I bloger može da bude lider

Jedan od najboljih opisa ko je lider je onaj koji je dao Džon Maksvel – „A leader is one who knows the way, goes the way, and shows the way.“Metju Inmen je upravo to uradio.

Metju Inmen je američki bloger koji na svom blogu „The Oatmel“ objavljuje uglavnom svoje stripove, crteže, ali neretko i tekstove. Da je veoma poznat bloger u Americi, ali i širom sveta govori činjenica da njegova stranica na Facebook-u ima oko 900 000 fanova, na Twitter-u ga prati preko 350 000 ljudi.

U maju prošle godine je objavio tekst, odnosno strip „Zašto je Nikola Tesla najveći štreber svih vremena“ čime je pokušao da pokaže koliko je Tesla značajan, koliko su njegove ideje i sada inovativne i revolucionarne. Želeo je da ukaže na nepravdu koja ga je pratila kroz život osvrćući se na probleme koje je Tesla imao sa Edisonom. Ovaj tekst bio je “uvod“ za akciju prikupljanja finansijskih sredstava kako bi se napravio prvi muzej Nikole Tesle u SAD-u. Prostor, tj Teslina laboratorija stavljena je na prodaju prošle godine za 1.7 miliona dolara. Jedna neprofitna organizacija je želela da je kupi i pretvori u Teslin muzej, ali su im falila finansijska sredstva. Grad Njujork je pristao da da polovinu traženog iznosa, ali tek onda kada neprofitna organizacija skupi 850 000 dolara. Tada Oatmeal stupa na scenu. Objavljuje pomenuti tekst, a onda još jedan u kome poziva velike kompanije da se uključe. Pored toga, motivisao je ljude da se priključe tako što je za donaciju od 33$, 333$, 3333$ i 33 333$ davao poklone (stikere, majice, kačkete, štampanu knjižicu u kojoj je strip „Zašto je Nikola Tesla najveći štreber svih vremena“ sa Oatmeal-ovim potpisom, portret donatora koji crta lično Oatmeal i tekst o donatoru na ovom veoma posećenom blogu). Zašto baš broj tri? Zato što je to bio omiljeni Teslin broj.

Posle samo 24 sata skupljeno je 250 000 dolara, a nakon devet dana skupili su milion dolara iako im je bilo potrebno 850 000. Oatmeal je odlučio da tu ne prekida akciju i da ostavi “otvoren račun“ i da preostali novac bude deo budžeta koji je potreban kako bi se očistilo imanje, renovirala laboratorija, sredio prostor. Tokom cele akcije skupljeno je 1.4 miliona dolara .

Ova akcija je još jedan dokaz da ljudi mogu mnogo toga da urade ako zajedno rade. Nekada im je samo potreban lider, čovek koji će da ih “pokrene“, koji će im pokazati put i krenuti sa njima.

„Zašto je Nikola Tesla najveći štreber svih vremena“ možete videti ovde, a tekst „Pomozite mi da skupimo novac da kupimo staru Teslinu laboratoriju“ možete videti na ovom linku .