednog primera: Od 8 do 8:50 učenje; 8:50-9:00 pauza; 9:00-9:50 učenje; 9:50-10:10 duža pauza; 10:10-11:00 učenje; 11:00-11:10 pauza; 11:10-12:00 učenje; od 12:00 kraj. I tako opet od 18 do 21h.

Nedeljni raspored

Najbolje je postaviti realne dnevne ciljeve i ići korak po korak, jer ćete tako biti produktivniji i motivisaniji. Ali možete u svom rasporedu za učenje dodati i nedeljni raspored, tako što ćete obeležiti dane za učenje. Kreiranje nedeljnog plana pomoći će vam da steknete radne navike i omogućiti kontrolu nad vašim aktivnostima.

Evo jednog predloga kako bi trebalo da izgleda dnevni i nedeljni plan učenja:

Untitled_3.png

FOTO: Kreirano po uzoru na tabele iz „Vodiča za učenje“ - LINK Group

Pošto je avgust počeo, vreme ispitnih rokova se bliži, organuzujte se na vreme i napravite svoj plan učenja, a nama šaljite vaše fotografije za podstrek i motivaciju, koje će poslužiti ostalim studentima! Budite kreativni!


IZVOR: Vodič za učenje - LINK Group

Sanja je filozof, sanjar i večiti optimista.