Bob Dilan - reči razuma

FOTO: Morrison Hotel

Bob je kompletna muzička ličnost. Svira klavir, gitaru, harmoniku, usnu harmoniku po potrebi. Sam komponuje i piše sjajne tekstove u kojima je tema sve: politika, ljubav, sreća, tuga, prijateljstvo, život, depresija, globalni poredak, ratovi. Svoju karijeru započeo je kroz folk muziku (nikako ne mešati sa mutantom srpske folk muzike) i nastavak svoje blistave karijere nastavlja kroz kantri, bluz, rok, gospel. Dilan je rešio da se bavi muzikom, jer je neizmerno uživao u odnosu melodija i pričanjem priča. Njegov glas nije školovan, niti preterano talentovan i iskupio se upravo time što je poeta - sjajan um, načitanost, zainteresovanost za ljude i okolinu, vešto su oblikovani u niz hitova.

Dilan se nikada nije libio da skrene pažnju na probleme, na nepravdu, da oštro kritikuje i poziva na promene. Nije se bojao nikoga, ni medija, ni kritike, ni publike. Stvarao je kako je osećao. Njegovu „pesmaricu“ čini trideset šest studijskih albuma i to je obiman posao za onog ko se uhvati preslušavanja. Još se ni sama nisam usudila na taj korak, ali sigurno hoću.

PP%20GIF.gif

Dilanov uticaj na sledeće generacije muzičara je toliki da su njegove pesme najobrađivanije na svetu. Počast njemu i njegovim pesmama u vidu obrada odali su Adel, The Animals, The Black Keys, James Blunt, David Bowie, Johnny Cash, Nick Cave, Cher, Eric Clapton, Joe Cocker, Elvis Costello, Duran Duran, Bryan Ferry, Grateful Dead, Green Day, Guns ’n’ Roses, Jimi Hendrix, Hole, Norah Jones, Bob Marley, Van Morrison, Elvis Presley, Nina Simone, Patti Smith, Bruce Springsteen, Rod Stewart, Neil Young i mnogi, mnogi drugi. Ako pogledate samo navedene izvođače, primetićete da se radi o muzičkim divovima koji su obeležili različite dekade svojim radom i zajednička nit inspiracije svim navedenima je upravo Bob Dilan.

Bob_Dylan.jpg
FOTO: Techno Buffalo

Moja duhovita teorija je da mi, koji volimo i „pero i note“, zapravo patimo od toga što nismo kao Bob Dilan. Ljubomorni smo na lakoću kojom on piše istorijski upečatljive tekstove zbog kojih se zapitate, razmišljate i sanjarite. To je srž svakog kvalitetnog novinarstva. Uz to još ima obraza da ih peva uz zarazne melodije akustične gitare! Mislim, stvarno ovaj čovek nema obzira prema nama, ni blizu talentovanim i inspirisanim „radnicima“.

Šalu na stranu, Dilan je inspiracija bio, jeste i biće. Ako me pamćenje dobro služi, u udžbenku iz engleskog jezika za srednje škole nalazi se pesma „Blowin’ in the wind“, preotestna, anitratna himna. Da li je to malo, da u Srbiji, koja je obilovala intrigantnim pesnicima i piscima, jedna kantri/rok zvezda dobije svoj kutak? Nije malo.

bob_dylan36407z.jpg
FOTO: Asler Improv


Tamara je u narodu poznata kao LinDe i kao muzički fanatik.

Pročitajte i:

Jedinstveni muzički jezik - The Rolling Stones
The Smiths – poezija je to
AC/DC - odgovarajući napon