Kako se kaže: majonez ili mahonez?
Pixabay

Sa H ili sa J, čak i sa B. Šta god da kažete, sos od jaja i ulja jedan je od najboljih pronalazaka čovečanstva. Bez toga ne bismo imali rusku salatu, punjena jaja i mnogo toga još. Maj/honez je sos koji pomiče svet i mazi naša srca.


Jasno je da što se tiče leksičkih sos pitanja, Kraljevska španska akademija priznaje i majonez i mahonez. Treće značenje ove poslednje reči - posle ženskog naziva Mahona ili pridevnog u odnosu na ovaj grad - jeste "majonez", kakav jeste. Odatle prelazimo na “del fr. Majonez, 1 f. Sos proizveden od udaranja ulja i jaja”, iako na drugom mestu čini se da ove dve opcije imaju istu vrednost i, prema panhispanskom Rečniku sumnje 2005, mahonez je etimološki tačnije, ali manje učestalo u upotrebi. 


RAE postavlja pitanje da li dolazi iz Francuske ili iz glavnog grada Menorke? Ono što akademska gospoda jasno razjašnjavaju je da "bajonez, koji označava, u stvari, neku vrstu slatkiša" (lisnato pecivo punjeno anđeoskom kosom) ne bi trebalo koristiti u tom smislu.


Zabunu ne stvara samo Akademija, već generalno ljudi. U vrlo nenaučnom istraživanju na Twitter-u, postavljeno je pitanje koja reč padne na pamet kada se pomene kraljevski sos. Od skoro 800 ljudi koji su učestvovali, 79% njih je izabralo majonez sa J, 16% majonez sa H i 2% tviteraša nastavilo je da brani "bajonez".


Zanimljivo je to da se na sledeće pitanje, kada se govori o geografskom poreklu sosa, najviše ljudi opredelilo za Španiju. To znači da je, iako je veza sa Menorkom dobro poznata, potpuno prevaziđena prilikom razgovora ili pisanja, a ono što je pobedilo je da je majonez sa J, pozajmljeno iz francuskog jezika. Nijedan sos u supermarketu ne koristi "mahonez" na svojoj etiketi.


Za one koji znaju malo o istoriji Menorčana napravićemo rezime najpopularnije teorije mahonezera. Proleća 1756. godine Francuzi i Englezi bili su zaduženi za kontrolu nad Menorkom. Ugovor u Utrehtu je dao otok britanskim trupama četrdeset godina ranije, i tu su bili tihi sve dok se Gali nisu odlučili za napad na Mahon, bazu engleske mornarice, u okviru Sedmogodišnjeg rata


Tamo su se uputili francuski brodovi, kojima je komandovao Luis Fransoa Armand de Vinjerot du Plezis, zvanični vojvoda i maršal od Rišeljea. Ne mešajte ga sa kardinalom de Rišeljeom, zlikovcem D'Artanjanom i tri musketara, koji je bio njegov deda.




Pixabay
Pixabay

Poenta je da su Gabaćosi (pogrdan naziv za Francuze) opkolili zamak San Felipe i pobedili. Ubrzo posle, 1763. godine, morali su vratiti ostrvo Englezima, ali važno je da su u međuvremenu imali vremena da, verovatno, izmišljaju majonez sa J.


Jedna verzija kaže da je došla iz glave kuvara Rišljea da proslavi trijumfe vojske u Mahonu, a druga, da se zaista dogodio jasan slučaj spajanja kulture.


Intriga je da saznamo kakav je bio onaj pretpostavljeni menorčanski sos koji su osvajači Mahona probali. Iako ne postoje dokumentovani dokazi, verovatno je da su Franczi jeli beli luk sa ajolijem i uljem, mešali mnogo puta sa jajetom ili hlebom. Ajoli je dugo bio na mediteranskoj obali, a 1745. godine, na primer, postojao je recept za "beli luk" sa jajima u knjizi Nova umetnost kuvanja, Huana de Altamirasa (pseudonim za kuvara Rajmunda Gomesa).


Prva kuvarska knjiga koja je govorila o majonezu bila je Le cuisinier imperial (Imperijalni kuvar) Aleksandra Viarda, iz 1806. godine. Sadrži pile sa majonezom, losos sa majonezom bez stvarnog davanja recepta za sos: sumnjiva izmišljotina sa želatinom, taragonom, biberom, jajima i peršunom koji izgleda kao maj/honez.


U Španiji je, zahvaljujući velikom uticaju francuske kuhinje, počelo da se koristi uglavnom majonez od početka devetnaestog veka. Prvi poznati recept na španskom jeziku je iz 1830. godine (u Priručniku štedljive služavke).


Sredinom 19. veka, neki recepti sa H počeli su da izgledaju zastrašujuće, te je bajonesa bilo srećno rešenje. Oko 1880. teorija je počela da se širi da majonez nije dolazio iz Majene, ni iz Bajone, i da je zapravo bio španski kao i pezeta.


Dok se ne odluči da li je J, H ili B, ujedinjeni smo oko jedne stvari, a to je da je ovo najbolji sos koji je ikada izmišljen.


Izvor: El Pais