Radnice tuže “Google” zbog polne diskriminacije
pixabay

Tužioci su naveli da je kompanija „Google“ znala ili je trebala znati za disparitet u platama žena i muškaraca, ali da nije učinila ništa da to ispravi. Kako ističe Kelly M. Dermody, jedna od tužiteljki u ovom slučaju, „Google“ je vodeća industrija u tehnološkim inovacijama, ali „ne tretira radnice kao da je u 21. vijeku“. Ona je naglasila da ovaj slučaj treba da obezbijedi pošten tretman žena zaposlenih u kompaniji „Google“.


„Google“ je u zadnje vrijeme pod lupom javnosti „zahvaljujući“ bilješci koju je napisao nekadašnji softverski inženjer ove kompanije. On je naveo da napori kompanije „Google“ da dovede što više žena na tehničke pozicije nisu bili pravedni i dobri za posao. Žene čine 31% radne snage ove kompanije, ali drže samo 20% bolje plaćenih inženjerskih poslova u ovoj kompaniji.

pixabay
pixabay

Gina Scigliano, portparolka “Google”, izjavila je da je kompanija pregledala tužbu te dodala da se “ne slažu sa centralnim navodima”. Ona je takođe naglasila i da se nivoi rada i unapređenja u kompaniji određuju rigoroznim procesom koji uključuje i provjere kako u odlukama ne bi bilo rodnih predrasuda.


Kelly Ellis, jedna od podnositeljki tužbe protiv najvećeg pretraživača na svijetu izjavila je da je, kada je 2010. godine  zaposlena na trećem nivou kompanije. Taj termin označava softverske inženjere koji su nedavno diplomirali-a ona je imala četiri godine radnog iskustva. U tužbi se dalje navodi da je, nekoliko sedmica nakon što je ona počela raditi, „Google“ zaposlio muškog inženjera koji je kao i gospođa Ellis diplomirao prije četiri godine. No, on je dobio poziciju zaposlenika četvrtog nivoa što je značilo veću platu i više prilika za bonuse, povišice i nadoknade štete. Osim toga, u tužbi se još navodi i to da su drugi muškarci u timu gospođe Ellis koji su imali iste ili lošije kvalifikacije od nje takođe dobili mjesto na četvrtom nivou.


Ova tužba je stigla na sto Vrhovnog suda u Kaliforniji nakon sporne borbe kompanije „Google“ i Odjeljenja rada u vezi rutinske revizije praksi plaćanja najvećeg pretraživača na svijetu. „Google“ podliježe kontroli Odjeljenja za rad kao federalni izvođač radova koji prodaje usluge oglašavanja i Interneta Vladi. Na saslušanju ove godine službenik Odjeljenja je rekao da su revizijom utvrđeni „dispariteti sistematske kompenzacije nad svim radnicama“, ali „Google“ nije bio zvanično optužen za prestup. Odjeljenje rada i „Google“ vode sudsku bitku oko toga koliko podataka ovaj pretraživač treba da dostavi u sklopu pregleda svojih praksi plaćanja. Sudija je odlučio da „Google“ mora predati neke podatke, ali ne toliko koliko traži Odjeljenje rada. Vrijeme će pokazati kako će ovaj novi sudski proces uticati na poslovanje najvećeg Internet pretraživača.Izvor: Lola magazin