Konkurs Fotokluba Rijeka na temu korona virusa
Cottonbro (Pexels)

Opšte informacije

Sveprisutni korona virus ili Covid-19 na planetarnom nivou uticao je na režim života i ponašanja svih ljudi. 


„Cela stručna javnost, sve institucije i svi osvešćeni pojedinci bore se protiv 'nevidljivog, sićušnog, ali moćnog neprijatelja', pa zato treba uzeti fotoaparat u ruke, jer sve važne događaje kroz istoriju (i pojedinca i društva) prati fotografija svojim dokumentarnim statusom od njenog samog otkrića”, naveo je predsednik Fotokluba Rijeka prof. Borislav Božić, dodajući da svedočimo kako se u trenutku baš sve menja: i socijalne, i sigurnosne i egzistencijalne navike. Menjamo dnevni ritam i svi reagujemo u smeru smanjivanja poteškoća, kako bismo što bezbolnije prebrodili ova trenutna vremena.


Zbog te krizne situacije, Fotoklub Rijeka raspisuje konkurs „Koronavirus 2020” na temu dokumentovanja prostora i vremena borbe protiv ove pošasti i onoga što je ona donela. Dakle, treba fotografisati sve što bi najbolje interpretiralo ovo stanje.


Organizator će nakon prestanka kriznog stanja organizovati izložbu najboljih fotografija pristiglih na konkurs „Koronavirus 2020”. Izložba će biti isključivo virtuelna i objavljena na sajtu Fotokluba Rijeka i Fejsbuk stranici


Od odabranih fotografija za izložbu biće izdvojene najbolje i proglašeno prvo, drugo i treće mesto, te tri pohvale. Nagrađeni i pohvaljeni autori dobiće priznanje. Sve odabrane fotografije za izložbu trajno će biti čuvane u arhivu Fotokluba Rijeka.

Uslovi

  • Prema propozicijama, konkurs se raspisuje isključivo u svrhu dokumentovanja trenutnog kriznog stanja prouzrokovanog korona virusom.
  • Fotografisani sadržaj ne sme nikoga omalovažavati niti vređati pojedince, institucije, pojedine socijalne grupe.
  • Svaki učesnik može poslati najviše šest fotografija
  • Fotografije mogu biti crno-bele, monohromatske ili u boji.
  • Učesnik konkursa ispunjavanjem i slanjem prijavnice potvrđuje da je poslao autentično snimljene fotografije, te preuzima odgovornost za sadržaj prijavljenih fotografija. 
  • Obrada fotografije u programima za uređivanje fotografije dopuštena je do mere koja ne narušava i ne menja osnovni smisao snimljenog sadržaja. 
  • Nije dopuštena montaža ili manipulacija koja menja smisao i duh originalnosti snimljene scene.
  • Prijavljene fotografije ne smeju sadržati bilo kakve autorske zaštitne znakove, vodeni žig ili slično.
  • Autor popunjavanjem prijavnice daje saglasnost organizatoru da bez naknade može objavljivati prijavljene fotografije uz jasan potpis autora, a u svrhu promocije izložbe.
  • Anonimne, uvredljive, nepotpune, nepravilno potpisane i neuredne prijave organizator neće prihvatiti, tj. biće odmah izbrisane.

Ko može da se prijavi?

Na konkursu mogu učestvovati isključivo punoletne osobe.

Način i rok prijave

Sve prijave, tj. fotografije moraju biti potpisane punim imenom i prezimenom, mestom, datumom i vremenom fotografisanja.


Fotografije se isključivo šalju u digitalnom formatu na mejl: natjecajifkri@gmail.com u .jpg ili .jpeg formatu, pojedinačne veličine fotografije (datoteke) ne veće od 4.000 piksela po dužoj strani i rezolucije od 300 dpi.


Datoteku / fotografiju treba imenovati: 

Redni broj_Ime i prezime_Naziv fotografije_Mesto, datum i vreme nastanka


Uz fotografije, u istom mejlu, treba priložiti ispunjenu prijavnicu koju je moguće preuzeti ovde.


Krajnji rok za slanje fotografija je 17. maj 2020. godine.

Dodatne informacije

Dodatne informacije potražite na sajtuFotokluba Rijeka.