Humanitarni koncert u Ćupriji

FOTO: Media.rs

Okupljene je, najpre, pozdravio predsednik Rotari kluba Ćuprija “Morava” Vladan Cvetković, a onda prepustio okupljene veštim i uvežbanim prstima učenika muzičkih škola. Na programu su bila dela Baha, Šopena, Mocarta, Mendelsona, Vivaldija, Sibelijusa i ostalih. U pauzi između blokova, publici su se predstavili recitatori ćuprijske Gimnazije Sara Radovanović, Boris Vajagić i Đurđina Petrović.

Humanitarni_Koncert_Cuprija.jpg
FOTO: Facebook

Organizatori ovog humanitarnog koncerta bili su Rotari klub Ćuprija „Morava“ u saradnji sa Rotari klubom Beograd „Stari Grad“. Kao povod poslužile su proslava 110 godina postojanja Rotarija i deset godina rečarterovanja RK Ćuprija „Morava“.

Ulaznica za ovaj koncert bila je simbolična i iznosila je 200 dinara. Prikupljena sredstva namenjena su za nabavku harmonike ŠOMO “Dušan Skovran”, te opreme za KUD „Železničar“ iz Ćuprije.

_event_management.gif

Ovaj koncert realizovan je u okviru „Odjeka Šopen Festa“ - jedinstvenog, celogodišnjeg ciklusa koncerata po gradovima Srbije i regiona.

Beogradski Šopen Fest je međunarodna manifestacija kulturno-obrazovnog karaktera, nastala radi popularizacije klasične muzike. Ovo se postiže predstavljanjem stvaralaštva jednog od najvećih kompozitora čovečanstva, pesnika klavira – Frederika Šopena. Ovaj festival je, zapravo, naslednik beogradske revije mladih pijanista pod nazivom Šopenijada. U toku dvadesetpetogodišnjeg postojanja, ovaj projekat iznedrio je brojne svetski priznate pijaniste.

Beogradski festival, posvećen Šopenovom stvaralaštvu, danas sadrži raznovrsne aktivnosti poput pijanističkog takmičenja mladih talenata, majstorskih radionica, koncerata, stručnih predavanja, te muzičkih i plesnih radionica i predstava za decu. Beogradski Šopen Fest je osvrt na lik i delo velikog kompozitora, vreme u kome je živeo, uticaje njegove muzike na kasnije muzičke stvaraoce, i pogled na Šopena kao večitu inspiraciju u savremenim oblicima sveukupnog kulturnog izraza.

Predrag je neka vrsta modernog don Kihota koji se bori sa vetrenjačama. I to samo zato što se Zalaže da pamet, sposobnost, kreativnost i društveni aktivizam budu mainstream.