Najčudniji omoti albuma klasične muzike

FOTO: Classic FM

Pitanje dana bilo je sledeće: da ti je život muzički album, kako bi omot izgledao?

Moj odgovor zavisi od zanesenosti određenom umetnošću ili umetnikom/umetnicom u datom trenutku. Ima dana kada bi moj omot bio beo, bez natpisa. Ima i onih dana kada bi bio plav, možda sa nekakvim naivnim crtežom, ili, pak, imao Klimtovo „Drvo života“ (ili Hundertwasserovo... bilo šta!), ili bi bio kolaž od fragmenata omiljenih stvari, ili bojanka koju bi neko sam mogao da ispuni ili... Možda biste se vi jednako zamislili nad pitanjem, a možda biste dali odgovor iz stopa.

Tako sam i počela da pretražujem omote albuma. Pitanje je odakle ljudima ideje za ove omote i da li su one bile definisane istog trenutka ili su, ipak, uložili truda da ih osmisle na ovaj način?

Zaista fantastična Bečka opera (mora da) je ovo odobrila omot na fotografiji iznad.

Razgovor je možda tekao ovako:
„Hej, mislim da bi bila odlična ideja da uzmemo dvoje mladih, lepih ljudi. Mogli bismo da im damo međuplanetarno oružje i obuću koja nema nikakve veze sa životom. On bi mogao da izgleda preteće, a ona uplašeno da mu se sklupča pored butine (kako dolikuje ulogama polova). On bi mogao da izgleda kao štrumf od pojasa nadole“.
„A ona?“
„Hm... imamo novca samo za jednu od sledećih stvari: pantalone ili beskorisni ukras za glavu“.
„Ukras, ukras“!!!

walkure.jpg
FOTO: Classic FM

Reklama za automobilsku industriju? Razmislite ponovo!

Povezivanje vizuelnog i muzičkog elementa je delikatna umetnost, posebno kada se radi o pokušaju slikanja kakve „visoke“ umetnosti, poput klasične muzike. U ovom slučaju firma ratkapni je povezujuće tkivo: W predstavlja sve nemačke elemente bitne za operu - Die Walküre, Wagner-a i naravno - neizostavni Volkswagen...

Tristan.jpg
FOTO: Pinterest.com

Vagner je, pored ratkapni, o ovome sanjao kao o vizuelnom predstavniku dela koje je Fridrih Niče nazvao „najvećom metafizičkom umetnošću“. Možda se jedino metafizikom i može opisati šta tačno silueta nage žene predstavlja, zašto joj je stavljena zastrašujuća maska sa koje vise mala srca protežući se do pupka, na čemu ona to sedi, šta je u desnom uglu pozadine i ono najbitnije - čemu služi ovaj izgubljeni pas.

Fred_Katz_His_Music.jpg
FOTO: Classic FM

U daljim vestima: slučajna prolaznica ostala zabezeknuta kada je pronašla Bitlđusa kako u polusedećem stavu svira violončelo na plaži. Šalu na stranu, Fred Katz (od mila predstavljen kao Bitlđus) bio je jedan od najpoznatijih američkih violončelista. Bio je pionir u predstavljanju violončela na džez sceni, a bavio se i klasikom (studirao je sa Pablom Kasalsom). Nije ni morao da razmišlja o omotima albuma posle takve karijere.

worst_album_covers_svetlana.jpg
FOTO: buzzfeed.com

Svetlana Gruebbersolvik i album naslovljen: „Moje su usne napravljene za duvanje“. Da li je ovo bilo namerno ili posledica nesrećnog prevoda?

Barenboim.jpg
FOTO: Pinterest.com

Ništa ne podseća više na Betovena nego naga devojka sa poluotvorenim ustima koja nosi dve ljutite kompozitorove biste preko grudi.

Beethoven_on_Speed.jpg
FOTO: Wikipedia

Betoven na spidu, a Velika Kat na ko zna čemu. Peta simfonija pod distorzijom. Neke od ostalih numera su: „Guitar Concerto in Blood Minor", „Sex & Violins", „Bach to the Future: For Geniuses ONLY!".

Vesele devedesete.

All_the_lonely_people.jpg
FOTO: Classic FM

Kristijan Lindberg jedan je od najuvaženijih svetskih trombonista koga ovde možemo videti u ulozi kažnjenog petogodišnjaka koji sedi u ćošku.

mzi_jthphbdu_600x600_75.jpg
FOTO: Amazon.com

Album sazdan od 86 popularnih numera (koje se protežu od ABBA-e, preko Coldplay-a, do brojnih kompoziora klasične muzike, zatim Kanye West-a, pa do Soulj Boy-a) aranžiranih i prearanžiranih za orkestar možete pronaći na Amazonu za samo $11.98.

KANYE WEST za orkestar. Ako ovo ne pomogne klasičnoj muzici da ispliva iz finansijske krize, ne znam šta će!

-preduzetnistvo.gif

I za kraj – šta je zajedničko palmama, grafitima i (o, iznenađenja!) gologrudim ženama? Ravelov Bolero. Pobednik za inspiraciju najvećeg broja interesantnih (i golišavih) omota albuma.

Imate li Vi nešto da doprinesete ovoj kolekciji?


Ksenija Komljenović