Ovo su naši najbolji mladi „Majstori programiranja”
iSerbia - Najbolji mladi Majstori programiranja

Obuka je trajala ukupno tri meseca tokom koje su polaznici, putem interneta, pristupali onlajn platformi za učenje u bilo koje vreme, iz svog doma ili svoje fotelje.


Tokom prvih 30 dana, đaci su pohađali kurs iz Osnova programiranja. Potom su se opredeljivali za kurs kreiranja veb sajta (Web development) ili Android programiranja (Razvoj mobilnih aplikacija) koji je bio otvoren narednih 60 dana. Svi polaznici koji su uspešno završili kurs dobili su sertifikat.

Privatna arhiva
Privatna arhiva

Na završnom događaju dodeljene su nagrade najboljim polaznicima na TOP 10 rang listi, sa oba kursa. Najbolji među njima su dobili tablet računar i bezični zvučnik, ostalim najboljim polaznicima dodeljeni su pokloni sponzora: knjige izdavačke kuće Arhipelag, kolači Anđeli, proizvodi DM drogerije.


Dodeljene su posebne diplome najmlađem polazniku „Majstora programiranja"; najaktivnijem; najkreativnijem i najsolidarnijem. Dodeljene su zahvalnice mentorima kursa, Stanku Arsenijeviću za Web development i Ani Kostadinović za Razvoj mobilnih aplikacija kao i zahvalnice praktikantima volonterima.


Sveukupni pobednik Mihailo Anđelić, koji je kreirao vebsajt „Portfolio" je učenik treće godine Srednje mašinske škole „Radoje Dakić” u Rakovici. On će nastaviti usavršavanje putem stručne prakse u iAkademiji.

Privatna arhiva - Mihailo Anđelić prima nagradu za „TOP 1 Majstor programiranja"
Privatna arhiva - Mihailo Anđelić prima nagradu za „TOP 1 Majstor programiranja"

Na završnoj večeri za iSerbia je izjavio: „Poneo sam najlepše utiske sa večerašnje dodele nagrada. Želim da izjavim da je iSerbia takođe dobila prvu nagradu: za organizaciju, drugarsku atmosferu, veliki trud i rad. Sem znanja koje sam stekao, srećan sam što sam upoznao drugare sa kursa sličnog interesovanja. Tablet koji sam dobio sam već isprobao, veoma sam zadovoljan sa performansama. Nadam se da ću u daljem angažovanju tokom prakse u iSerbia opravdati ukazano poverenje”.


Uroš Radisavljević, učenik četvrtog razreda Ekonomsko ugostiteljske škole „Slobodan Minić” iz Aranđelovca i mladi programer čija je aplikacija Geografsko-istorijski kviz" zauzela 3. mesto na kursu Razvoj mobilnih aplikacija, a kao nagradu je dobio bežični zvučnik. Nastavio je praksu na iAkademiji i izjavio je tokom završnog događaja da je prilikom izrade svoje prve aplikacije prepoznavo svoje potencijale i da želi da ih dalje razvija u ovoj oblasti.

Ovaj projekat je pružio šansu da 1000 učenika širom Srbije besplatno stekne znanja iz veoma tražene profesije na tržištu rada. U bilo kojoj profesiji rada, IT znanja postaju neophodna i ovakvo usavršavanje za učenike je korisno za njihove buduće profesije. Dolaze novi mladi programeri, ali ih nikad neće biti previše, jer njihova kreativnost pomera granice.

Asistent realizacije projekta Suzana Marjanović je izjavila:„Tokom tri meseca trajanja projekta trudili smo se da budemo timska podrška polaznicima, kako stručna, tako i administrativna i motivaciona. Zadovoljstvo je videti da je učenje deci u isto vreme bilo korisno i zabavno, odnosno da ih je naša edukacija zainteresovala za buduće usavršavanje.


Imali su priliku da razvijaju svoju kreativnost programera, takmičarski duh i solidarnost u vedroj atmosferi sa ostalim polaznicima. Stvorili su dobru osnovu za buduće obrazovanje kako bi postali programeri koji razmišljaju pre svega pozitivno, zatim kreativno i logično, naučili su kako da rešavaju probleme na svakom koraku, da prihvataju izazove i napreduju korak po korak. Mogu reći sa sigurnošću i zadovoljstvom da je stasala perspektivna mlada generacija novih 'Majstora programiranja'".