Besplatni korisni programi za studente

Foto: Pixabay

Poslednjih nekoliko decenija računari i informacione tehnologije zauzimaju sve veći udeo u procesu obrazovanja. Od studenta prve godine se očekuje da aktivno koristi računar i da se već dobro snalazi u Microsoft Office paketima, ali i u nekim drugim, u zavisnosti od potreba predmeta.

Međutim, ono što veoma mali broj fakulteta u Srbiji svojim studentima obezbeđuje, je besplatan softver. Cilj ovog teksta je da vam predstavi neke od besplatnih alternativa popularnih programa koje studenti svakodnevno koriste, ali i neke koji bi vam pomogli prilikom ispunjavanja vaših studentskih obaveza.

Linux

Na početku ćemo krenuti od operativnog sistema. Cena operativnog sistema Windows 10 Home u Srbiji, u trenutku pisanja ovog teksta, iznosi 14.000 dinara. Nasuprot njemu, stoji čitav niz besplatnih Linux distribucija, koje su tokom godina postajale sve stabilnije i lakše za korišćenje.

Svakako jedna od najpoznatijih Linux distribucija je Ubuntu. Ubuntu se obično preporučuje onima, koji do sad nisu koristili neki od Linux operativnih istema. Instalacija je veoma jednostavna, a ceo proces ne bi trebalo da vam oduzme više od sat vremena.

Pored operativnog sistema, dobijate i veliki broj programa, kao i mogućnost da skinete veliki broj besplatnih programa preko ugrađenog Ubuntu Software Center-a čiji je način korišćenja sličan Google Play prodavnici. Ako vam se izgled ili funkcionalnost Ubuntu-a ne sviđa, slobodno probajte jednu od mnogih drugih, poput Linux Mint-a, Debian-a, Fedore...

Obrada teksta

LibreOffice danas predstavlja najpoznatiju alternativu Microsoft Office paketu. Sadrži LibreOffice Writer, LibreOffice Calculator i LibreOffice Impress. Izgledom i funkcionalnošću, veoma podsećaju na Microsoft Word, Excel i PowerPoint.

Drugim rečima, ukoliko znate da koristite već pomenute Microsoft programe, neće vam biti problem da se prebacite na LibreOffice. Takođe, možete i čitati podrazumevane Word (doc), Excel (xls) i PowerPoint (ppt) formate, ali i sačuvati vaše dokumente u ovim formatima, kako bi mogli kasnije da ih otvorite u pomenutim ili nekim drugim programima za obradu. Naravno, ovaj paket je besplatan i možete ga instalirati i na Windows-u, ali i na nekoj od Linux distribucija.

Pored ovog, treba spomenuti i besplatnu onlajn verziju MicrosoftOffice-a, koja veoma dobro izgleda i ponaša se veoma slično pravom MicrosoftOffice paketu. Ono što što je najbolje kod ove verzije paketa je to što možete da je koristite bilo gde. Jedino što vam je potrebno je internet konekcija i pisanje seminarskog rada može da počne!

Pdf čitači (reader-i)

Dugo godina jedini pdf čitač koji smo mogli videti na računarima je bio Adobe Reader. Bio je daleko ispred konkurencije. Međutim, danas imamo popriličan broj besplatnih pdf čitača, koji pružaju mnogo više od besplatne verzije Reader-a kompanije Adobe. Neki od najpoznatijih su SumatraPDF, Foxit Reader i Nitro. Razlike su minimalne i sigurno nećete pogrešiti bilo koju verziju da odaberete.

Dropbox i GoogleDrive

Ova dva popularna servisa omogućavaju korisniku da sačuva svoje podatke i pristupi im preko interneta. Takođe, pruža vam se mogućnost da instalirate aplikaciju na svoj računar i napravite poseban folder na vašem računaru namenjen za vaš odabran servis. Sa podacima koji se nalaze u Dropbox ili Google Drive (Gugl disk) folderu postupate kao i sa svakim drugim folderom na vašem računaru. Sve što uradite sa fajlovima unutar ovog foldera automatski se sinhronizuje sa verzijom na internetu.

Još jedna od dobrih strana ovih servisa je mogućnost da delite fajlove sa ljudima koji, ukoliko to želite, mogu da promene sadržaj. Ovo je izuzetno pogodno kada radite na nekom projektu zajedno sa kolegama.

Pored ovih predloga, postoji veliki broj besplatnih programa i aplikacija koji olakšavaju period studiranja i pomažu studentima da svoje obaveze ispunjavaju na vreme i sa manje poteškoća. Nadamo se da će vam naši predlozi pomoći u tome i da će postati deo vašeg svakodnevnog studentskog života.


Aleksandar veruje da samo obrazovanje može promeniti svet.