FilozoFist na usluzi, gospodo studenti

Ako ste 11. marta prošli hodnikom Filozofskog fakulteta u Beogradu, možda vas je zbunilo veliko platno na kom je pisalo „FilozoFist“. Ah, te promocije, svako malo neko nešto reklamira, kao da nam nije dosta kampanja na svakom kanalu i dobacivanja letaka na svakom ćošku - priznajte da ste možda oguglali na reklame i da zbog toga niste u velikom broju prišli entuzijastičnim vršnjacima koji su sedeli ispred platna sa natpisom.

Za vas, ali i one koji nisu tada bili na pravom mestu u pravo vreme, imamo odličnu vest – beogradski Filozofski fakultet ima svoje novine i to je baš taj FilozoFist! . Važno je da među studentima cirkulišu studentski časopisi zato što oni na najbolji način mogu da im prenesu relevantne informacije koje se tiču studiranja prema određenom sistemu, konkursa, stipendija, praksi, da ih obaveste o raznim kulturnim i zabavnim dešavanjima ili da odgovore na njihova pitanja.

Inicijativa je pokrenuta još pre nekoliko meseci, a mala grupa studenata sa raznih katedri, na čelu sa osnivačem Studentskim savezom, je za to vreme pažljivo osmišljavala rubrike, cilj koji novine treba da postignu, a takođe se i edukovala od strane iskusnih autora i novinara o funkcionisanju redakcije. Prema rečima jednog od osnivača, Vukašina Grozdića, ideja se rodila kao reakcija na epidemiju apatije koja je zahvatila Filozofski fakultet. Ove novine, imaju i viši cilj, a to je da se studenti uključe u one stvari koje su skrivene od njihovih očiju, a tiču se njih. Upravo to Vukašin i napominje: „Loše odluke se donose na osnovu pogrešnih pretpostavki. Ako želimo da promenimo stvari koje nam smetaju, moramo imati tačne i potpune informacije. Studentske novine će biti glasilo koje će pružati tačne, blagovremene i relevantne informacije studentima našeg fakulteta. Tako ćemo podsticati pozitivne promene.“.

drugaslidza.jpg

Put je svakako bio naporan, što svedoči i Nemanja Đikanović koji ističe da on nema novinarskog iskustva i teško je prestrojiti se za kratko vreme u novinarski stil pisanja, ali u tome uspeva zahvaljujući koleginicama koje imaju iskustva u tome i uvode ga u tu priču. Nemanja smatra da su novine Filozofskog došle u vreme kada je to zaista potrebno, jer studenti ovog fakulteta nisu imali prostor da svojom rečju doprinesu promeni stvarnosti, najpre na svom fakultetu, a potom i šire. Za početak je, pre svega, važno da osnivačka grupa udari temelje i odoli izazovima, kao i da lično zameni kolektivnim.

Jelena Tasić, koja se naknadno priključila redakciji i unela svežinu svojim idejama, smatra da se kroz FilozoFist promoviše identitet studenata koji su inače raspoređeni po različitim smerovima i nisu dovoljno integrisani. Upravo kroz ciljeve i vrednosti, koje su izražene u novinama, oni bi zajedno kreirali taj identitet.

preduzetnistvo_2013.jpg

Prema našoj proceni, projekcija je prošla uspešno. Studenti koji su znatiželjno prilazili da vide o čemu se radi su pozitivno reagovali sa rečima da je odavno trebalo tako nešto da nastane na fakultetu i da je ideja odlična. Njihova podrška je bila dovoljno jasna kada je broj poseta sajtu iz minuta u minut bio sve veći, a mnogi su poželeli da i sami budu deo ove priče (što je svakako i ideja).

Vukašin, kao svaki osnivač i perfekcionista, naravno, ne zaustavlja se dok vest ne dopre do svakog studenta, te zaključuje da je promocijom informisan samo jedan deo studenata i zato nastavlja kampanju tokom narednih dana. Jelena ipak prvoj promociji daje pozitivnije svetlo i smatra da će se nakon nje zaista pročuti među studentima da sada i oni imaju svoj fakultetski list. Naravno, ističe da je važno da se održi njihova zainteresovanost kroz zanimljive rubrike i tekstove, nesputavanje slobodnog mišljenja i promovisanje preduzimljivog duha. Pozitivnog mišljenja je i Stefan Kostić, koga smo u promotivnoj gužvi uspeli da zaustavimo na par minuta, ne bismo li dobili koju reč i od ovog veoma mladog studenta koji se uhvatio u koštac sa nečim ovako krupnim. On očekuje da će studenti da se zainteresuju za aktivnost redakcije i za novine. „To svakako zavisi i od našeg vremena posvećenog radu u redakciji. Mislim da treba da nastavimo sa napornim radom, a probaćemo većim trudom da ideju dovedemo do savršenstva". Stefan će svojim radom i doprinosom nastojati takođe i da podstakne i ohrabri ostale mlade studente da se aktiviraju u nečemu što je korisno za današnju omladinu, pa time i naše društvo.

Tako je u priči i listanju stranica FilozoFista vreme proletelo, a umorna lica studenata, koji su sa predavanja radije odlazili kući nego zastajali na štandu govorila su je da je vreme da i mi odemo svojim kućama i saberemo utiske sa nekim novim čitaocima. Ostaje nam da naše sagovornike i njihove kolege podržimo i poželimo im da kao što obično sve kreće s Platoa pa se širi, tako i njihova akcija proširi granice van Platoa.

trecaslidza.jpg