Oni izvode umetnost na iSpit - 1. deo

Miloš Vuković - vajar

531103_3472802869765_1661136799_n.jpg
Miloš je mladi umetnik iz Beograda rođen 5. marta 1988. godine. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2012. godine na Odseku za primenjeno vajarstvo u klasi redovnog profesora Dragoljuba Dimitrijevića. Učestvovao je na više različitih izložbi u Beogradu i širom Srbije. Svojim radovima on pokušava da prikaže paralelu između napredovanja tehnologije i, gotovo istovremenog, nazadovanja čoveka. Kako kaže, usled nemogućnosti da se duhovno i fizički razvija uporedo sa tehnologijom, čovek bira lakši put, zapušta svoju suštinu i tu počinje njegova propast. Tehnologija postaje katalizator koji omogućava da se pogrešna stremljenja čoveka razviju do krajnjih granica. Ipak, Miloš je optimista da će celo društvo, po inerciji, poći putem preobražaja i da će tehnologija biti oruđe napretka, a ne uništenja čoveka.

Filip Daćevac - slikar

10690031_10208467977719275_2315683112132776069_n.jpg
Filip je samouki umetnik iz Vršca i apsolvent Učiteljskog fakulteta. Dobitnik je prve nagrade na konkursu „Paja Jovanović" za dva rada iz serije „Deca sanjari". Učestvovao je na bijenalu portreta u Tuzli, na više od deset samostalnih i grupnih izložbi. Uglavnom je opredeljen za slikanje portreta dece. Njegovi radovi su uglavnom nastali u kasnim večernjim satima, pred spavanje. Kako kaže, svi sanjamo, a on veoma retko nešto sanja, a ako se to i desi, retko se seća svojih snova. Upravo zbog toga Filip slika „Decu sanjare". Ona su jedina nevina danas, dodao je Daćevac.


Slavica Vujičić - slikarka

PET_6621.jpg
Slavica je rođena 9. aprila 1987. u Beogradu. Sa devet godina počela da se bavi slikanjem u umetničkoj školi „Đuro Salaj". Tokom pohađanja Osnovne škole, učestvovala je na brojnim dečijim izložbama, koje je organizovala škola koju je pohađala. Objavljen joj je rad u kalendaru koji je izdao „JUCPD“ (Jugoslovenski centar za prava deteta) 1999. godine. Najveći uspeh joj je samostalna izložba u sportskom centru Šumice 2000. godine. Nakon završenih osnovnih i master studija na Fakultetu organizacionih nauka, Slavica se ponovo vratila i ozbiljnije se posvetila slikanju 2015. godine. Pri prvom konkursu, dobila je šansu da izlaže na izložbi koju organizuje portal iSerbia. Radi portrete, a kao slikarsku tehniku koristi olovku.

Marijana Knežev - umetnica koja stvara radove od kolaža

DSC_04826iserbis.jpg
Marijana je rođena u Novom Bečeju, a živi i stvara u Novom Sadu. Ona se između studija prava i umetnosti izražava putem kolaža. Svoj svet boji jakim koloritom, energijom i maštom, jer, kako kaže, ima potrebu da svet prekraja u svoj lepoti njegove harmonije. Čitaocima iSerbie poznata je po nadrealističkom stilu u kom se likovno i pismeno izražavala u našim ranijim objavama. O svojim kolažima i temama kaže da nastoji da prenese poruku o tome koliko je važno da kao i odrasli negujemo dečiji pogled na svet, koji vidi drugačije i koji vidi radost što postojimo. Bez obzira na to kako i gde živimo, Marijana smatra da je neophodno negovati dete u sebi, jer će nam ono uvek pomoći da vidimo vedriju stranu života, navesti nas da budemo hrabri, nesebični, nasmejani, a to su, kako kaže, stečene vrednosti koje niko od nas ne bi smeo da izgubi. Isto tako, pristalica je shvatanja da je zadatak umetnika da, između ostalog, posvedoči o vremenu u kom živi, pa su tako njeni nesvakidašnji kolaži obojeni upitnim rečenicama.

Branislav Dimić - slikar

1533910_10203120366438319_1486466714_n.jpg
Branislav je iz Inđije, student je Visoke škole likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija u Beogradu. Izlagao je na više grupnih izložbi do sada. Najavljuje da će na predstojećoj izložbi ,,Umetnost na iSpitu" prikazati nekoliko radova u kombinovanoj tehnici koji su nastali kao eksperimenti u okviru studiranja. On kaže da je najbolje da radove svaki posmatrač doživi na svoj način. Zbog svog neobičnog izgleda i spoja realističnog i apstraktnog dizajna radovi Branislava Dimića sigurno će privući vašu pažnju. On se, kao i njegove kolege, raduje susretu sa vama i obećavaju vam sjajno druženje i mnogo inspiracije!

Biljana Milenković - slikarka

image.jpg
Biljana je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na smeru slikarstvo, a završila je master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Sada je na doktorskim studijama, takođe, u Beogradu i članica je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS). Biljana je imala četiri samostalne izložbe od 2014. godine do danas, i to u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Staroj Pazovi. Dobitnica je nekoliko nagrada, a poslednja datira iz 2010. godine, kada je nagrađena za najbolju instalaciju na prostorima bivse Jugoslavije - „Trag na vodi“. Biljanin širok dijapazon umetničkih veština prepoznaćete na predstojećoj izložbi. Dođite da je upoznate i uverite se u njen talenat.


Dragica Živković - slikarka

622558_10200262135902853_596385379_o.jpg
Dragica je rođena 1979. godine u Kragujevcu, a sada živi i radi u Beogradu. Slikanjem u akvarelnoj tehnici bavi se do 2011. godine. Izlagala je više puta na kolektivnim izložbama u zemlji, a učesnica je likovne kolonije „Na putevima Save Šumanovića", gde se predstavila dva puta - 2013. i 2016. godine. Prilikom izložbe ,,Umetnost na iSpitu" imaćete priliku da se bliže upoznate i sa Dragičinim radom, a ona se raduje susretu sa vama.