Dan slobode medija: Internet je rešenje

FOTO: Poglednica

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je u svom proglasu, prenela je Politika, pozvalo sve novinare i elektronske medije da danas u 11.55 isključe ton i zamrače ekrane i tako se pridruže akciji „Pet minuta gromoglasne tišine”, a sve kako bi najširu javnost upozorili na sve lošiji položaj novinarske profesije u Srbiji, kako je rečeno.

vukasin_obradovic.jpg
FOTO: Medija centar

Kao glavni problemi novinara i medija ističu se loš materijalni položaj i nedovoljna zaštićenost novinara, netransparentnost vlasničke strukture medija, kao i korišćenje medija u političke svrhe.

NUNS navodi da se, prema izveštaju organizacije Reporteri bez granica (RSF) za 2014. godinu, na svetskoj listi po slobodi medija Srbija nalazi na 67. mestu od ukupno 180 zemalja.

_veb_novinarstvo.gif

Predsednik NUNS-a, Vukašin Obradović, rekao je da nema slobodnog novinarstva u uslovima bede, korupcije i straha od vlasti.

U jučerašnjem saopštenju Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), rečeno je da su medijske slobode daleko.

„Srbija i Vojvodina i ovaj 3. maj, međunarodni Dan slobode medija, dočekuju bez medijskih sloboda, sa instrumentalizovanim i korumpiranim medijima i poniženim novinarima, niskim profesionalnim standardima i građanima koji nemaju valjane informacije uz pomoć kojih bi ispravno donosili važne životne odluke", rečeno je u saopštenju.

Na pitanje kako mladim novinarima objasniti da je „normalno” da će dugo pisati za džabe ili za toliko malu platu da je to ponižavajuće, da je strah prisutan u alarmantnoj meri i da moraju da selektuju (cenzurišu) informacije, pa i na kraju kako spojiti ideal i džep, predsednik NDNV-a, Dinko Gruhonjić , rekao je za iSerbia da je džep na početku novinarske karijere u sukobu sa idealom.

„Ako je ideal dovoljno jak, mogućnost za uspeh je mnogo veća. Važno je verovati u sebe i poštovati pravila profesije, ne pristajati na cenzuru i autocenzuru. Časnije je promeniti profesiju nego se baviti njome na naopak nacin”.

dinko.jpg
FOTO: Medija centar

Urednik internet portala studenata novinarstva iz Novog Sada „Žurnalist”, Stefan Janjić, rekao je za iSerbia da misli da preteruju oni koji danas kažu da nikad nije bilo gore, mada smatra da bi trebalo da budemo nezadovoljni medijima sve dok ne dostignu, kako je rekao, skandinavski nivo.

„Oni koji tvrde da su i devedesete bile bolje od današnjice zavaravaju se takozvanim „mitom o zlatnom dobu“, prema kojem je prošlost uvek bila veselija, mudrija i pravednija od sadašnjosti. Ljudi danas ne čekaju u redovima za mleko, ne ginu u ratovima i ne ubijaju svoje susede”, rekao je on.

10806879_10152844712961252_384514263_n.jpg"
FOTO: Studentski vodič

Stefan je, kao mlad novinar i urednik, uputio isto tako mlade novinare i studente novinarstva na internet kao rešenje.

„Danas imamo internet, kao značajno polje slobode govora, a samim tim postoji mogućnost javnog iznošenja svake informacije i svakog stava. Vlast je moćnija od medija, ali su mediji glasniji. Ili bi barem trebalo da budu”, rekao je Janjić.

Dan slobode medija obeležava se svake godine 3. maja od 1993. godine, kada ga je proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija kako bi podigla svest država članica o važnosti medijskih sloboda.

Milica je devojčurak, a voli da peva, piše, čita i ne zaboravlja da se smeje.

Pročitajte i:

Istraživačko novinarstvo u Vojvodini
Viva Vox: Prvomajsko zagrevanje pred Arenu
Počinju Dani urbane kulture u Čačku