Da li znate kako je nastao čips?
pixabay.com

Iako već dugi niz godina uživamo u njemu, malo ko zna priču o njegovom nastanku, a ona je veoma zanimljiva.


Nedugo pošto se Tomas Džeferson vratio iz Francuske sa receptom za pomfrit, ovaj specijalitet se našao na jelovniku tada poznatog restorana „Moon Lake Lodge” u Saratoga Springsu (New York). Na pripremu pomfrita u izvedbi vrhunskog kuvara Džordža Kruma niko nije imao zamerke.

 

flickr.com
flickr.com

Ova priča ne bi bila toliko neverovatna da je sve išlo kako treba. Naime, prilikom jedne od poseta restoranu, čovek po imenu Kornelijus Vanderbilt, na iznenađenje svih, vratio je pomfrit uz reči da nije dobro pripremljen, to jest da je mogao biti tanje rezan.


Kako nije dobro podnosio kritike, Džorž je hteo da mu „servira“ malu osvetu i tako mu je doneo pomfrit koji je bio najtanje isečen i propržen na način da bude veoma lako lomljiv. Kao što možete pretpostaviti, Kornelijus je bio oduševljen ovom verzijom naručenog jela.


commons.wikimedia.org
commons.wikimedia.org

Tako je nastala jedna od omiljenih grickalica danas - čips.


Ko ima veću zaslugu – Džordž koji je spremio ili Kornelijus koji se žalio? Svakako, da nije bilio obojice danas ne bismo imali čips.


IZVOR: Niške vesti