Nasilje: Ako pustimo sve da izgori…

Foto: You Tube

ŠOKANTNO: Ubijena „zvezda Granda” Jelena Marjanović možda ipak žrtva monstruoznog sektaškog rituala!

Svetski mediji bruje o incidentu u srpskim „Parovima": Srbi, šta to gledate?

Brodarevo: Ljubomorni muž ubio ženu pa sebe

ŠOK! Čovek koji je silovao devojčicu (3) priznao da je UBIO ŽENU, koju još uvek traži cela Srbija?

Petostruko ubistvo u Žitištu kod Zrenjanina, više od 20 ranjenih

TRAGEDIJA U ŠUMICAMA Nožem ubio suprugu, pa pokušao da oduzme sebi život

Knjaževac: Muž ubio ženu nožem

Znala sam da mi siluje dete!

Pop silovao dete (13): Bludnom svešteniku samo pet godina zatvora!

-preduzetnistvo.gif

Nasilje ili zlostavljanje podrazumeva svako ponašanje ili radnju učinjenu protiv ženine volje, a koje je ugrožava: psihički, fizički, seksualno, ekonomski, ili ugrožava njeno spokojstvo (hocudaznas.org). Nasilje je svesna okrutnost usmerena prema drugima s ciljem sticanja moći pomoću nanošenja psihičke i/ili fizičke boli (Wikipedia).

Nasilje… Najgore nasilje sa svih strana… Negde sa čistom namerom, negde u očaju, negde, kažu, usled bolesti, pa i usled nepažnje druge strane… Setila sam se određenih momenata kada sam i ja doživela strah. Moram odmah da se ogradim za sve one koji će odmah dočekati da okarakterišu tekst feminističkim, jer namera mi je da obuhvatim sve vrste aktuelnih nasilja kod nas.

Nikako ne bi bilo u redu da ne spomenem medijsko nasilje nad nama – primaocima informacija, jer, zaista, naslovi i način pristupa temi, žrtvi, rodbini i prijateljima žrtve zaista je bahat, nepristojan i, u neku ruku, bolestan. Gore navedeni naslovi, fotografije, snimci uživo i prenete izjave dokaz su za to. Za veći medijski prostor i klik više kaljuga je veća…

parovi_nasilje.jpg
Foto: 24 sata

U poslednjih stotinak dana pomno pratimo informacije o ubistvu pevačice Granda, Jeleni Marjanović – to je bio svojevrsni šok. Onda su usledila dva izuzetno velika: masakr u Žitištu, gde je čovek svesno ubio svoju bivšu ženu i njenog partnera, a ostalo je bila „kolateralna šteta”; drugo je silovanje i ubistvo trogodišnje devojčice koje je razljutilo i na noge podiglo (bar što se tiče društvenih mreža) celu Srbiju.

Skoro svaka devojka/žena trpela je neki oblik nasilja – da li fizičko ili psihičko, i na to zaista ne utiču godine, materijalni status ili obrazovanje.

kropovano.jpg
Foto: mrnjau85

Kada sam pričala sa drugaricama/rođakama koje su proživljavale određene oblike nasilja, ni u jednom momentu nisu bile svesne da su postale žrtve – nisu znale kako su se tu našle. Jednog momenta ti je neko ceo svet, nakon nekog vremena najgori neprijatelj… I, zaista, to jeste tako.

Setih se jedne stvari: od srednjoškolskog doma do škole u koju sam išla trebalo je da prepešačim nekih dva/dva i po kilometara. Prelazila sam prugu gde je, govorili su, bilo najviše silovanja. Zima… Pet/šest posle podne… Mrak, ja sama, nosim viljušku ili dezodorans (kako kad) i hodam uz kapije, osvrćem se… Imala sam samo 15 godina… Odvratan osećaj!

Zaista, od takvih stvari ne možeš potpuno biti bezbedan/na!

Istorija nasilja

Rober Mišambled u svojoj knjizi „Istorija nasilja od kraja srednjeg veka do danas” kazuje da su brutalnost i stopa ubistava od 13. veka prema novijem stoleću u stalnom opadanju, za šta, verujem, nikada ne biste rekli. Nasilje se, kako je on pisao, preselilo u privatnu sferu. To je upravo ono što nam se danas dešava: šta se desi kod kuće, tu ostaje, a mi, naravno, okrećemo glavu, jer – šta nas briga! Početak 21. veka kao da vraća period pre 13. veka…

Profesor dr Dobrivoje Radanović, naš najpoznatiji kriminolog, rekao je za Nedeljnik da su žene doista najveće žrtve nasilja u Srbiji. Opet kažem, ne želim da se ovaj tekst protumači kao feministički, već ćemo iskustva, izjave stručnjaka i statistiku. Do nasilja nad decom ćemo doći…

Isto u Nedeljniku, navedeno je da su masovni napadi poslednjih godina u Srbiji odneli 40 života, a da postoji skoro milion (!) komada skrivenog oružija; isto u našoj Srbiji je u proseku od 90 do 110 ubistava godišnje; prema podacima koje mediji prenose, najveći broj ubistava dešava se u porodici ili je u vezi sa porodicom, što je istovremeno uzrok i povećanju vršnjačkog nasilja. U 2015. godini je ubijeno 32 žene, a navodno je 2013. godina bila najgora po ubistvu žena u porodici – ne beše to davno…

Zlostavljanje dece

MONSTRUM SILOVAO 200 DECE, MEĐU NJIMA BEBE OD 6 MESECI: Zaključavao bi se i zlostavljao ih, ali to NIJE ONO NAJGORE!

Naslov u medijima pre samo nešto više od mesec dana. Zločin se nije dogodio kod nas, a sličnost (pored akta) je to što je počinilac isto mlad muškarac (30 godina). Seksualno (i uopšte) zlostavljanje dece nije redak slučaj nigde, a UNICEF je to i potvrdio: godine 2012. izašli su sa sledećim poražavajućim podacima: 95 hiljada dece i osoba mlađih od 20 godina je izgubilo život nasilnim putem…

Samo 5% građana u Srbiji prijavi nasilje nad detetom, a zlostavljači su najčešće najbliže osobe i osobe koje poznajemo, svojevremeno su rekli iz Incest Trauma Centra u Beogradu.

U bližoj istoriji bilo je pokušaja da se legalizuje seks sa decom, tačnije pedofilija i to 1981. godine. Juergen Trittin je podržao manifest lokalnog ogranka iz Goettingena u kojem se zagovarala legalizacija seksa između dece i odraslih. Godine 1983. Zeleni su u prostorijama komune održali „Kongres za decu i tinejdžere”, gde je glavna tema bila je „seks sa decom”, a organizator ovog kongresa bio je Werner Vogel, tada već u 75-oj godini. Godine 2013, kada su Zeleni ponovo postali aktuelni, otkrivena su deca koja su u to vreme seksualno zlostavljana, a koja su sada sredovečni ljudi.

zlostavljanje_dece.jpg
Foto: Info Rs portal

Poražavajuće „zanimljivosti”

„Podaci su krajnje zabrinjavajući. U svakom školskom odeljenju postoje četiri deteta koja su preživela određeni vid seksualnog nasilja i još četiri deteta koja poznaju nekoga kome se to dogodilo. U ovom trenutku, dvoje dece izloženo je nekom vidu seksualnog nasilja", rekla je Dušica Popadić iz "Incest trauma centra" za Nedeljnik 2015. godine.

U Hondurasu i El Salvadoru je ubijeno više od tri hiljade žena; Island ne beleži ni jedan slučaj femicida (podaci iz 2015. godine); u evropskim zemljava se beleži visok stepen femicida (npr. Austrija, Hrvatska); u Japanu je visok stepen rodne neravnopravnosti.

Šta nam je činiti?

Ako pustimo sve da izgori, da li će tuga pustiti mene na miru?
Ako nastavim da se sećam, da li ću vratiti crno u vatru?
Ako otrujem svaki nerv i oteram sve u rupu bez dna
Da li će se sutra Sotona na krivo smejati?

Pročitajte i:

Dženi koja je podelila javnost
Kako su se žene oblačile u Srbiji kroz vekove?
Znate li šta je medijska pismenost?