3,14 najboljih načina da proslavite π PI-dan!

FOTO: fmobserver.com

U tekstu koji smo objavili prošle godine mogli ste da saznate zašto se tada proslavom veka obeležio π dan. Možda ćete se iznenaditi kada vam kažem da se i ove godine moze obeležiti sličnom proslavom. Ako se π zaokruži na četiri decimale dobija se 3.1416, što je petocifren zapis današnjeg datuma (3.14.16.). U to ime, slobodno iskoristite neku (ili sve) od ovih ideja za proslavu današnjeg π dana!

1. Ekstremna popularizacija

Ako π-šete za neki medij, obavezno progurajte temu o π danu. Trudite se postavljajte što više π-tanja i da koristite što više reči koja u sebi sadrže slova ''PI'', pa ih u tekstu zamenite matematičkim simbolom. Setite se, π je reč dana, tako da se ne ustručavajte da ga na-π-šete što više puta. Oni najsmeliji mogu čak i u naslovu zameniti broj 10, brojem π=3.14, jer, hej, što da ne? Nije svaki dan π dan!

pi_day_jokes_3_JPG_itok_Ht67c_C6_B123587bla_kakk.jpg
FOTO: windowssearch'-exp.com

2. Jedite π hranu

Ovo je barem jednostavno. Napravite mafine ili kolače i dekorišite ih simbolom π. Ako ste za neki malo manje agresivan pristup, pred vama je širok izbor drugačije π hrane: π-zza, π-ta sa jabukama, π-ta sa šljivama, π-ta sa čime god poželite, krom- π-r π-re, π-pci hobotnice, slatkiši koji ispadnu iz π-njate... A kad se najedete, posle sve lepo zalijte kojim π-vom ili π-nja koladom.

3. Pretvorite ceo svoj svet u π

Recimo da imate 31. godinu. Danas, ako vas neko bude π-tao, recite da imate 10π godina. Recimo da je malo više od 6 časova. Sličnom analogijom, ako vas neko pita koliko je sati, recite 2π. Mogućnosti je mnogo. Pokažite vašu strast za ovim brojem tako što ćete što više veličina konvertovati u π!

4. Budite fizički aktivni na π način

Danas idite na trčanje i pretrčite 3.14 km! Kao alternativu možete izabrati i teretanu, ali u tom slučaju obavezno vežbajte sa tegovima od 3.14 kg, osim ako ne mislite da ste mnogo snažni i prihvatite se treninga uz tegove od 31.4kg. Isto tako, poželjni su i π-lates ili odlazak u streljanu i pucanje iz vazdušnog π-štolja. U zdravom telu zdrav duh!

1006252956_width_280_height_280_media_Type_png.png
FOTO: shirta.com

5. Iskoristite digitalne tehnologije u π svrhe

Da li vas je nekada zanimalo na kom mestu broja π se nalazi vaš rođendan, ili geografska dužina i širina mesta gde ste se rodili, ili pak vaš trenutni prosek ocena? Ako jeste, spremite se da budete oduševljeni! Postoje π search , π pretraživač koji omogućava nalaženje mesta zadatog broja, kao i Am I in Pi? , π-rođendan-pretraživač koji pokazuje na kom mestu broja π počinje vaš rođendan. Isto tako, ako želite da poboljšate vaše znanje niza decimala broja π, tu su aplikacije na google play prodavnici i na apple store-u , koje će vam pomoći u tome.

6. Odišite π-vajbom

Postarajte se da je vaša majica sa brojem π čista, jer je to vaša današnja uniforma. Dobijate bonus poene ako obučete neku majicu sa π šalom poput ovih na slici dole! Ali, nemojte stati tu! Neka vam izgled upotpune minđuše u obliku simbola π, neka ka-π-ca ili čara-π-ce sa koje na sebi imaju π, ili privremena tetovaža sa simbolom π. Avanturisti mogu da istetoviraju i 3.14. Na pozadinu telefona i desktop stavite neku sliku koja ima veze sa brojem π. Najveći π-obožavatelji će promeniti i šifru na fejsbuku u 3.14159.

Pic_Monkey_Collage.jpg


FOTO: popsci.com , kappit.com , indstate.edu , pinterest.com

7. Umetnički pristupite broju π

To što ste ljubitelj broja π, uopšte ne znači da koristite isključivo levu stranu mozga. Pokažite svima da vam je i desna stana jednako razvijena, tako što ćete stvoriti poeziju. Vaš izbor će biti π-ku (haiku) ili π-ema (poema). Podrazumeva se da će sve to biti na π jeziku Piliš. ''Pi jezik'' Piliš je stil pisanja gde se dužina uzastopnih reči poklapa sa ciframa boja π. Inspiraciju možete naći u ovoj domišljatoj rečenici na srpskom jeziku gde se brojanjem slova svake reči dobija prvih 20 cifara broja π: ''Čak i Grci i stari Vavilonci su kazali: obime kad deliš krugovim prečnikom dobijaš neophodan nam pi''.

Ljubav prema broju π možete pokazati i tako što ćete nacrtati neku π-ramidu ili s-π-ralu, ili staro dobro veliko π pa to obojiti živo-π-snim bojama. Ne plašite se da izrazite svoju kreativnost! Ako vam se danas bude gledao film, možete uživati uz neki od sledećih: The π-anist, π-rates of the Caribbean, ili legendarni Life of π.

Što se tiče muzike, slobodno možete slušati nekog od sledećih izvođača: π-tbull, π-nk Floyd, S-π-ce girls ili specijalnu π preradu Eminemove pesme koja sada ima naziv Lose Yourself in the Digits . Možda najbolja stvar koju možete uraditi je da stvarno poslušate kako bi broj π zvučao na klaviru!

8. Proslavite Ajnštajnov rođendan

Danas je i Ajnštajnov rodjendan! Iskoristite ovaj dan i da se prisetite šta je ovaj teoretski fizičar i jedan od najvećih umova i najznačajnihih ličnosti u istoriji sveta uradio za života i zbog čega je ovako laskavim e-π-tetima o-π-san na svojoj stranici vikipedije .

150313_SCI_National_Pi_Day_jpg_CROP_thumbnail_smal.jpg


FOTO: slate.com


9. Ne budi hipster i odbrani π!

Pridružite se širokom matematičkom krugu, tako što ćete i vi odmahivati glavom i osuditi malobrojne pokušaje nekih matematičara koji žele da simbolom Ʈ (tau) koji bi imao vrednost 2 π, zamene originalan broj π, pod izgovorom da bi ova promena bila korisna u mnogim geometrijskim i trigonometrijskim jednačinama!

10. Nastavite tradiciju slavljenja broja π

Širite entuzijazam tako što ćete već krenuti da planirate proslavu π dana sledeće godine! Zapamtite koji način današnjeg slavlja vam je najviše godio, te to ponovite i sledeće godine. Ako ste nestrpljivi i ne možete čekati još godinu dana da veličate π, tu su i alternativni π dani: 4.3.- dan kada je 14% marta proteklo, 22.7.- dan aproksimacije broja π, budući da se π sa malom greškom može predstaviti u obliku razlomka 22/7 ili 9.11.- 314. dan u godini.

Možda i najvažnije od svega je da o toj proslavi pričate nedeljama ranije, kako bi čak i vaši skeptični prijatelji mogli da se predomisle i zajedno sa vama proslave ovaj dan. Da sam na vašem mestu, ja bih tim istim prijateljima već sada poslala ovaj tekst, jer nikad se ne zna, možda oni ne slave ovaj dan samo zato što jednostavno nisu znali kako...