Diva među divovima, drugi deo - Patti Smith

FOTO: Wikipedia

Rođena u Čikagu, detinjstvo i tinejdžerske dane provodi u Nju Džerziju. Iako odgajana po religijskim običajima Jehovinih svedoka, već u pubertetu odbacuje organizovanu religiju kao nešto nelogično. Već u ranim godinama formirala je zrela mišljenja koje je uvek mogla da odbrani argumentima, a ne pukim hormonskim ispadima i histerijama. Prvo dete je rodila 1967. i odlučila da je da na usvajanje.

Iste godine, zvanično se preselila u Njujork i iskusila je šta znači svirati na ulici, biti siromašan i gladan, a u isto vreme ceniti svaki sekund života. Upoznavala je mnoge muzičare, slikare i pisce i rado sarađivala sa njima. Izlazila je po klubovima, pisala tekstove za bendove, od kojih su neki postali poznati (Blue Oyster Cult), bavila se rok novinarstvom. Kako je i sama svirala gitaru, oformila je bend sa kojim bi nastupala i zarađivala. Pank je bio novi žanr, privlačan i zanimljiv, Patti je svojim rečima pogađala tačno u metu društvenih problema.

PP%20GIF.gif

FOTO: Songmango

Album prvenac je snimljen 1975. godine i povukao je Patti u centar pažnje koju nju nije zanimao. Za nju je bilo važno da se umetnički izražava i da može da se izdržava. Njen treći album „Because the night“ je ujedno bio i najuspešniji, a nastao je u saradnji sa Bruce Sprengsteenom. Bila je u braku sa Fred Smithom, bivšim gitaristom benda MC5, sa kojim je imala dvoje dece. Fred je preminuo 1994. godine od infarkta, brat Todd preminuo je koji mesec kasnije, i Patti se teško nosila sa tugom.

Mnogi poznati muzičari su je ubeđivali da krene na turneju kako bi ublažila bol i skrenula misli. To je i učinila. Krenula je na turneju sa Bob Dilanom. Patti je do dana današnjeg nastavila da piše i da snima, baveći se raznim temama: rasizmom, siromaštvom, feminizom, nezaposlenošću, smrti, životom, samoubistvom, majčinstvom, socijalnom nepravdom, homoseksualizmom, predrasudama, aktivizmom, politikom i religijom. Inteligentna je i voli duge rasprave i razgovore. Nikada nije bila gorda i želela je da promeni nešto. Ni manje, ni više, bio je to status žene u svetu muškaraca, poput Janis Joplin .

FOTO: High road touring

Iza sebe ima jedanaest studijskih albuma i sedamnaest knjiga. Nema nameru da stane dokle god je čelična volja bude držala, dokle god bude tema na koje bi se skrenula pažnja, dokle god neko bude razumeo o čemu ona piše i peva. Rado drži govore na skupovima, nema dlake na jeziku, ali daleko od toga da je nepristojna. Veruje u ono najbolje što svet i ljudi mogu da pruže. Patti je jedinstvena. Dovoljno je reći samo tu jednu reč i preslušati njene albume sa kojima se putuje kroz njen život i njene misli.Tamara je u narodu poznata kao LinDe i kao muzički fanatik.

Pročitajte i:

Diva među divovima; prvi deo
Bob Dilan - reči razuma
Jedinstveni muzički jezik - The Rolling Stones