VAŽNO: Kako da pomognete ugroženima od poplava

FOTO: B92

Oni koji su u mogućnosti da pomognu ugroženima u poplavljenim područijima na teritoriji Srbije, to mogu učiniti odnošenjem hrane, vode, odeće, ćebadi, ili novca . Od garderobe prioritet su čiste čarape i donji veš, od hrane konzerve sa što dužim rokom upotrebe, od higijene vlažne maramice, toalet papiri, ulošci i sapuni, a najpotrebnija je hrana za bebe – kašice, mleko u prahu, pelene i ostali higijenski poizvodi.


Akcije prikupljanja pomoći odvijaće se na više lokacija u mnogim gradovima:

Beograd
Od 17. maja do 25. maja, prikupljaće se pomoć sa početkom od 10h u suterenu Filozofskog fakulteta. Broj telefona fakulteta je 011/ 3206128, a radio za praćenje informacija oko pomoći se nalazi ovde .

Takođe, parlament Megatrend univerziteta je organizovao akciju prikupljanja pomoći. Donacije će se prikupljati 24h dnevno u zgradi Univeziteta u ulici Goce Delčeva 8, na Novom Beogradu. Najpotrebnije su stvari za malu decu i bebe (garderoba, hrana, kašice, mleko u prahu, pelene, vlažne maramice i slično), toplija garderoba za odrasle, kao i donji veš, i trenutno najpotrebnija rasveta (sveće, baterijske lampe, sijalice i slično).

Ostale lokacije na kojima će se prikupljati pomoć u Beogradu mogu se videti ovde .

U Novom Sadu takođe će se prikupljati pomoć i to na sledećim lokacijama:
- Pravni fakultet, od 9 do 18h;
- Plava zgrada PMF-a otvara se u 12h;
- FTN, otvara se u 10h;
- Ekonomski fakultet u ulici Dr Sime Miloševića br. 10, otvoren je do 14h;
- Velika studentska prostorija Medicinskog fakulteta u Novom Sadu otvorena je svakog dana od 7h do 22h;

Zvanični formular za studente Univerziteta u Novom Sadu koji žele da pomognu u narednom periodu može se pogledati i popuniti ovde .

Ostale lokacije u Novom Sadu na kojima se takođe može pomoći su:
-Volonterski centar Vojvodine, Šafarikova 29, I sprat, od 9 do 18h
-Novosadski humanitarni centar, Arse Todorovića, od 8 do 16h
-Dosta je bilo!, Jevrejska 16, od 10 do 18h
-Vojvođanski građanski centar, Vase Stajića 20D/1, non-stop
-Caffe Pero, Železnička, non-stop
-Omladina Jazasa, Maksima Gorkog 48, 3. sprat / stan 11, od 10 do 20h

Pored hrane, odeće i novca, neophodno je prikupljanje lekova za šećernu bolest, hipertenziju, glukofaz, spironolakton, kortiazem, farin, pomoć lekara i medicinskog osoblja, koji se mogu prijaviti na kontakt telefon: 011/715-7479, kao i pomoć u vidu reflektora, rasveta i lampi, neophodnih za noćne spasilačke timove, a kontakt telefon je: 011/3110-356.

Pošto talasi reka tek predstoje, potrebni su volonteri za pomaganje oko punjenja džakova, pumpe i creva. Kritična mesta su u Kupinovu kod Save, naselja na levoj obali kod Beograda - Borča, Ovča, Krnjača i Kotež, a svi koji žele da pomognu u evakuisanju Beograđana mogu to učiniti tako što će se prijaviti na telefon: 011 3081 400. Onima koji su već na nasipima neophodni su voda i hrana.
Novom Sadu su takođe potrebni volonteri za punjenje vreća koji se šalju u celu Srbiju, a na broj 066/ 8547822 se dobijaju informacije gde treba raditi.

Ostala mesta gde je potrebna pomoć volontera su na kanalima (i crpnim stanicama Galovica i Petrac u Beogradu) koji se nalaze na potezu od Novog Beogradu ka Surčinu, posebno za noćnu smenu, a neophodno je obezbediti dovoljno grabulja, lopata, kolica i ostalih sredstava za rad za veliku količinu ljudi. Pomoć je takođe neophodna i za odbranu Kopa “Drmno” i TE “Kostolac B”.

Na ovom linku se mogu naći sve informacije vezane za volontere koji žele da pomognu.

Informacije o građanima koji su evakuisani iz Obrenovca i koji se nalaze u prihvatilištima u Beogradu mogu se dobiti na kontakt telefon Crvenog krsta – 011/ 2183 744.

Novosađani koji su u mogućnosti da ponude besplatan smeštaj za ugrožene stanovnike mogu da se jave Turističkoj organizaciji Grada Novog Sada na e-mail tons@turizamns.rs, a MUP Srbije apeluje da kompanije ili građani koji su u mogućnosti da ponude smeštaj ugroženim stanovnicima, to učine.

Svi zainteresovani Beograđani koje žele, takođe mogu da pomognu i ugroženim životinjama, prikupljanjem konzervirane i granulirane hrane koju mogu odneti u Mikser Haus, u ulici Karađorđeva 46 u Beogradu i ispred interne ambulante Veterinarskog fakulteta, Bulevar oslobođenja 18. Na društvenim mrežama Fejsbuk ili Tviter, uz haštagove #poplave i #NahraniPsa mogu se prijaviti sve napuštene životinje u pogođenim područjima kojima je potrebna pomoć.

Dodatne informacije možete dobiti na ovom sajtu.