Supernatural: Super ili ne?

FOTO: Wikipedia

Srodiš se sa likovima i radnjom, živiš sve to i poput nekog religioznog fanatika pokušavaš da ubediš ljude da pređu na tvoju mračnu stranu. U životu nerda poput mene to mu dođe kao ozbiljna veza - do sad sam to imala samo sa Doctor Who (o čemu ću biti spremna da pišem kad odgledam najnovije epizode) i naravno, Supernatural.

Serija sa muškom ekipom, sjajnom rok muzikom, iznenađujuće dobrim humorom, anđelima, demonima i dobrim automobilima - a ironično, žene su ciljna grupa i većinska publika. Svi mi koji smo verni pratioci nosimo džakče soli sa sobom za svaki slučaj, plačemo kad krene ,,Carry on my Wayward son’’ benda Cansas , želimo da vozimo Ševrolet Impalu iz 69 i kada se slikamo nameštamo ,,blue steel’’ pogled... Kad budete pogledali razumećete i to savršeno.
300px_Xoh9w5.jpg

FOTO: SupernaturalWiki

Eto mene opet sa besramnom promocijom svog religioznog kulta. Glavni likovi su braća Sem (Džered Padaleki) i Din (Džensen Ekls) Vinčester - lovci na razne natprirodne abominacije. Zajedno sa svojim ocem oni su započeli svoj ,,porodični posao’’ kada im je demon ubio majku. Sa svakom sezonom priča se menja, dopunjuje a neprijatelji su drugačiji. Iskreno ja mislim da su trebali okončati priču i ranije i lepo zaokružiti sve - oko 10. sezone, kada je bila epizoda u kojoj sreću Odri iz čarobnjaka iz Oza - pritom je ona je lovac na veštice, to mi je već bilo previše. Od tad nisam gledala nijednu epizodu, jer mi se čini da su izgubili nit i da nemaju više dobrih ideja. Mada ću u svojstvu kritičara jednom morati.

Onlajn_kurs_PPS_manji.gif

Ono što je odlično kod serije je to da likovi nisu nužno dobri i loši, nije sve crno belo iako je u centru priče borba dobra i zla. Likovi često budu emocionalno rastrzani između svojih odluka. Din je prikazan kao neustrašiv lik i ljubimac je dama dok je Sem tipični mlađi brat koji upada u nevolje. Oni se i vole i mrze ali kao tandem savršeno funkcionišu. U početku je serija bila nalik na ,,Dosije X’’, ali kako su sezone tekle serija je dobila svoj sopstveni stil i atmosferu. Praktično gledate kako se likovi menjaju, rastu pred vašim očima, sklapaju prijateljstva, veze i pratite razvoj odnosa čak i sa negativcima. Ako ste mislili da je gospodar pakla rđav tip - da vam dođe Krauli sa svojim engleskim akcentom i sarkastičnim humorom verujte mi da biste bili spremni na bilo kakve pregovore -jer on je sjajan poslovni čovek pre svega .

supernatural_the_best_quotes_from_dean_sam_casti.jpg

FOTO: MoviePlot

Od značajnih sporednih likova tu je Kastiel - naivni anđeo čuvar i Dinov najbolji prijatej koji se teško snalazi sa izazovima čovečanstva što dovodi do niza komičnih situacija. Bobi Singer - očinska figura braće, verni lovac na natprirodno i od milja glavne junake naziva ’’idjits’’ . Bobijev lik dobio je ime po reditelju serije koji je hteo da ostavi svoj lični pečat u seriji. Svi oni na kojoj god da su strani biće vam neodoljivo simpatični, čak i Smrt lično . Epizode variraju po tematici. Neke su tu da vas neverovatno emocionalno potresu, neke su tu da vas oduševe mitološkim pričama, neke da vas uplaše a neke da vas zasmeju do suza.

supernatural_season_9_episode_20_sam_dean.jpg

FOTO: Screenrant

Mene je iskreno najviše oduševila epizoda ,,French mistake’’ gde oni upadaju u paralelni univerzum gde je ,,Supernatural’’ serija i moraju da se prilagođavaju i da glume sebe. Takođe, bilo je nekoliko epizoda gde se karikiraju film ,,Twilight’’, mađioničar Kris Ejndžel i umalo da zaboravim - Paris Hilton glumi srpskog boga šume! Na rečenicu gde ona kaže ,,Posekli su moje šume i izgradili fabriku Juga’’ sam deset puta premotavala. Tad mi je mišljenje bilo podeljeno – totalno glupo ili potpuno genijalno? Više naginje onom prvom ali epizoda je trebala biti šaljiva, pa sam im oprostila takav gaf. Bilo je nekoliko epizoda koje su mi ledile krv u žilama i stvarale su mi košmare neko vreme, uglavnom iz ranijih sezona, dok je još akcenat bio na lovu na čudovišta. Što se emotivnih scena tiče - verujte da toga ima mnogo.

supernatural_season_11.jpg

FOTO: Ib times

Čudno pa nikada ljubavna priča nije bila u centru pažnje i verujte mi, zato je i osvežavajuće. Akcenat je najviše na bratskoj ljubavi, ljubavi prema roditeljima, prijateljima, a nažalost njihov put ne prestaje, a oni se svi izgube na tom putu jer ne mogu da ih slede. Više sam maramica potrošila na ovu seriju nego neki okoreli ljubitelj sapunica. Iako su izgubili nit, sad i dalje stojim iza toga da sam uz ovu seriju provela mnogo lepih trenutaka, naročito kad je gledam sa svojim bratom i sestrama. To nam je onako, porodična zanimacija u pauzama između stresnih stvari. Takođe, glumačka ekipa je takva da na setu imaju sjajnu atmosferu i to se najbolje može videti na bloopersima sa snimanja.
Za svaku sezonu ima jedan, pogledati obavezno.

Koliko sam nedavno videla, Sem i Din se bore protiv tame koja je nastala kad je Bog stvarao zemlju... Baš sam se pitala šta je sledeće - i tama je, naravno, žena koja poštedi jedino Dina. Šta da kažem, za drevno zlo bar ima dobar ukus. Možda se serija sad i konačno završi, jer sve se okonča kad ženama padne mrak na oči...

Stanislava Smiljanić


Pročitajte i:


Jezero u srcu...
Snimaj to ponovo, Alehandro!
Ozzy Osbourne - Princ tame