In je biti ekspert!

FOTO: Privatna kolekcija

Ovu kompaniju čine učenici Srednje ekonomske škole „Nada Dimić“ iz Zemuna: Marko Parojičić, Ognjen Lazarević, Andrijana Arsić, Ana Kotur i Viktor Bioracić , čiji je mentor prof. mr Vukašin B. Vasić. O ideji, kompaniji, i pripremama za predstojeće nacionalno takmičenje članovi ovog tima govore za portal iSerbia .

Uglavnom kada se govori o takmičenjima srednjoškolaca misli se na nadmetanje u znanju iz opšteobrazovnih ili stručnih predmeta. Kako ste došli na ideju da učestvujete na takmičenju „Dostignuća mladih“?

Mi smo pre svega jako ambiciozni, samim tim svesni smo da je teško izdvojiti se iz mase i profesionalno se usmeriti na cilj. Podstakla nas je želja za znanjem, iskustvom i timskim radom. Naš mentor, profesor Vukašin B. Vasić, pozvao nas je i u nizu ideja šta bismo mogli da osmislimo i čime bismo mogli da se bavimo došla je i ideja o osnivanju Inexperte, koja se nametnula kao dopuna postojećem sistemu obrazovanja.

Kada se kaže „Dostignuća mladih“ pomisli se na širok spektar oblasti. Šta zapravo predstavlja Vaša kompanija?

Takmičenje učeničkih kompanija je jedno od niza takmičenja koje organizuju „Dostignuća mladih“. Naime, svaka od kompanija na takmičenju se bavi različitim poslovima, a naša kompanija predstavlja edukaciju putem „onlajn“ besplatnih univerzitetskih kurseva. Zapravo, naša vizija je da postanemo vodeća kompanija na području zemalja Zapadnog Balkana, koja će uticati na podizanje svesti javnosti o značaju neformalnog obrazovanja. Usluga je dostupna na globalnoj mreži (inexperta.rs) 24/7 i namenjena je zaposlenima, studentima i svima koji su željni znanja i teže stalnom napredovanju i usavršavanju.

Zbog čega ste se odlučili za prezentaciju online kurseva?

Zato što je potreba za ovakvim portalima velika u savremenom društvu znanja. Ipak, moderan način života i nedostatak vremena pojedince sprečavaju da fizički budu prisutni na kursevima koje bi inače rado pohađali.

Radite timski, kao pravo preduzeće i svako ima svoju ulogu u projektu. Kako ste raspodelili poslove?

Timski rad je fenomenalan, pogotovo što se svi jednako trudimo da uspemo. Glavna satisfakcija nam je predstojeće nacionalno takmičenje, a poslove smo raspodelili po interesovanjima.

Svako od vas verovatno ima oblast koja ga posebno interesuje. Jeste li i sami pohađali neke online kurseve?

Tako je, to nam je pomoglo da raspodelimo dužnosti i da svako, sem direktora, bude glavni za određeni sektor. Pohađanje „onlajn“ kurseva je svakako prisutno, ali ne kod svih članova.

Prošli ste na nacionalno takmičenje. Šta je ono što Vaš projekat izdvaja od ostalih?

Izdvaja nas to što smo mi tu da obezbedimo brži i bolji način usvajanja znanja iz oblasti koje zanimaju naše krajnje korisnike. Na našem portalu nalaze se kursevi iz raznih oblasti kao što su ekonomija, filozofija, fizika, filologija i računarstvo i informatika. Kompanija je u razvojnoj fazi, a kao podršku imamo Udruženje „Živojin Mišić“, Univerzitet Singidunum, Univerzitet u Beogradu u okviru različitih oblasti obrazovanja. Podršku našoj ideji i portalu pružile su društveno odgovorne kompanije poput FULMINE d.o.o., MAGS, PAGGATI d.o.o, Capital group.

fireshot-screen-capture-.jpg
FOTO: Logo Učeničke kompanije Inexperta

Verovatno je bilo dosta zainteresovanih za učešće na ovom takmičenju. Kako je izgledala selekcija učenika?

Mentor, a pre svega naš profesor Vasić je odabrao one koji su bili najviše zainteresovani, one za koje zna da su ambiciozni i da će se maksimalno potruditi na ovom takmičenju. Mi kao učenici smo samo „nabacili“ osmeh na lice i krenuli u nova iskušenja.

Koliko vam ovo iskustvo pomaže u pogledu odluke o daljem školovanju?

Mnogo, jer nam je svaki vid neformalnog obrazovanja od koristi. Nikada se ne zna kad će nam stečeno znanje dobijeno kroz ovo takmičenje biti od značaja.

Činjenica je da timski rad zbližava ljude. Koliko ste se promenili i šta ste sve naučili tokom rada na ovom projektu?

Početkom priprema za nacionalno takmičenje, svaka kompanija je dobila mentora sa Ekonomskog fakulteta. Kompanija „Inexperta“ je ponosna na našu Katarinu, koja nam je dala određene sugestije, pozitivne i negativno kritike, koje smo svi zajedno ispravili. Tokom rada naučili smo da poštujemo svačije mišljenje, da se ništa ne može uraditi brzo i da ako ne možemo odmah da prevaziđemo problem da sačekamo novo jutro.

EU%20OM.gif

Nacionalno takmičenje daje dodatnu dozu ozbiljnosti. Kako teku prireme i hoćete li se predstaviti na drugačiji način nego što ste to učinili u Novom Sadu?

Nacionalno takmičenje u Beogradu neće biti isto koncipirano kao i regionalno u Novom Sadu. Ovo takmičenje će trajati tri dana i naravno da smo se već spremili za prezentaciju i javni nastup. Možete nas pronaći na štandu gde je IN biti EXPERT.

Nacionalno takmičenje biće održano u „Delta sitiju“, 18. maja. Za plasman na evropsko finale takmičiće se 20 učeničkih kompanija iz cele Srbije.

Pročitajte i:

Dušan Dimić: Želim da prenesem znanje
Bogdan Milojević: budućnost glumaca je neizvesna
Dušan Dž. Bacite iz ruku noževe i baklje!