Nenad Rakićević: Mašta je početak stvaranja
Nenad Rakićević

Nenad Rakićević za iSerbia portal kazuje kako vidi sebe u budućnosti, gde pronalazi inspiraciju za svoj rad, u čemu najviše pronalazi sebe i opisuje svoj stil fotografisanja. 


Da su Vaše oči fotoaparat koga biste najradije uslikali?


Verovatno bih obrnuo oči unazad. Uslikao bih šta se dešava u mojoj glavi.

U šta se uzdate tokom fotografisanja? Mnogima su spas oči.

Vodim se time da je mašta početak stvaranja. Prvo izmaštate ono što želite, potom postajete ono što ste zamislili i na kraju stvarate ono što ste postali.


Kako vidite sebe kao fotografa koji zarađuje za život, umetnika ili nešto više?


Sebe vidim kao sanjara koji voli da mašta, punog nekih ideja, a fotografija i video produkcija je moj idealni instrument da te snove prebacim u realnost. Ipak, imam jarku želju, detaljan plan, dosta ideja i veru u sebe da ću od toga moći da u budućnosti zarađujem za život koji želim da imam.


S obzirom na to da svaka Vaša fotografija ima drugačiju temu. Gde pronazite inspiraciju za svoj rad?


Inspiracija i ideje su svuda oko nas. U početku su to bile neke fotografije koje sam voleo da uradim, filmovi, knjige, citati, a sada već svuda. Volim kada o fotografiji moram da mislim pre nego što pritisnem dugme. Jeste, mahom fotografi misle koja podešavanja treba da stave, gde da slikaju, ali mislim da nam fotografija može pomoći i u još nekim stvarima. Polako skupljam hrabrosti da neke svoje ideje uradim, da izađem izvan šablona pa ćemo videti gde će me to odvesti.


Da li ste očekivali da će Vaša fotografija sa mesecom postići toliku popularnost?


Nipošto. Kada probaš nesto što nije ustaljeno, uvek možeš ovako ili onako da prođeš, da se nekom dopadne ili ne. Uvek osetim neku dozu adrenalina kada okačim fotografiju koja je produkt moje mašte. Ali, eto nikada nisam očekivao da će biti objavljena u jednom od Engleskih časopisa.

Nenad Rakićević
Nenad Rakićević

Fotografišete li sebe ponekad?


Baš retko, imam neke ideje i za svoje fotografije, ali lakše mi je kad sam iza aparata.


Pored fotografije, bavite se i snimanjem spotova. U čemu više pronalazite sebe?


Video i fotografija su samo moj omiljeni alat za prikazivanje mojih misli i ideja, pa se nadam da će u budućnosti biti dosta toga različitog. Tako da, sebe pronalazim u oba formata, pa ne bih birao.


Kako biste opisali svoj stil , ako uopšte možete da ga definišete?


To je najbolje da prosudite sami kada pogledate većinu radova. Najbliži opis je modno umetnička fotografija, ali ima još nekoliko stilova koje volim. Očigledno je da ono što radim ne može da se uklopi u ram – divan haos ga ja nazivam.