Kako da zarađujete iz udobnosti vašeg doma?
Pexels

Mali je procenat ljudi koji zaista i rade posao koji vole, a sa druge strane mali je procenat onih koji bi se odvažili da nešto i urade po tom pitanju i naprave potrebnu promenu. Frilensing je danas više nego ikad pre dostupan svima sa računarom i brzim internetom.

Kako da postanete uspešan frilenser?

I dalje važi da bez muke nema nauke, tako da za uspeh pored rada treba da izdvojite i strpljenje. Pošto ne radite ni za kakvu kompaniju potrebno je izgradite sopstveni brend, kako bi potencijalni klijenti stekli poverenje u vaš rad. Niko vam neće sipati posao pod noge tako da sami morate da vršite promociju svojih usluga. Da biste imali čime da se pohvalite verovatno ćete prvih nekoliko poslova uraditi pro bono.

Ulažite u sebe

Veoma je bitno biti svestan činjenice da je potrebno konstanto ulaganje u sebe, svoje znanje. Frilensing je u mnogome vezan za IT industriju koja se menja iz dana u dan, te da biste bili uvek konkurentni potrebno je stalno i učiti. Istražite koji su poslovi najtraženiji, odaberite svoj i fokusirajte se samo na to.

Kako magazin Forbes najavljuje, 2020. godine će u svetu biti više frilensera nego prijavljenih radnika u firmama.

Pexels
Pexels

Kako izgleda put jednog frilensera?

S obzirom na pristup internetu, svet je vaše tržište, ne postoje granice. Pored zemlje „u kojoj će da rade”, frilenseri mogu da biraju i projekte. Poslodavcima u frilensingu nije bitno odakle ste dokle god dostavljate kvalitetne rezultate.

Plate su vrlo zadovoljavajuće i neka vas ne brine što nemate zdravstveno ili penziono osiguranje. Sa ovim primanjima možete sami sebi da uplaćujete doprinose, odredite njihovu visinu, obezbedite sebi budućnost, ali i ono najbitnije - sami sebi određujete slobodne dane.


Nijedan posao nije lak, uvek je potrebno neko odricanje, ali za svaki trud dolazi i određena nagrada. Dakle, da li ćete i dalje nevoljno da ustajete ponedeljkom ili počinjete sa dizajniranjem kućne kancelarije?


Izvor:blic.rs