Jimi Hendrix - Bog bluza i roka

FOTO: Wikimedia

Da su četiri godine dosta za uspešnu karijeru i ulazak u legendu primer nam je Jimi Hendrix. Gitaru je počeo da svira sa petnaest godina. Istu je svirao i zubima kada upadne u umetnički trans. Nedugo posle toga pristupio je vojsci, kako bi izbegao zatvor nakon krađe automobila, iz koje je ispraćen nakon godinu dana. Od tada, Jimi kreće sa pisanjem svoje istorije.

Kako je sve počelo?

Jimi je u školi često „vukao“ metlu sa sobom i pretvarao se da svira. Nekoliko profesora primetilo je to ponašanje i poslali su pismo molbe njegovim roditeljima da mu se kupi gitara kako bi iskazao svoj talenat i kako bi se izbegla eventualna psihološka trauma. Jimijev otac je odbio da kupi instrument smatrajući investiciju nepotrebnom. Jimi je tokom vremena pronašao ukulele sa samo jednom žicom. Sa njim je po sluhu skidao note pesama, najviše pesama Elvisa Presleya . Otac je poklekao i kupio akustični gitaru. Jimi je odmah formirao bend i krenuo sa probama. Akustična gitara je zamenjena električnom, i pored obrada krenuli su prvi autorski radovi. Nakon celog debakla i otpuštanja u vojsci, Hendrix se okrenuo isključivo muzici.

PP%20GIF.gif

Najviše ga je inspirisala rok end rol muzika, isto toliko inspirisao ga je i bluz. Tražio je svaku priliku da svira na javnim mestima. Svirao je u kafićima, klubovima, manjim festivalima i tv emisijama. Trud je nagrađen saradnjama sa tada velikim izvođačima poput The Everly Brotheri Little Richardom. Išao je na turneje sa njima, pevao prateće vokale, svirao po koju deonicu. Učio je od najboljih i trudio se više od očekivanog.

Hendrix se seli u Njujork i 1964. godine formira bend The Jimi Hendrix experience. Uspešan album prvenac obezbedio je turneju po Americi i Evropi. Te koncerte sa velikom interesoavanjem gledali su Paul McCartney, Eric Clapton, George Harrison i mnogo drugih velikih i poznatih muzičara. Slava je rasla, a tako i bahaćenje. Jimi je bio pijan skoro svake večeri. Povremeno je uzimao opijate, ali je mnogo više uživao da se besumučno opija.

Svirao je na opšte poznatom festivalu Woodstocku. Iako je sam festival opisan kao važno muzičko znamenje, sam Hendrixov koncert opisan je kao najsramotnija stvar na svetu. Nastup koji je zakazan u nedelju, održan je u ponedeljak pošto je Jimi zaboravio da dođe. Pojavio se vidno pijan i pod uticajem LSD-ja i svirao je mnogo brže nego ostatak benda stvarajući tako neobjašnjivu buku. Pokušavši da izvadi stvar, odsvirao je američku himnu u drugom aranžmanu, što su posetioci okarakterisali kao uvredljivo izrugivanje nacionalnom simbolu. Posle dva i po sata maltretiranja sebe, muzičara, publike i organizatora, Hendrix je završio koncert.

b504oc2_rx242.jpg
FOTO: Stringjoy

Godinu dana je razvlačio svoju sjajnu karijeru i uništavao sopstvenu reputaciju maestralnog gitariste. Oko godinu dana nakon debakla na Woodstocku, Hendrix je pronađen mrtav u hotelu. Razlog smrti previše alkohola i tableta za spavanje.

o_JIMI_HENDRIX_facebook.jpg
FOTO: Huffington Post

Još jedna bahatost uništila je i odnela talentovan život mlade osobe. Jimi Hendrix je samo jedna zvezda u nizu ljudi čija je nekontrolisanost ugasila talenat i karijeru. Za četiri godine svetske slave, učinio je više svojim sviranjem nego neki drugi dugogodišnjim, osrednjim i slabo kreativnim karijerama. On je nažalost još jedan član kluba 27, čiji su članovi uglavnom sami sebe oduzeli svetu. Lično, mrzim taj klub zbog kog su nas napustili toliko talentovani ljudi. Da je ovakav muzičar poživeo do današnjeg dana, bio bi još veća inspiracija novim naraštajima. Možda bi slušajući njegove ploče, hipnotisani rifovima gitaru uzeli baš vi ili ja.

Bilo kako bilo, onda kad je teško treba se ugledati na ta velika imena koja su zaista postigla nešto svojim radom. Jedinstveni stil i posvećenost od dečaka iz siromašne porodice izrodile su najveću gitarsku legendu ikad. Hendrix je simbol znamenja da se težak rad na kraju isplati. Šta god radili, isplatiće se i vama. Samo cenite to više od njega.

Tamara je u narodu poznata kao LinDe i kao muzički fanatik.


Pročitajte i:

Diva među divovima; prvi deo
Bob Dilan - reči razuma
Diva među divovima, drugi deo - Patti Smith