Branislava Antović: Blogom protiv predrasuda

Svoj virtuelni kutak Brana’s Divine World osnovala je 2010. godine, a do danas prošao je kroz niz promena, ali je uprkos tome ostao odraz njene ličnosti, interesovanja i svojevrsne univerzalnosti u kojoj se susrećemo sa knjigama, muzikom, filmovima i modom. U moru blogera, osporavanja i predrasuda Branislava uspeva da dopre do svoje publike kvalitetom, čiji fokus nije prodati proizvod, nego iskreno dati sebe čitaocu.
Ona nam otkriva kako hobi postane posao, kako se boriti sa konkurencijom i konačno kako naći put do istinskog uspeha.

Zašto si se opredelila da pokreneš blog i kako je to uticalo na tebe?
Ideja za pokretanje bloga rodila se spontano, kao posledica moje želje da sebi stvorim kutak na kojem ću moći da se izrazim i podelim svoju ljubav prema pojavama koje me inspirišu i ispunjavaju. Kao tada tek diplomirani novinar videla sam blog i kao priliku da vežbam svoje prste i ne dozvolim sebi da se otuđim od pisanja, pogotovo što me je usled tek upisanih master studija čekalo još minimum godinu dana teorije. Ujedno, bio je to moj način da začinim svoju svakodnevnicu i priuštim sebi malo kreativnog bega od iste.

Vremenom blog je počeo da živi svoj život i postajao je sve bitniji deo mog. Toliko bitan da me je poprilično oblikovao i kao ličnost. Naučio me je kako da se ophodim prema kritici, kako onoj dobronamernoj tako i onoj malicioznoj, naučio me je diciplini i posvećenosti ali i strpljenju i doslednosti.

Na koji način si od svog hobija uspela da napraviš svoj stalni posao?
Ne postoji jasan recept, savet ili priča koja se može reći na tu temu. Jednostavno, reč je o razvoju situacije koji je proistekao iz moje apsolutne posvećenosti blogu i svemu što on podrazumeva. Kada kažem posvećenost mislim na mnogo rada, truda i borbe da svoj blog izgradim tako da zadovoljava potrebe mene kao njegovog autora, ali i potrebe njegove publike koja se jasno iskristalisala u prethodne četiri godine.
unnamed_1.jpg?noCache=1421083773
Novinarstvo u Srbiji ili blog u Srbiji?
Kombinacija koju ja trenutno smatram idealnom jeste: blog kao posao, novinarstvo kao hobi. Ipak, negde na koncu ove svoje priče želim da spojim oba i da svojim čitaocima pružim pravu meru i jednog i drugog.

Situacija u Srbiji je takva da je mnogo onih koji imaju predrasude o modnim blogovima i osporavaju vaš rad, kako se boriš sa time?
Desilo mi se u par navarata da vidim podsmehe na licima pojedinaca koje tek upoznajem i koji prvi put čuju čime se profesionalno bavim. Vrlo često, skoro pa uvek, od tih istih pojedinaca stizala su izvinjenja sa obrazloženjem da nisu bili dovoljno informisani. Ne zameram im na tome.

Šta više, moram priznati da me takav vid predrasuda i ne dotiče. Pogotovo što nemam često dodira sa onima koji ih poseduju, i što pozitivnih rekacija ima daleko, daleko više. Ako ipak pričamo o borbi protiv negativnih predrasuda onda bih spoj kvalitetnog blogerskog sadržaja, kulture u svakom vidu ophođenja i držanja do određeni estetskih i vrednosnih principa, definisala kao najbolje ''oružje''.
15471873209_6ea082f43b_b.jpg?noCache=1421083884

Koliko se blog promenio od svog nastanka do danas i koliko on može biti oaza personalnog razvitka jednog autora?
Promenio se poprilično, ali je dobar deo principa, na kojima sam te 2010. godine počela da gradim svoj blog, ostao aktuelan i danas. I dalje se isključvio bavim temama koje me inspirišu, i dalje želim da svojim čitaocima pružim što korisnije savete i preporuke, i dalje težim da što češće povežem novinarstvo sa blogingom. Naravno, sada je sve to na jednom višem nivou, sa vizuelno naprednijim i razvijenijim blogom, raznovrsnijim u pogledu tema i kvalitetnijim u pogledu samog sadržaja. Ipak, osnovna želja da uz ovaj kutak sebi obogatim svakodnevnicu i dalje je prisutna, samo što je uz nju stigla još jedna: želja da obogatim i svakodnevnicu drugih. Toliko, da se sa svakim novim danom vraćaju po još.

-preduzetnistvo.gif

Da li smatrate da ovakav posao ima svoj „rok trajanja“?
Kada je posao isključivo u vašim rukama i kada ne zavisite ni od koga drugog osim od svoje volje i želje da radite, onda rokovi, bilo kog tipa, ne postoje.

Pisala si o raznovrsnim stvarima na blogu, postoji li neka tema o kojoj si pisala, a koja ti je posebno draga ili je ostavila jak uticaj na tvoju čitalačku publiku?
Uvek posebno uživam kada se u svojim postovima pišem o filmovima, knjigama, putovanjima. Od skora su i postovi posvećeni uređenju enterijera postali prava poslastica, kako za mene kao njihovog autora, tako i za moje čitaoce.
unnamed_2.jpg?noCache=1421083978

Postoji li konkurencija među blogerima u Srbiji i da li imaš nekog ko ti je uzor u tom poslu?
Konkurencija je prsutna u blogerskoj profesiji kao što je i u svakoj drugoj. I nju isključivo vidim kao pozitivnu pojavu koja vas vuče napred i tera da budete što bolji i što kreativniji. Inače, uzora u ovom poslu nemam.

Može li se od bloga živeti?
Sve zavisi kakve prohteve imate i šta vaši mesečni troškovi podrazumevaju. Teško da neko ko živi privatno može da se osloni na blogovanje kao jedini izvor zarade. Prvenstveno jer je reč o vidu zarađivanja koji nije precizno definisan ni u pogledu datuma ni u pogledu visine. Sa druge strane, ukoliko ste u tom smislu podmireni, i ukoliko imate makar još jedan manji izvor zarade, blog vam može omogućiti sasvim korektan život. Pogotovo tip blogovanja kojim se ja bavim a uz koji sebi sa budžeta skidate stavke kao što su garderoba, kozmetika, putovanja.
unnamed_3.jpg?noCache=1421084021

Tvoj savet za sve one koji bi želeli da krenu da se bave ovakvom vrstom posla?
Moji saveti za sve one koji su na samom startu svoje blogerske karijere jesu sledeći:
-pišite blog kakav biste i sami čitali,;
-neka sadržaj bloga bude fokusiran na teme koje vas interesuju, inspirišu i o kojima imate šta da kažete;
-pokušajte da se opremite što bolje u pogledu tehnike koja vam je neophodna kako biste brže i efikasnije završavali svoje blogerske obaveze;
-obratite svu pažnju na vizuleni izgled svog bloga jer to je prvo na šta će i vaši čitaoci obratiti pažnju;
-budite aktivni na društvenim mrežama jer to vam je osnovni način da doprete do što šire publike;
-ne računajte da ćete brzo i lako doći do zarade, jer mnogo vremena, rada i truda prođe od prvog napisanog do prvog plaćenog posta;
-neka blog bude odraz vaše ličnosti, zato u njegovom vođenju budite što iskreniji i svoji jer sve drugo se vrlo lako prepozna i još lakše prezre od strane čitalaca.


Marija je po opredeljenju realista, po ubeđenju hedonista. Povremeni mizantrop, negde između pobune i komfora.