Fredi Merkjuri: Legenda rokenrola

FOTO: Tv Best

"Iako fizički nije ovde, njegovo prisustvo je snažnije nego ikada", rekao je Brajan Mej u svom blogu povodom Merkjurijevog 65 rođendana 5. septembra.

"Uvek će biti otelotvorenje savršenog frontmena - sveprisutni kanal komunikacije između benda i publike", naveo je Mej. "On je proždirao život i slavio svaki minut. I, kao kometa, ostavio je sjajan trag koji će blistati za generacije koje dolaze".

Početak

Rođen je kao Farok Bulsara 5. septembra 1946. godine u porodici Parsi Indusa, Merkjuri je živeo na Zanzibaru i školovao se u internatu u Indiji. Kao stidljivi tinejdžer doputovao je sa porodicom u London bežeći od revolucije na Zanzibaru 1964.

Njegovi roditelji, Džer i Bomi Bulsara, po zanimanju su bili ekonomisti zaposleni u britanskoj kolonijalnoj službi u Zanzibaru. Preci su mu bili persijskog porekla i zoroastrijanske vere. Imao je osam godina mlađu sestru Kašmiru za koju je bio veoma vezan.

Bulsara je prvi put pristupio muzičkom sastavu kada je upisao srednju školu Sveta Marija u mestu Magazon pokraj Bombaja, a u pitanju je bio školskom bendu The Hectics. U grupi mu je jedan od članova dao nadimak Fredi, pošto su bezuspešno pokušavala da nauče pravilan izgovor njegovog imena i tako je i ostao.

U Londonu je upisao studije umetnosti na West Thames Collegeu, ali je diplomu iz umetnosti i grafičkog dizajna stekao na Ealing Art koledžu. Kreirao je čuveni logo benda. Bio je strastveni filatelista i ljubitelj mačaka, imao ih je desetak. Primljen je kao pevač sastava “Queen” u Rokenrol kuću slavnih 2001. godine.

20140527152831_246654.jpg
FOTO: Nezavisne novine

Godine 1969. osnovao je grupu Ibex, koja je ubrzo promenila ime u Wreckage. Nakon neuspeha tog benda pridružio se sastavu Sour Milk Sea, ali se početkom sedamdesetih i ova grupa raspala. U aprilu 1970. godine, Fredi je upoznao Brajana Meja i Rodžera Tajlora koji su pre tog susreta bili članovi benda Smile.

Pošto im se 1971. godine pridružio i Džon Dikon, nastala je grupa Queen, a uprkos neslaganju ostalih članova, Merkjuri je odabrao ime koje je godinama kasnije prokomentarisao rečima: "Naravno da sam bio svestan gej konotacije, ali to je bila samo jedna strana". U tom periodu zvanično je promenio i svoje ime.

Grupa Queen i istorija

Fredi je u grupi je u u grupi pevao i svirao klavir, ali i druge instrumente. Bio je dobar programer sintisajzera, a iako se šalio na račun svog sviranja gitare, nekoliko pesama je komponovao baš na tom instrumentu.

Komponovao je veliki broj pesama za grupu, a više od pola kompozicija na njihovom prvom albumu najvećih hitova potpisano je njegovom rukom. Najslavnije numere su: Bohemian Rhapsody, We Are The Champions, Crezy Little Thing Called Love, Somebody To Love.

Queen190914.jpg
FOTO: Factmag

U svojoj solo karijeri objavio je nekoliko albuma, sarađivao sa Monserat Kabalje na snimanju albuma Barcelona, koji je trebalo da bude tema Olimpijskih igara 1992. godine. Monseret je obožavao. Njegova najpoznatija solo pesma je Living On My Own, za koju je snimljen i provokativan spot, na kome su snimci sa Fredijevog 40. rođendana, proslavljenog u Minhenu 1986. godine, i u kome uz Merkjurija učestvuje čitav niz transvestita iz najpoznatijih Minhenskih klubova.

Na njegov život, ali i muziku u velikoj meri je uticalo njegovo versko opredeljenje. Merkjuri je bio pripadnik zoroastrizma. Na sceni na granici dobrog ukusa, u privatnosti skriven na ivici razvrata, i u bolesti i smrti raspevan. Nije bio od onih koji su praktikovali društvo slavnih, svoje prijatelje je skrivao, ali u jednom je bio sličan drugima.

Grupa Queen, četrdeset godina od svog nastanka proglašena je za drugu najvažniju na svetu, a pesma Bohemian Rhapsody ovekovečena kao najbolja numera veka.

Tabu?

Početkom sedamdesetih godina prošlog veka Fredi je otpočeo vezu sa Meri Ostin, koju je upoznao preko Brajana Meja. S njom je proveo pet godina, ali su se razišli nakon što je on sredinom sedamdesetih upoznao američkog producenta iz Elektra Recordsa sa kojim je započeo romansu.

merkuri_frontal_rs.jpg
FOTO: Pravda

Meri i Fredi ostali su veoma bliski prijatelji tokom čitavog njegovog života, a on ju je često kasnije nazivao svojim jedinim pravim prijateljem. Godine 1985. započeo je drugu dugu vezu, ovog puta sa svojim frizerom Džimom Hatonom sa kojim je živeo do smrti.

Odlazak muzičkog genija

Prema tvrdnjama njegovog partnera Hatona, oko katoličkog Uskrsa, na proleće 1987. godine, Fredi se testirao na HIV. Rezultat je bio pozitivan i doktori su dijagnostikovali da ima sidu.

On je, u saopštenju koje je objavio dan pred smrt, potvrdio da je bolestan i u roku od 24 časa pao je u komu i preminuo. Svoju bolest trpeo je u privatnosti i nikada se javno nije žalio ili jadikovao zbog nje. Krio je i od svojih prijatelja iz benda.

Budući da je bio jedna od najpoznatijih žrtava side, njegova smrt usmerila je pažnju javnosti na virus i pomogla u uklanjanju stigme sa bolesti koja je harala južnom Afrikom.

files.jpg
FOTO: E novine

U intervjuu koji je dao 1987. godine, Merkjuri je rekao novinaru Dejvidu Vigu da se ne boji da će postati usamljen sedamdesetogodišnjak: "Živeo sam život punim plućima i nije me briga ni da umrem sutra. Zaista sam sve uradio", rekao je on tada.

Bilo kako bilo, ceo svet se slaže sa tim da ovaj čovek, zaista, nedostaje rokenrolu!

IZVOR: Blic
Story
Telegraf
Na dlanu

Milica je devojčurak, a voli da peva, piše, čita i ne zaboravlja da se smeje.

Pročitajte i:

Aleksandra K. nominovana za BAFTA Scotland
The Prodigy: Exit i promo album
Billy Idol: Večiti miljenik