Sećanje na sestre Mirabel: NE nasilje nad ženom!
InterFON

Međunarodni dan borbe protiv nasilja počinje od današnjeg dana, a traje sve do 10. decembra kada je Međunarodni dan ljudskih prava i kada će biti održan niz „narandžastih“ akcija (simbol kampanje za eliminaciju rodno zasnovanog nasilja) posvećenih ovom problemu i borbi protiv polne diskriminacije i nasilja.

Prema podacima Viktimološkog društva, u Srbiji je svaka druga žena bila žrtva nekog vida nasilja u porodici, a na svetskom nivou porodično nasilje trpi gotovo milijardu žena godišnje. Malo je poznato da je psihološko nasilje najčešći oblik porodičnog nasilja, čije žrtve trpe razne vrste potčinjavanja, ponižavanja, omalovažavanja i zastrašivanja. Dakle, nasilje nad ženama je prepreka u postizanju jednakosti, razvitka i mira.

12308524_1112594942084456_601317349461618835_n.jpg?oh=b4ca1a1faacb25e25268e0c8a7145824&oe=56E303EEU Srbiji postoji akcija „Reci NE nasilju u porodici“ koja je pokrenuta 2008. godine. Tokom 2012. godine su putem donacija tri sigurne kuće dobile sigurnosne sisteme koji su ih učinili još bezbednijim i koji su sprečili uporne nasilnike da stvaraju neprijatnosti ženama i deci, žrtvama porodičnog nasilja, smeštenim u ovim skloništima. Deo akcije bila je i kampanja „Udari mene, a ne žene”, koja je pozvala javnost da kaže STOP nasilju nad ženama. Takođe, traje kampanja „Potpisujem.org” koju sprovode Autonomni ženski centar i još nekoliko nevladinih organizacija iz zemlje i regiona, a posvećena je punoj primeni Konvencije Saveta Evrope protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Danas, u Beogradskom dramskom pozorištu biće izvedena predstava „Trepele“ čija je tema zlostavljanje žena koje su stavile tačku na svoje trpljenje tako što su ubile svoje nasilnike. Cilj ove predstave je da podigne svest društvu o prisustvu nasilja nad ženama, da ukaže koliko je ono blizu svakom od nas i da kao svoj dalekosežni cilj, predstava ima i to da bude jedan od koraka u rešavanju ovog problema.


IZVOR: Blic, NSHronika