Budika: Kraljica ratnica koja je izazvala Rim

FOTO: Flickr

Prevela: Marija Rakić

Rimski istoričar Kasije Dion opisao je staru kraljicu ratnicu Budiku kao „osobu najstrašnijeg izgleda, razjarenog pogleda i grubog glasa: njena dugačka kosa padala je do kukova; oko vrata je imala dugu zlatnu ogrlicu”. Ne znam za vas, ali ja bih ovakav opis nazvao prilično ambicioznim. Budikin strašan izgled nije najzanimljivija stvar u vezi sa njom: to bi bio njen opravdan ustanak protiv Rimske imperije, što je skoro oteralo stare Rimljane iz Britanije.

-profesionalno_odevanje.gif

Rođena u keltskoj kraljevskoj porodici, Budika se udala za Prasutaga - keltskog kralja Ikenskog plemena - oko 44. godine n.e. i njih dvoje su imali dve ćerke. Kada je kralj Prasutag umro 60. godine n.e., imenovao je svoje ćerke kao njegove naslednice sa Budikom kao kraljicom na čelu dok njegove ćerke ne porastu dovoljno kako bi vladale.

S obzirom na to da je Rimsko pravo odbilo da prizna ženske naslednike, rimska vlada (koja je već okupirala veliki deo stare Britanije u to vreme) preuzela je čitavo kraljevstvo. U podmuklom trenutku osvajanja, oni su porobljavali Ikenske plemiće, javno šibali kraljicu i silovali njene dve mlade ćerke. Nema sumnje da su Rimljani očekivali ovakvo brutalno preuzimanje kako bi ugušili bilo kakav otpor keltskog plemena, ali ako je to bio slučaj, oni su svakako potcenili kraljicu Budiku.

Za razliku od patrijahalnog društva starog Rima, keltsko pleme Britanije imalo je dugu istoriju ženskih vođa, ratnica i verskih ličnosti. Kraljica Budika je ime dobila po keltskoj boginji slave. Drugi rimski istoričar, Taktikus, napisao je da je Budika izvela sledeći vatren govor svojoj vojsci: „Mi Britanci smo navikli na žene komandantkinje u ratu, ali ja se ne borim za svoje kraljevstvo i bogatstvo sada. Ja se borim kao obična osoba za svoju izgubljenu slobodu, svoje modro telo i svoje osramoćene ćerke. Vi ćete dobiti ovu bitku ili ćete stradati. To je ono što ja, kao žena, planiram da uradim! Pustite muškarce da žive u ropstvu ako treba”.

Celtic_Roots.jpg

FOTO: Pinterest

Budika je nastavljala da predvodi pobunu ratnika iz desetine keltskih plemena koja su ostavila Rimske gradove Londinium, Kamulodunum i Verulamium u ruševinama i sa 80 hiljada poginulih Rimljana. Kao što je Kasije Dion priznao: „Ovu propast Rima uzrokovala je jedna žena, i time ga osramotila”. Gildas, istoričar iz kasnijeg 6. veka koji je pisao o Rimskom osvajanju Britanije, nipodištavao je Budiku kao „podmuklu lavicu,” ali ona se sada smatra ni manje ni više nego legendarnom britanskom heroinom, koja je poslužila kao istorijska inspiracija kraljici Viktoriji (čije ime znači „pobeda”) i kraljici Elizabeti I, kao i bilo kojoj devojčici ili ženi koja se borila protiv nepravde.

Na kraju, kao što je imperator Neron hteo da istera sve rimske trupe iz Britanije zauvek, Budika je bila poražena u bici Vatling ulice od strane Rimskog vojnog komandanta Gausa Suetonusa Paulinusa I i (kao i kraljica pre nje, Kleopatra VII) otrovala se kako je ne bi zarobili Rimljani. Zaveštanje njenog prkosa, međutim, zadržalo se i danas, vekovima nakon što je Rimska imperija uništena za sva vremena, podsećajući nas da se ne bojimo da izazovemo naše ugnjetavače i da se uvek bunimo za ono što je ispravno.


IZVOR: Amy Poehler’s Smart Girls

Marija je uporna i tvrdoglava i kod nje važe dve pravila: pravilo broj 1 - ja sam uvek u pravu, pravilo broj 2 - i kad nisam u pravu, vrati se na pravilo broj 1.