Zašto je bitno? Čovek sa ulice!

FOTO: RTVBN

Bio je to dan naizgled kao i svaki drugi. Probudila sam se u uobičajeno vreme. Popila sam uobičajenu kafu sa mlekom. Odgledala sam uobičajeni jutarnji program. Izašla sam iz kuće u uobičajeno vreme. Sve je delovalo nekako uobičajeno.

Krenula sam svojim putem i onda se desilo nešto neočekivano. Taj događaj nije uneo pometnju samo u moj uobičajeni dan, nego u moj život uopšte.

Uobičajeni ulični pevači pevali su i tog dana uz pratnju gitare. Ipak, toga dana nešto je bilo drugačije. Ne sećam se više koju su pesmu pevali. Mislim da na taj detalj ni u tom trenutku nisam obratila pažnju. Prošla sam pored njih kao i svakog dana, žureći svojim putem.

Međutim, nedaleko od njih nešto mi je privuklo pažnju. Bio je to čovek sa ulice. Ne volim da koristim izraz beskućnik, nekako mi previše grubo zvuči. Taj čovek, poprilično smrznut, sedeo je na kanti za đubre. Ne, on nije prosio. Ne, on nije molio prolaznike za pomoć. Sedeo je na kanti za đubre i ništa nije očekivao od vas a ni od mene. On je pevao. Sedeo je podalje od uličnih svirača i pevao je zajedno sa njima. Ne, on nije bio tužan. On je uživao u pesmi. Uživao je u trenutku i imao je osmeh na licu.

Dok sam prolazila pored njega, počela sam da se tresem. Nije to bilo od straha ili nelagode. Tresla sam se jer sam u tom trenutku shvatila neke stvari. Nije važno koliko imaš, važno je koliko znaš to da ceniš.

_veb_novinarstvo.gif

On je cenio trenutak u kojem sluša dragu pesmu i uživao je u tome. Zašto onda ja ne bih mogla da uradim isto? Zašto ja ne bih mogla da se prepustim trenutku, da se radujem malim stvarima i da se smešim?

Kada sam se vratila kući upravo sam to i uradila. Pustila sam svoju omiljenu pesmu i slušala sam je uz osmeh na licu.

Sutradan sam želela da se zahvalim čoveku sa ulice što mi je otvorio oči, ali nije ga bilo. On nije ni svestan toga, ali promenio je moj pogled na život. Promenio je moj pogled na trenutak i hvala mu na tome.

Pročitajte i:

Čarobni napitak za umorne
Tri filma: Mlako
Priča za neozbiljne devojčice

Jelena je...filozof.