Jovan J: Utemeljivač klasične gitare

FOTO: Večernje novosti

Dr Jovan Jovičić je rođen 5. jula 1926. godine u Vrdniku - varošici na južnim padinama Fruške gore poznatoj, između ostalog, po pesnikinji Milici Stojadinović Srpkinji, manastiru Ravanici - zadužbini cara Lazara, i po mnogo čemu još. Ako sa jedne strane imamo mesto koje je kulturno, istorijski i prirodno bogato raznim zanimljivim ljudima, činjenicama, predelima i slično, onda sa druge strane nije ni čudno što pričamo o velikom, svetski priznatom i poznatom, Jovanu Jovičiću.

Jovičić je u detinjstvu sam učio gitaru, pa je kao rezultat zaista dobrog puta, predanog rada i odličnog izbora 1947. godine osvojio zlatnu medalju na takmičenju u Moskvi u konkurenciji od ukupno 3 400 mladih, uglavnom, akademskih muzičara. Nakon te pobede, četiri godine se školovao kod Andreasa Segovije u Španiji na Muzičkoj akademiji Chigiana u Sieni, a po povratku u Srbiju držao je brojne koncerte, dok je istovremeno bio profesor fizike Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

A_1478959_1425309808_1164_jpeg.jpg
FOTO: Discogs.com

Dobitnik je nagrade na Međunarodnim konkursima za interpretaciju 1957. godine u Moskvi i kompoziciju 1958. godine u Rimu. Koncertnu aktivnost započeo je 1948. godine kao solista Radio Beograda i do 1961. godine održao je čak 145 solističkih koncerata, koji su se uživo prenosili iz studija. Održao je više od dve hiljade koncerata širom Evrope i sveta. Objavljivao je radove u muzičkim stručnim časopisima, držao nastavu klasične gitare pri domovima kulture i objavio udžbenik Škola za gitaru u devet knjiga.

Jovičić je, pored velikog broja značajnih nagrada, 1983. godine dobio i Sedmojulsku nagradu SR Srbije za životno delo. Preminuo je 26. septembra 2013. godine. Bio je ne samo gitarista, već i kompozitor, pedagogu i utemeljivač klasične gitare u našoj zemlji.

EU%20OM.gif

Ove godine, 26. septembra, u Vrdniku je održan treći Srem film fest , a nakon otvaranja usledeo je omaž ovom svetski poznatom vrdničkom gitaristi, gde su posetioci imali priliku da pogledaju dva kratka filma o njegovom radu i životu. Na taj način se Jovan Jovičić na kratko vratio u svoje rodno mesto.

Kako je stvorena publika za klasičnu gitaru?

U monografiji „Horizonti zvuka", o kojoj su mediji pisali 2011. godine, autora Borislava Hložana, recezent monografije, prof. dr Milovan Miškov, posebno je istakao Jovičićevu ulogu u širenju svesti o značaju gitare koja je dugo prikazivana kao zabavljački instrument. Miškov je istakao, a prenosili su mediji, da zahvaljujući naporu utemeljivača klasične gitare, danas imamo brojne klasične gitariste i odnegovanu publiku za ovu vrstu umetnosti.

Poslušajte ljubav na način na koji gitara svira!

Glavni izvori: RTS , Vreme , B92


Milica je devojčurak, a voli da peva, piše, čita i ne zaboravlja da se smeje.


Kao nastavak Foto konkursa i u sklopu akcije afirmacije mladih umetnika iz Srbije, portal iSerbia januara 2016. godine organizuje izložbu pristiglih fotografija i radova umetnika koji se na ovom portalu predstavljaju. Cilj izložbe je promocija obrazovanja, truda, talenata i kapaciteta mladih ljudi u Srbiji. Svi ste pozvani da podržite ovu, za društvo, bitnu promociju. O svim detaljima izložbe portal iSerbia će vas blagovremeno obaveštavati. Pratite nas!