Ovo su neobične smrti kompozitora!

FOTO: Behance

Žan Batist Lili (1632-1687)

Ovaj barokni muzičar, koji je radio za cara Luja XIV, umro je od samozadate rane. U tom periodu dirigenti su koristili štap za zvučno označavanje tempa i time usmeravali muzičare koji su nastupali. Lili je štapom naudio sopstvenom stopalu dok je dirigovao svoje delo Te Deum. Umro je tri meseca kasnije od gangrene.

Image_courtesy_of_Stuart_Miles_at_Free_Digital_Pho.jpg
FOTO: Free digital photos

Henri Parsel (1659-1695)

Engleski kompozitor umro je u 36. godini, u svom vestminsterskom domu. Priča kaže da se Henri vratio iz pozorišta (tj. kafane) i da se našao ispred svoje kuće u nemogućnosti da uđe, jer je njegova supruga odlučila da zaključa kuću. Noć provedena napolju rezultirala je kijavicom koja je, očigledno, eskalirala do ekstrema.

Aleksandar Skrjabin (1871-1915)

Sjajni ruski kompozitor i pijanista je u 44. godini života umro od akne ili rane (izvori nude nekoliko viđenja situacije). Naime, Skrjabin je primetio aknu na gornjoj usni nekoliko dana posle onoga što se ispostavilo da je bilo njegovo poslednje pojavljivanje u javnosti, 2. aprila 1915. godine. Spekuliše se da je nesreća bila uzrokovana brijanjem, koje je rezultiralo trovanjem krvi. Skrjabin je umro 23. dana posle svog poslednjeg javnog pojavljivanja.

EU%20GIF.gif

Alban Berg (1885-1935)

Molim da sledeće ne pokušavate da radite kod kuće.

Ujed insekta bio je preduslov za smrt ovog kompozitora. Reakcija na ujed bila je u vidu čira na Bergovim leđima. S obzirom na to da je Bergova porodica bila siromašna, kompozitorova supruga je pokušala da obavi kućnu operaciju parom makaza. Kao i Skrjabin, Berg je nedugo zatim umro od sepse.

youtube_com.jpg
FOTO: Youtube

Anton Vebern (1883-1945)

Po završetku Drugog svetskog rata, 15. septembra, Vebern je izašao izvan svoje kuće da popuši cigaretu. Legendarnog kompozitora nesvesnog policijskog časa, upucao je američki vojnik odmah po paljenju cigarete.

Volfgang Amadeus Mocart (1756 – 1791)

Postoji nekoliko mitova koji opisuju Mocartovu smrt. Manje poznata legenda sugeriše na to da su Mocarta živom otrovali Masoni, pod izgovorom da je otkrio njihove tajne u libretu svoje opere ,,Čarobna frula“. Ipak, ne postoje nikakvi znani dokazi da je Mocart ikada izazivao negodovanje u masonskim krugovima.

Druga legenda kaže da ga je ubio Franc Hofdemel, Mocartov prijatelj i partner za bilijar, u naletu ljubomore zbog Mocartove navodne veze sa njegovom ženom, Magdalenom. Hofdemel je zatim napao svoju trudnu suprugu i izvršio samoubistvo na dan Mocartove sahrane.

Neka scenarija sa većim postotkom verovatnoće događanja nisu toliko interesantna; autopsija nije otkrila ništa što govori u prilog gorepomenutih legendi. Danas, medicinski eksperti ne mogu utvrditi sa sigurnošću šta se dogodilo. Ipak, najrealističnije je reći da je Mocart poklekao pod epidemijom reumatične groznice, ili da je umro od trihinele.

Croce_Mozart_Detail.jpg
FOTO: Wikimedia

Ernest Šoson (1855-1899)

Francuski romantični kompozitor, autor poznate Poème za violinu, poginuo je vozeći svoj bicikl nizbrdo. Nažalost, izgubio je kontrolu, udario u zid i na mestu preminuo.

chausson.jpg
FOTO: Opera world

Klod Vivije (1948-1983)

Nekadašnji student čuvenog Štokhauzena, rodom iz Montreala, umro je u 34. godini u svom pariskom stanu nakon što ga je nožem ranio sedamnaestogodišnji mladić, seksualni radnik kojeg je upoznao u baru. Vivijeovo telo pronađeno je pet dana kasnije.


Ksenija Komljenović


Pročitajte i:

Zašto su umetnici siromašni?
Najčudniji omoti albuma klasične muzike
Položaj žena u klasičnoj muzici