Dragan Šibalić – Ko sme, taj i može!

FOTO: Milena Đorđević

Za sve to vreme koliko je trajao put, imao je mnogo lepih trenutaka ali i ružnih. Utisci su pre svega pozitivni kada se saberu. Iskustvo stečeno na putu je neprocenjivo, a ljudi, hrana i običaji sa kojima se susreo su neizbrisivi.

_veb_novinarstvo.gif

Dragan (32), zaljubljenik u biciklizam i planinarenje, vratio se u svoje rodno Kraljevo, iz kojeg se na put u nepoznato otisnuo u rano proleće. Dragan kaže da je prošao kroz 10 država, ali na njega je najveći utisak ostavio Japan. Uspeo je da osvoji i najviši stari vulkan Japanskog ostrva, Fudžijama, visok 3.778 m.

na_biciklu2.jpg
FOTO: Dragan Šibalić

Usput su mu društvo pravili brojni biciklisti, kako oni na dužim putovanjima, sličnim Draganovom, tako i oni lokalni. Sa svima je, kako kaže, ostvario dobar i prijateljski odnos. Dragan ističe da su najgostuljubiviji ljudi bili u Kazahstanu. „Najteže mi je bilo dok sam prolazio kroz Mongoliju jer sam išao, uglavnom, kroz pustinju, u pitanju su bili neasfaltirani putevi. Morao sam da kupujem hranu za narednih nekoliko dana“, rekao je Dragan.

Sa najopasnijim uslovima se susreo u Sibiru, gde je zbog loših vremenskih uslova morao da spašava živu glavu. Ali, i pored ovoga, priroda je pokazala i svoje lepe strane.

na_biciklu3.jpg
FOTO: Dragan Šibalić

„U Kini je, prolazeći kroz pustinju Gobi, shvatio da je umesto vode kupio rakiju”, rekla je Marija Stevanović. Ona je dodala i da će Dragan u narednim mesecima sređivati bezbroj fotografija i utisaka, ali i vršiti pripreme za put u Latinsku Ameriku i Olimpijske igre u Riu. Biće to najveći izazov, ali, siguran je ovaj avanturista, ni nepremostiv ni poslednji.


Pročitajte i:

Nikola Pršendić: Radite iznad proseka!
Olivera Vasić: Odlazak osnivača etnokoreologije
Ovo je priča Jovane P. B. o svetlosti i vatri