Istorija muzičkih formata

FOTO: Cooking Ideas

1. Fonografski cilindri

Fonograf je bio prvi uređaj za snimanje i reprodukciju zvuka, na kome se već snimala opera početkom XX veka.

Original_Nipper_515x347.jpg

FOTO: Cooking Ideas

2. Vinil / Gramofonska ploča /LP

Iako je vinil, u stvari, i ranije korišćen, tek je 1948. godine „Kolumbija Rekords“ (Columbia Records) počela da komercijalno prodaje ovaj uspešni LP od dvanaest inča. Vinil ploče su postale kultni format za kolekcionare i ljubitelje muzike i za neke od jedinstvenih primeraka obožavaoci i danas izdvajaju velike sume novca.

4006328416_36f1f50fab_z_1_515x342.jpg

FOTO: Cooking Ideas

3.
Vokmen

Kompanija „Filips“ (Philips) je 1963. godine lansirala prve kasete na evropsko tržište, ali tek je osamdesetih godina kompanija „Soni“ (Sony) popularizovala ono što će tada postati najpoželjniji rođendanski poklon: vokmen.

5491737413_9961cac1ed_z_515x342.jpg

FOTO: Cooking Ideas

4. Kompakt-disk

CD je takođe „rođen“ za vreme osamdesetih godina prošlog veka. Upravo je „Soni“ bio taj koji je lansirao prvi album u ovom obliku 1982. godine: 52nd Street, šesti album pevača, kompozitora i pijaniste Bilija Džoela (Billy Joel). Pravi „bum“ kompakt-diskova desio se tri godine kasnije – Dajer strejts (Dire Straits) je tada postao prvi bend čiji je peti album (Brothers in Arms) prodat u preko milion primeraka.

4824196183_726f0ba806.jpg

FOTO: Flickriver

5. MP3

Godine 1995. rodio se MPEG-1 Audio Layer 3, iliti MP3. Patentiran od strane nemačkog istraživača Karlhajnca Brandenberga (Karlheinz Brandenberg) sa Instituta Fraunhofer, ovaj komprimovani digitalni audio format širio se veoma brzo.

creative_muvo.jpg

FOTO: Game spot

6. Apple iPod

Šest godina kasnije, stigao je iPod, koji je konačno omogućio da se „1.000 pesama nosi u džepu“. „Sa ajpodom slušanje muzike nikada više neće biti isto“, rekao je Stiv Džobs (Steve Jobs) na prezentaciji ovog malog i elegantnog aparata i bio je u pravu. Ovaj lagani aparatić ne samo da je omogućio da imamo više prostora u svojoj sobi, već je ubrzo postao jedan od najuspešnijih „Eplovih“ proizvoda. Vreme je naravno uzelo svoj danak i u prodaji iPod-a.

Apple_i_Pod_Nano_2009.jpg

FOTO: Firstpost

Bez obzira na to koliko ste nostalgični, sigurno imate gramofonske ploče, vokmen, diskmen ili MP3 plejer koji skupljaju prašinu u nekoj fioci dok vi slušate muzički repertoar koji vam nudi Spotify na vašem telefonu. Zbog toga je „Vodafon“ (Vodafone) odlučio da omogući svojim klijentima da uživaju u svim prednostima trideset miliona pesama sa opcijom Spotify Premium kako bi mogli da uživaju u najboljoj muzici i offline.


IZVOR: Cooking Ideas