Gia: Neke bajke nemaju srećan kraj

FOTO: Georgina Graham

Film „Gia" gledala sam davno, nekoliko puta, ali je utisak bio podjednako snažan kao pri prvom gledanju. Radnja je bila veoma primamljiva, videh teška, želudac se namestio u „onaj naš položaj" i krenusmo u istraživanje glavnog aktera, života i sunovrata.

Ko je bila Đia?

Untitled_3.jpg
FOTO: Made in Italy 4me

Đia Karandži (Gia Marie Carangi) je bila američki model tokom kasnih sedamdesetih godina i ranih osamdesetih. Smatrana je prvim svetskim supermodelom. Rođena je u Filadelfiji 1960. godine i bila je treće dete u porodici. Brak njenih roditelja je bio veoma nestabilan i često nasilan, a majka ih je napustila kada je Đia napunila 11 godina. Sa 17 godina se preselila u Njujork da bi postala model. Zračila je lepotom i krasilo ju je savršeno telo, ali i stav i talenat.

Prvi ju je slikao lokalni fotograf na plesnom podijumu i tako je njena karijera modela neočekivano brzo i uspešno počela. Poznati kreator Đani Versaće (Gianni Versace) ju je angažovao kada je imala samo 18 godina. U svet mode i modelinga unela je pravu promenu, jer su do tada najlepšim modelima smatrane plavokose manekenke svetlih očiju. Krasila je naslovnice magazina poput Cosmopolitan-a, pa i u američkom, britanskom i pariškom Vogue-a. Na naslovnici Cosmo-a bila je dva puta u istoj godini, što je tada bio prestiž.

Gia_Carangi_6.jpg
FOTO: Dobar život

Pored Versaće-a, sa Điom su sarađivali fotografi Francesco Scavullo, Arthur Elgort, Richard Avedon, Denis Piel.

malignongiasm.jpg
FOTO: Hiv-tver.narod.ru

Poniranje na heroinski način

Novac me ne interesuje. Imam sve što sam ikada želela, ali došla sam do tačke da se pitam šta će mi, dođavola, to? Ja hoću više, hoću sreću, ljubav, hoću da imam nekog ko bi brinuo o meni.

Sve je dolazilo jedno nakon drugog. Ili jedno za drugim... Zar je, u stvari i bitno? Ono što je bilo kobno za Điu bili su usamljenost i intezitet rasta njene slave. Nedostatak porodične aure pomerio je granice u njenoj glavi. Počela je sa marihuanom po klubovima i završila na herionu.

Jednom nije mogla da pronađe drogu u torbi i počela je neutešno da plače. Bukvalno sam je položio na krevet dok nije zaspala, pričao je svojevremeno čuveni fotograf Frančesko Skavulo, a prenosili su mediji.

_veb_novinarstvo.gif

Možda je okidač za ozbiljnije konzumiranje narkotika bilo 1980. godine, kada je od raka pluća umrla Wilhelmina Cooper (Vilhelmina Kuper), Đijin modni agent. Nakon samo dve godine aktivnog bavljenja modelingom, Đii je ozbiljno bila potrebna pomoć.

Korišćenje opijata počelo je da uzima maha: kasnila je na snimanja ili nije dolazila, dešavalo se da spava dok je fotografišu, tragovi su počeli da budu vidljiviji na telu. O tome niko nije vodio računa - bila je roba koja je morala da se iskoristi do kraja. Pokušavala je ona da izađe iz ludila, ali prvi neuspeli pokušaj je propao kada je njen dobar prijatelj i fotograf Kris fon Vengenhajm poginuo u saobraćajnoj nesreći. Đia se tada zaključala u toalet gde je satima konzumirala heroin.

Završila je i u lezbijskoj vezi sa šminkerkom Sendi Linter, ali ni to nije pomoglo.

Gia_Carangi_14.jpg
FOTO: Dobar život

Nakon šestomesečne rehabilitacije, Đia se vratila u rodnu Filadelfiju, upisala kurs fotografije i počela da živi mirnijim životom. Samo tri meseca kasnije, odlazi u Atlantik Siti i počinje ponovo da koristi heroin. Pošto su skandali i konzumiranje heroina porušili sve što je za kratko vreme izgradila, a nije više imala novca, počela je da se prostituiše za heroin. Sumnjalo se, a mediji su prenosili, da je bila i silovana više puta.

Na kraju je umrla od HIV-a, tada još nepoznatog virusa. To se desilo u njenoj 26. godini, 18. novembra 1986. godine. Na sahranu nije došao niko iz sveta modelinga, niko nije ni znao...

Stradanje pretočeno na ekran

Ova tragična priča dotakla je mnoge ljude, umetnike i fotografe. Kako se ne bi zaboravilo, snimljen je i film o njenom životu u kome je glavnu ulogu igrala Anđelina Džoli. Ona je svojom glumom u filmu zaslužila nagradu Zlatni globus.

Gia.jpg
FOTO: The fix

Poruka? Pouka?

Svejedno je šta biste izabrali za krajnju instancu ovog teksta. Ima toliko stvari za šta bismo se mogli zajedno uhvatiti. Gde je čoveku okidač? Koliko može da izdrži? Može li sam? Kako ga naučiti da bude odgovoran prema svom telu, prema svojoj psihi? Kako ga naučiti da život često nije bajka sa srećnim završetkom? Od čega zavisi hoću li upravo ja imati taj happy end? Zašto čovek ne zna da kontroliše novac i moć u pravcu njegovog dobra?

Mnogo pitanja, malo odgovora...

Svejedno je da li Điju osuđujete, smatrate je nezrelom, neodgovornom ili je, pak, žalite. Bitno je da budete potpuno iskreni prema sebi, odgovorni i da znate da zatražite pomoć. Bolje je i ćutanje podeliti sa nekim. Novca, slave i moći u jednom momentu neće biti.

Primarni izvori: Dobar život , Wannabe , Fashion.hr .


Milica je devojčurak, a voli da peva, piše, čita i ne zaboravlja da se smeje.

Pročitajte i:

Zašto su umetnici siromašni?
JERUSALIM - Priča za pamćenje, 2. deo
Odraz u ogledalu i ja: Od mržnje do ljubavi