David Bowie - muzički kameleon

FOTO: Mirror

Rodio se 8. janura 1947. godine u skromnoj porodici. Već u šestoj godini iskazao je ljubav i talenat prema pevanju, sviranju i plesu – svemu onome što će činiti njegovu karijeru. Njegov talenat je brzo primećen u porodici, a i u školi, pa mu je tako i podrška pružena od samog početka. Tada su ga počeli posmatrati kao izrazitog kreativca koji je skupljao ploče, a slušajući ih i učeći da svira vežbao je i svoj glas.

Na njega su uticali Elvis Presley i Little Richard, kako zbog svojih radova tako i zbog uticaja koji su ostavljali na druge. Posmatrajući druge kako igraju i uživaju u muzici ovih izvođača, i sam je shvatio da želi da bude neko ko će tako uticati na ostale. Počeo je da se interesuje i za dizajn u svakom obliku. Odrastajući, otkrio je mnogo novih muzičkih pravaca od kojih mu je prijao džez. Za Bowie-a je neotkriveni svet muzike bio nešto poput Alisinog odlaska u zemlju čuda – bio je radoznao i sve ga je fasciniralo.

-preduzetnistvo.gif

Svoju rešenost da postane zvezda saopštio je roditeljima kada je imao petnaest godina. Iako su podržavali njegovu ljubav prema umetnosti i muzici, nisu ga ozbiljno shvatali. Tada je osnovao prvi bend koji je svirao po venčanjima, ali njega je brzo napustio zbog nedovoljne posvećenosti svojih kolega. Usledio je sledeći. Za njim i sledeći. Za Davida nije postojala reč odustati. Čak je i prvi samostalni singl bio potpuni promašaj. Ne, on se nije dao pokolebati. Menjao je šta god je trebalo – repertoar dok svira uživo, prvi menadžment, od prvog imena sa kojim je nastupao do odlučujućeg David Bowie.

Sa svojih dvadeset godina, posvetio se plesu, vizuelnom izgledu i nastupu. Nastupao je u cirkusu, bio u folk grupi sa kojima je i kreirao neke prve verzije svojih hitova „Life on Mars“ i „Space oddity“. Još uvek neizvesno, ali lagano, krenula je karijera ovog umetnika. Sa svakim novim album otkrivao je novi izgled i neku promenu u svom muzičkom izvođenju. Iz folk šezdesetih, prešao je u još uvek psihodelične i filozofske sedamdesete, kreirao je svoj alter ego Ziggya Stardusta, prošao kroz soul i funk. Odselio se u Švajcarsku gde se prebacio u pop vode i krenuo u ozbiljan flert sa elektronikom koja je tada bila u začetku. Bowie sebi nikada nije postavljao granice.

Usledile su osamdesete sa kojima je David duboko zagazio u pop muziku, mešajući ga pomalo sa new romantic žanrom, oblikujući novi imidž i vrckaviju, pa i erotičniju atmosferu na svojim albumima.

Kako su se bližile devedesete, i promena ka mnogo jačem, mračnijem i alternativnijem zvuku, veliki kameleon, Bowie se prilagodio bez ikakvih problema. Potpuno je okrenuo pravac u čvršćim i odlučnijim ritmovima, da bi ostatak dekade mešao do sad isprobane žanrove i manje ili više uspešno ostvarivao svoje ideje kojih je bilo nebrojano. U jednom trenutku upustio se i u vode industrial muzike, koja je čak i njemu bila strana.

U novom milenijumu, Bowie je izbacio četiri albuma – svaki iščekivaniji od prethodnog. Na njima dominira alternativni rock, sa ponešto pop i jazz elemenata koji se najviše osete na poslednjem albumu „Blackstar“. U imanet nam je ostavio niz plesnih hitova i singlova u kojima su mnogi pre nas, a nadajmo se da će i mnogi posle nas uživati.

Diskografija od dvadeset sedam studijskih albuma, svaki drugačiji od prethodnog, budi čulo sluha i želju za uživanjem, potpunim prepuštanjem glasu ovog divnog čoveka.

Bavio se i glumom. Možda je malo poznata činjenica da se pojavio u preko trideset filmova i serija. Svirao je preko deset instrumenata, sarađivao sa izvođačima iz različitih pravaca. Imao je dvoje dece, a o njegovoj seksualnosti se dosta komentarisalo, jer je uspešno zbunjivao ljude svojim kostimima i skoro androgenom pojavom u nekim momentima. Eksperimentisao je i sa religijom ni sam ne znajući kuda da se okrene. Možda je u poslednjem singlu, ponešto i otkrio…

Mislim da sam, donekle, još u šoku od prvog gledanja spota za pesmu „Lazarus“. Bowie se trese u bolovima, bolnički krevet, morbidni stihovi, kraj spota u sakrivanju u plakaru. Potpuno sam zbunjena i šokirana dočekala jutro 10. januara ove godine saznavši da je dva dana nakon svog šezdeset devetog rođendana ovaj sjajni čovek preminuo.

Za sve je ovo bio šok. Tek kasnije smo saznali da je godinama krio da je bolestan od raka jetre. Kada je shvatio da nema spasa, spremio je sedam pesama koje čine poslednji album „Blackstar“ i na suptilan način se spotom pozdravio od nas. Svet je ostao nem, Bowie, kao i uvek kada si nešto želeo da promeniš.


Tamara je u narodu poznata kao LinDe i kao muzički fanatik.


Pročitajte i:

Queen - najveći rok bend ikada!
Scott Weiland: Neprilagođena rok zvezda
Lemmy - Srž rock and rolla!