Šest srpskih filmova mogu u trku za Oskara!

FOTO: Kurir

Za ovu prestižnu nagradu nadmetaće se filmovi „Bićemo prvaci sveta“ Darka Bajića, „Enklava“ Gorana Radovanovića, „Neposlušni“ Mine Đukić, „Ničije dete“ Vuka Ršumovića, „Spomenik Majklu Džeksonu“ Darka Lungulova i „Branio sam Mladu Bosnu“ Srđana Koljevića.

488808_enklava3_srna_orig.jpg
FOTO: Vesti online
Scena iz filma „Enklava“

Za izbor našeg kandidata za Oskara pobrinuće se Stručni odbor sačinjen od 20 akademika filmske umetnosti. Na čelu odbora je filmolog dr Petar Volk, a ostale članove čine glumci Predrag Bule Gocić, Milan Lane Gutović, Dara Džokić, Radmila Živković, kao i montažeri, reditelji, scenografi, producenti i dr.

Žiri će doneti odluku nakon što pregledaju filmove od 1. do 4. septembra u bioskopu „Roda“. Glasanje će uslediti nakon stručne rasprave koja će biti po pravilima američke i domaće filmske akademije.

_event_management.gif

Oskar za najbolji strani film dodeljuje se od 1954. godine nakon čega je svake godine redovno dodeljivana. Prvi srpski film koji je bio nominovan je film Bore Draškovića „Vukovar, jedna priča“ iz 1994. godine, a poslednje je ostvarenje Dragana Bjelogrlića „Montevideo, vidimo se!“.


Pročitajte i:

Predstava Damski gambit uskoro kod nas!
Pridružite se novoj PDP konferenciji!
Forum Vlasina: Zakorači u nepoznato!