Globalni projekat za emancipaciju umetnica

FOTO:ARTnews


Prvo delo koje treba da postane deo projekta Valerija XX je narudžbina koju je uradila autorka Antija Hamilton, iz Centra za skulpturu u Njujorku. Rad Hamiltonove će biti prerada nerealizovanog ulaza solitera na Menhetnu, autora Gaetana Pesce, gde bi osoba koja ulazi morala da prođe između muških nogu. Detalji interpretacije Hamiltonove tek treba da budu objavljeni.

Projekat u Velikoj Britaniji će dobiti rad ženskog umetnika kao poklon muzeju svake godine, koji će tada biti domaćin samostalnoj izložbi te umetnice koja bude u pitanju (pogledajte 62 žena deli svoje tajne za uspeh u svetu umetnosti: prvi deo i 62 žena deli svoje tajne za uspeh u svetu umetnosti: drugi deo).

Institucije koje su članovi Društva savremene umetnosti i zainteresovane su za projekat mogu se prijaviti ovom Društvu i Napoleonovoj za razmatranje od aprila 2016. godine.

U periodu saradnje, Društvo savremene umetnosti, Napoleonova i odabrana institucija će zatim nastojati za pronađu odgovarajuću nabavku. Umetničko delo će ići na izlaganje u Kemden Centar za umetnost, i na kraju će pobednički muzej postaviti samostalnu izložbu izabranog umetnika sa novim nabavkama.

-profesionalno_odevanje.gif

„Valerija Napoleon XX će biti zasnovan na mojoj kontinuiranoj misiji da podržim rad relevantnih umetnika i one realnosti koje mejnstrim zanemaruje i ignoriše”, rekla je o projektu Valerija Napoleon (pogledajte Toalet papir je trendi na londonskim zabavama kolekcionara).

„Radiću direktno sa umetnicima, kustosima i institucijama, duboko se angažujući u tom procesu, od razgovora do selekcije i proizvodnje, a sve u korist umetnice, njenog rada, kao i globalne kulturne zajednice”.

Projekat u Velikoj Britaniji je osmišljen tako da institucije sagledaju svoje zbirke, podstičući razgovor o neravnopravnostima koje otkriju. Što postoji veća potreba za rešavanjem nedostatka ženskih umetnika u kolekciji, utoliko je verovatnije da će biti uzeti u razmatranje za donacije (pogledajte 25 kustoskinja je prodrmalo stvari).

Women-at-the-Museum.jpg

FOTO: Nonprofit Quarterly

„Muzejske zbirke nužno odražavaju rodnu neravnotežu kroz istoriju, i XX i XXI vek su imali mnogo više umetnica koje su postigle međunarodno priznanje”, rekla je Kerolajn Daglas, direktorka savremene umetnosti društva.

„Ali još uvek ima posla. Udruživanjem snaga sa Valerijom Napoleon imamo jedinstvenu priliku da aktivno pomognemo članovima našeg muzeja da naprave kolekcije koje tačno odražavaju raznolikost sjajnih dela koje proizvode živi umetnici”.

Pogledajte Pitali smo 20 žena da li ima predrasuda u svetu umetnosti, evo šta su odgovorile.

IZVOR: The Huffington Post


Ivana u prevođenju, kao i u životu, uživa tragajuci za smislom i znacenjima, u novim idejama, slobodi kao i u ogranicenjima.