CINS dobio prestižnu Evropsku novinarsku nagradu

Foto: CINS - S leva na desno: Bojana Bosanac, Anđela Milivojević, Ivana Jeremić, Milica Stojanović, Milica Šarić i Dino Jahić

Kvalitetno novinarstvo, zasnovano na objektivnom, nepristrasnom i tačnom izveštavanju, potkrepljeno Etičkim kodeksom novinara i proverljivim činjenicama i informacijama, u Srbiji ipak postoji. Iako je novinarstvo u Srbiji zbog masovne pojave medija koji se svakodnevno dodvoravaju svojevrsnim pojedincima ili grupacijama, težeći ka prodaji što većeg broja tiraža, u vrlo lošem stanju, postoje mediji koji još uvek održavaju svoj kvalitet. Zbog želje da se takvi mediji podstaknu da još više rade na svojim besprekornim pričama, nastala je takozvana Evropska novinarska nagrada.

Ove godine je tu nagradu, u kategoriji istraživačkog novinarstva, osvojio CINS. CINS je nagrađen za seriju tekstova o korupciji i organizovanom kriminalu u Srbiji koje su podržali Ambasada Holandije (program MATRA) i Delegacija EU u Beogradu. Dosadašnji dobitnici su britanski Reuters, španski El Pais i francuski Reveue XXI.

Kako objašnjava Dino Jahić, glavni i odgovorni urednik CINS-a, nominacije funkcionišu tako što se novinari iz cele Evrope mogu prijaviti za neku od četiri kategorije: istraživačko novinarstvo, izuzetnost u pisanju, inovacija u novinarstvu i najboji komentar, a pored tih, dodeljena je i specijalna nagrada.

„U obrazloženju žirija za našu kategoriju navodi se da nikada nije bilo više prijava nego ove godine. Sve te prijave najprije je razmatrao pripremni komitet, sačinjen od vrhunskih novinara i urednika, sa desetinama godina iskustva iza sebe. Recimo, predsjedavajući komiteta je Peter Preston, koji je bio urednik Guardian-a 20 godina. Kada je komitet izabrao finaliste, njihov posao je završen, a pobjednika je dalje birao petočlani žiri, kojim je predsjedavao Sir Harold Evans, jedan od najpoznatijih i najpriznatijih britanskih urednika. Cijeli taj proces traje nekoliko mjeseci i to nam posebno imponuje. Neko je stvarno čitao sve te tekstove, analizirao ih i izabrao najbolje“, ističe Dino.

18010404_1613007158739691_2081604307898072575_n.jpg

Foto: European Press Prize - Novinari CINS-a: Anđela Milivojević, Vladimir Kostić, Dino Jahić, Ivana Jeremić, Milica Stojanović, Bojana Bosanac i Milica Šarić

Cilj istraživačkog novinarstva nije da nekog uhapse nakon objavljene priče, već da se nešto sistemski promeni: izmene ili donesu novi zakoni, smanji kriminal i korupcija. Ta vrsta novinarstva se iskljulčivo zasniva na tome da se piše u interesu građana i da se izuzetno obrati pažnja na to da se neko ne ošteti.

Kako Jahić objašnjava, njihov rad je od početka do kraja bio novinarski rad i kaže da nije bilo curenja dokumenata od kojih bi pravili priče, nego su od prvog dana - od ideja za tekstove, sami radili na njima. „Poslali smo stotine zahtjeva za pristup informacijama od javnog značaja, pravili baze podataka sa desetinama hiljada unosa, sastavili statistiku kakvu nemaju ni državne institucije na jednom mjestu. Pritom je to radilo nas sedam, sa veoma ograničenim sredstvima u jednoj maloj kancelariji u Beogradu.

On dodaje da im je posebno drago što su se u finalu našli sa Panama Papers, projektom koji je obuhvatio novinare medija poput Sueddeutsche Zeitung-a, Le Moneda, Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara i još 40 redakcija ili sa mnogo moćnijim Financial Times-om i Evropskom istraživačkom mrežom. „Na kraju, žiri je naveo: Ova otkrića su od najveće važnosti za srpsko društvo. Ona ispunjavaju najosnovnije obećanje istraživačkih novinara svojim čitaocima: da će podići zavjese korupcije i omogućiti da se pojavi malo svjetlosti“, naglašava.

Dino priznaje da im ova nagrada zaista mnogo znači. Kako kaže, to je veliko priznanje za naporan rad. „Na kraju prošle godine kao redakcija smo imali jedno interno druženje na kome sam rekao da ne mogu da budem ponosniji na ono što smo uradili u 2016. godini. Čini mi se da od kada se bavim novinarstvom nisam imao naporniju godinu, ali sam bio nevjerovatno zadovoljan. Ova nagrada je potvrda da sam bio u pravu. Našu redakciju čine mladi ljudi koji rade fantastičan posao i koji bi mogli da rade u bilo kojoj redakciji na svijetu. Tako da nam je nagrada potvrda dobrog rada i zaista ogroman podsticaj za budućnost. Možete vrlo brzo da očekujete nove dobre priče i istraživanja“, najavljuje Jahić.

Video: CINS - Dodela nagrade

Zamolili smo ga nam za kraj opiše značaj nagrade koju su osvojili za istraživačko novinarstvo uopšte. Povodom toga je prokomentarisao: „Poslije dodjele sam dao jedan intervju u kome sam dobio slično pitanje, kroz prizmu fudbala. Tada sam otprilike rekao da je to kao da igrate finale Lige šampiona, protiv Barselone ili Real Madrida - i pobijedite iako ste autsajder, ali golom u sudijskoj nadoknadi. Onima koji ne prate fudbal, važnost nagrade možda mogu da pojasnim kroz činjenicu da je to najveća evropska nagrada za istraživačko novinarstvo, koja obuhvata medije iz cijele Evrope“.

Pored CINS-a, u finalisti u kategoriji istraživačkog novinarstva su bili: Projekat Panama Papers (Sueddeutsche Zeitung, Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, Guardian, Le Monde i još 39 medija koji su učestvovali u istraživanju); Mračni novac: Prljava tajna Londona (Financial Times, Velika Britanija); Bebe na prodaju (VICE Grčka); Mapiranje oružja za teror (Evropska istraživačka mreža); Zloupotrebe EU fondova: Meseršmitove fondacije pod istragom zbog prevare (Ekstra Bladet, Danska) i Anabolička mafija (Anticoruptie, Moldavija).

U ostalim kategorijama: nagradu za najbolji komentar dobio je Fintan O’Tul; nagrade za izuzetnost u pisanju: Claas Relotius, Dialika Nojfeld i Feliks Hat; nagradu za inovaciju u novinarstvu: Kristijan Trajbert, a specijalnu nagradu dobila je Irina Taku.

Čestitamo svim novinarima koji su osvojili nagrade, a posebno CINS-u. Želimo im mnogo sreće u daljem radu!