Bojankama za odrasle do skrivenog umetnika u vama

FOTO: Youtube

Prevela: Milana Vračar

Složeni skečevi olovke i mastila u knjigama poput „Izgubljenog okeana“ mole da ih obojite i dopuštaju vam da izrazite svoju umetničku slobodu.

Bojeći možete stvoriti minimalistički, jednobojni rad ili barokni crtež kojim preovladava bujna živost: u kojoj meri i koje boje ćete koristiti zavisi u potpunosti od vas. Bojanke za odrasle su romani u svetu crtanja u kojima vi sami birate svoju avanturu.

Osim zabave koju pruža bojenje, ove knjige imaju dodatne prednosti. Nauka potvrđuje da su odrasli koji su bojili takođe iskusili i osećaj smirenosti, te da su mogli bolje da se skoncentrišu na bojenje. Ovi efekti su slični efektima meditacije, s tim što uključuju i zadatak, koji je, ironično, lakši nego koncentrisati se na to ne radeći ništa.

coloring_books_adults_johanna_basford_4.jpg
FOTO: Demilked

Bez sumnje, izdavači vole ove knjige. Autor „Izgubljenog Okeana“, Džoana Besford, usrećila je svog izdavača jer se firma sada bori da održi korak sa potražnjom knjige. Svi su srećni a sve što je bilo potrebno je samo malo bojenja. Pa, to bi mogao biti problem.

lost_ocean_jpg_itok_o_Oo6u4a7.jpg
FOTO: Workingmother

Ako ste ikada bili bar u blizini krugova profesionalnih umetnika, znate da se publika nikada ne umara od žalbi za nestašicom fondova za umetnost u SAD-u u odnosu na Evropu. Zanimljivo je da je ovako nešto primećeno u tržnom centru „Okrug princa Džordža“ u Merilendu. U Vašington D.C.-ju su tržni centri bili ukrašeni ogromnim muralima dečijih crteža.

Procvat dečije umetnosti na uštrb umetnosti za odrasle? Kao što bojanke i dokazuju, umetnost nije samo za decu, već i za odrasle. Učiti decu koliko je crtanje, skulptura i slikanje bitno, samo da bismo ih obeshrabrili da i sami postanu umetnici kada odrastu i sazre, zaista je snishodljivo prema njima.

No, upravo je to ono što bojanke za odrasle rade. Kao da vam kažu da ne možete sami ništa stvoriti i da se morate, je l', držati linija. U svakom pozitivnom pregledu bojanki za odrasle, tu je dete u telu odraslog koji kaže: „Za mene, bojanke za odrasle su savršene jer nisam baš umetnički nastrojen“. Pa, ako Džordž V. Buš može da slika uljanim bojama, onda i vi možete naučiti da crtate.

EU%20GIF.gif

Stvoriti nešto što nazivamo umetnošću ne znači proizvesti materijal za prodaju.

Radi se o osećanjima radosti i izazova i o podizanju duše na više nivoe. Umetnost predstavlja više od slatkog uspeha nakon što obojimo tuđi crtež, nebitno koliko je originalni crtež lep.

Ako uživate u bojankama, tim bolje po vas. Svima nam je potrebno da se zaustavimo na kratko i opustimo. Međutim, ukoliko se smatrate nesposobnim za nešto više, popijte čašu vina (da se ohrabrite) i idite na čas crtanja.

IZVOR: Bigthink


Milana je rekla „ne“ sistemu, pravilima i stereotipima.