Bašta fest: Održana konferencija za štampu

Jovan Jelisavčić, glumac i Bajinobaštanin, osnivač festivala uz koleginicu Maju Šušu, podsetio je na značaj ovog festivala za decentralizaciju kulture u Srbiji. On je naglasio da su festival podržali Ministarstvo kulture kao i Opština Bajina Bašta sa svim lokalnim institucijama, pre svega Ustanovom „Kultura" i Sportsko turističkim centrom, ali i da su „Bašta festu" pomogla i mnoga privatna preduzeća, te naravno pojedinci i prijatelji. Jelisavčić je objasnio kako je prva godina festivala održana u naletu entuzijazma, a da sada već postoje neka veća očekivanja koje tim festival planira u potpunosti da opravda.

Maja Šuša, glumica i umetnička direktorka festivala, objasnila je da je ideja za festival spontano nastala još pre nekoliko godina sa željom da se ovaj predivan kraj otvori ka što većem broju posetilaca. Upravo zbog toga u toku dana za goste i učesnike festivala postoje izleti u prirodu, a uveče su projekcije organizovane pod vedrim nebom.

IMG_6702.jpg

Maja Šuša naglasila je da se u takmičarskom programu nalaze isključivo kratki igrani filmovi, te da je selektor Ognjen Glavonić ove godine od čak 500 pristiglih filmova odabrao 25 – od toga 15 dolaze sa raznih strana planete, a 10 su domaća ostvarenja. U okviru revijalnog programa će na otvaranju biti prikazan kratki film „Dvoje" Maše Nešković, dok će „Bašta fest" zatvoriti projekcija višestruko nagrađivanog domaćeg ostvarenja „Ničije dete" Vuka Ršumovića.

Maša Seničić, scenaristkinja i koordinatorka radionica, istakla je kako je za nju najveći kvalitet festivala njegova nekonvencionalnost, neposrednost i nonšalancija – u najboljem smislu te reči. Pomenula je i uspešno završenu edukativnu radionicu za učesnike viših razreda osnovnih škola, „Ukratko, kratki film", koju je vodila sa mladim rediteljem Raškom Miljkovićem i na kojoj je snimljen kratki film „Odbegli" koji će biti premijerno prikazan na zatvaranju festivala.

Darinka Mihajlović, kostimografkinja i koordinatorka radionice „Kutija – prostor za maštanje", rekla je da ova edukativna radionica podstiče likovnost i vizuelni potencijal mladih učesnika, te da ima za cilj da približi deci kako funkcioniše magična kutija, televizor. Konačni dečiji radovi biće izloženi u obliku instalacije na glavnoj ulici.

Nikola_Ljuca_i_Darinka_Mihajlovi.jpg

Marko Sopić, reditelj i dobitnik nagrade za najbolji film na prvom Bašta festu, rekao je kako se nada da će ovaj festival dugo živeti jer je njegova energija neverovatna. Kako tvrdi, prošla godina protekla je sjajno, pogotovo zato što je prepun mladih i pozitivnih ljudi, ali i zato što je u pitanju redak kvalitetan i ozbiljan festival kratkometražnog filma u Srbiji.

_veb_novinarstvo.gif

Glumica Hristina Popović, prošlogodišnja članica žirija uz Mladena Đorđevića i Vladimira Blaževskog, rekla je kako je njen glavni utisak o festivalu bio iznenađenje što su ovaj festival pokrenula dva mlada glumca. Kako kaže, dobro je znati da postoje mladi ljudi koji su budni i koji su spremni da vešto menjaju svet oko sebe. Na festivalu je, po njenom mišljenju, napravljen odličan spoj povratka prirodi, filma i zabave.


Pročitajte i:

Žurka u Vrdniku za Vidovdanski sabor!
Bašta fest objavio selekciju!
O partnerstvu ka mladima u Velikoj Britaniji