Despotovac dobio knjigu o sebi!

Foto: Ivan Radošević

Program su otvorile učenice osnovne škole, himnom Despotovca, pesmom „O moj grade, Despote". Govorom dobrodošlice i zahvalnosti publici se ispred izdavača biblioteke Resavska škola obratila direktorka Sanela Simić, koja je istakla da je radost što je Despotovac dobio knjigu o sebi veće jer se događa u vreme kada biblioteka obeležava pola veka postojanja.

image.jpg

Foto: Učenice pevaju u pratnji profesorke Stanke Backović/Ivan Radošević

Recezentkinja knjige, Despotovčanka i profesorka slovenskih jezika dr Gordana Jovanović istakla je da je zadovoljna objavljenom knjigom, koja je pažljivo urađena prema unapred utvrđenoj metodologiji za istraživanje i da se svakako može dopuniti novim saznanjima. Ona je rekla i da je zabrinuta za to što su u Despotovcu natpisi mnogih radnji napisani na latinici. Dodala je i da se to lako može ispraviti i ponudila zanimljivo rešenje.

„Da razgovaraju biblioteka, škola i opština da se pozovu vlasnici i da im se predoči šta je to. Novinari bi, takođe, trebalo da pišu o tome jer narod mora da bude edukovan zašto je važno pisati ćirilicu”, rekla je profesorka za portal iSerbia .

EU%20GIF.gif

Drugi recezent knjige dr Slobodan Ivković nije mogao da prisustvuje, ali je po prijatelju Milunu Miloradoviću iz redakcije „Hronika sela” koja je takođe izdavač ove knjige, poslao pismo u kome je naveo da je zadovoljan objavljenom knjigom i predložio da se autoru dodeli nagrada Zlatna značka koju za različite oblasti stvaralaštva dodeljuje Ministarstvo kulture i informisanja. Ispred izdavača Kulturno - prosvetne zajednice Srbije i redakcije „Hronika sela” obratio se Živorad Ajdačić, koji je istakao da je „Hronika sela” do sada objavila preko 500 knjiga o različitim selima i da materijala ima mnogo. Složio se da autor u maju dobije nagradu „Zlatna značka” u Beogradu.

ANEM_15.jpg

Foto: Živorad Ajdačić/ Medija centar Beograd

Govornici su povremeno prekidali svoje govore, kako bi se čule recitacije pesama o Despotovcu, Manasiji i Despotu Stefanu Lazareviću koje su pripremile učenice škole.

Autor knjige Stojadin Tomić, kome je ovo šesta knjiga o zavičaju, pre svog govora se poklonio i zahvalio publici što je večeras došla na promociju. Posebno se zahvalio svojim saradnicima Draganu Stojadinoviću i Tomici Simiću. Zatim je kratko otkrio da knjiga ima 700 strana, sadrži 1500 slika i pisana je kroz 16 poglavlja. Dodao je i da se nada da će knjiga biti dopunjena novim sadržajem i da do tada neće proći, kako je u šali rekao, vek.

image.jpg
Foto: Ivan Radošević

Iako su govorili svi koji su programom bili predviđeni, jedan stariji meštanin koji je kazivao u knjizi poželeo je da se obrati svojim kratkim govorom. Doktor Milan Šikanja iza koga je mnogo godina provedenih u Despotovcu, emotivno, kroz suze istakao je svoje zadovoljstvo knjigom: „Ko bude imao ovu knjigu, imaće sebe”, rekao je on.

raka.jpg
Foto: Ivan Radošević

Na kraju programa svim sponzorima i lokalnoj samoupravi uručene su monografije. Sve knjige koje je Stojadin kroz svoj rad napisao, a koje su korišćene tokom promocije, poklonio je biblioteci osnovne škole. Direktor škole Tomica Simić je autoru poklonio sliku Resave, delo likovnog umetnika Radosava Stojanovića iz Plažana, čiji su radovi bili izloženi iza govornika tokom promocije.

koktel.jpg
Foto: Ivan Radošević

Na kraju svečanosti, autor je za naš portal izneo svoje utiske:

„Videli ste šta su rekli recezenti, izdavači, građani o knjizi, meni je srce puno, neka to ide sada na čitanje, pa sve kritike koje budu bile dobre su za one koji ubuduće budu radili na tome da to bude još kvalitetnije", rekao je on.

Stojadin_intervju.jpg
Foto:Ivan Radošević

Direktorka biblioteke „Resavska škola”, Sanela Simić, istakla je da oseća sreću, radost i zadovoljstvo, jer ovo odavno nije vreme knjige, a zadovoljstvo je, kako ona kaže, još veće jer se u jednoj maloj lokalnoj sredini okupio toliki broj ljudi i tolika pozitivna energija. Ona je istakla da rad na knjizi nije bi lak, da je bilo i neprijatnih situacija, ali da su uspeli da ih prebrode. Dodala je i da su sponzori i lokalna samouprava pomogli izdavanje, tako da je izuzetna i po kvalitetu štampe, papira, stranica u boji i tvrdim povezom. Najveći doprinos knjizi dala je ne samo želja, već i velika sloga.

„Udruženo sav rad, volja, novac i ta silna želja da se konačno knjiga objavi dovela je do svega ovoga čega smo večeras bili svedoci. Prolazi mi kroz glavu misao da slobodno možemo da kažemo da smo večeras učestvovali u u nečemu što je istorijski događaj za ovo mesto, za ovu varoš u ovom delu Srbije”, zaključila je ona.

Pre početka svečanog programa povodom promocije knjige, brojna publika je šetala i razgledala različite poljoprivredne proizvode i domaće radinosti koje su izložili udruženje žena penzionerki „Zlatne ruke” i udruženje poljoprivrednika „Plava šljiva” iz Despotovca. Zaneseni stihovima iz knjige poezije Tanjin čuperak koje je čitala autorka za štandom udruženja „Zlatne ruke” Dragica Živković mnogi nisu ni primetili da je program počeo, pa su požurili da zauzmu mesta i, kako se ispostavilo, proveli su kvalitetno veče.

drag.jpg

Foto: Penzionerske dane provode uživajući u veženju i poeziji/Ivan Radošević


Marko, večiti borac za kreativnu slobodu reči i folklorne tradicije!

Pročitajte i:

Usudite se da sanjate svoje snove!
Ovako je Umetnost položila iSpit!
Veliki borac- ovo je Vukova priča!