Ljubav: Negde između sebičnosti i žrtvovanja

FOTO: PIXELIZAM

„Koliko su rekli?“
„Rekli su dve godine.“
„Prošlo je mnogo više.“

Ukoliko ste gledali film Teorija svega, prethodni dijalog će vam zvučati poznato. Ukoliko ipak niste imali prilike da gledate film, ne želim da vam kvarim doživljaj. Gledajte i donesite sopstveni sud.

Kažu da je ljubav sebična, ali ja odbijam da poverujem u to. Ukoliko mislimo samo na sebe, a gde je tu onda ljubav? Kažu da u suprotnom ne možemo da budemo srećni. Kako ne možemo? Zar nije suština ljubavi naći osobu sa kojom ćemo deliti sreću. Kako možemo da delimo sreću ako mislimo samo na sebe?

Sa druge strane, treba li se žrtvovati u ljubavi. Ukoliko vas taj neko voli, neće vam dopustiti da se žrtvujete. Ili ja ipak živim u bajci, još uvek?

_veb_novinarstvo.gif

Gde je granica sebičnosti? Gde je granica žrtvovanja?

Iz mog, bajkovitog ugla granice nema jer u ljubavi ne treba da se javlja ni sebičnost, ni žrtvovanje, u suprotnom to i nije ljubav. Ako volite nekoga nije žrtva ako ste sa njim, što bi se reklo, i u dobru i u zlu. Ako volite nekoga niste sebični ukoliko radite na sebi, radite to zarad zajedničke budućnosti.

Rekli su dve godine. Na toliko je bila spremna. Rekli su dve godine, prošlo je više, mnogo više. Da li će on shvatiti ako mu kaže da je bila spremna na dve godine, ali da joj je ovo previše? Kako znamo da je previše? Kada je previše? Ili će nastaviti da žrtvuje svoju sreću, jer je to lakše nego da njega povredi.

Nažalost, Teorija ljubavi još uvek ne postoji. Ne postoji jedinstvena jednačina kojom se može sve rešiti. Jednačinu sa jednom nepoznatom u matematici je lako rešiti, u životu se nekako uvek pojavi druga, treća, četvrta nepoznata i zato nam rešenje uvek za dlaku izmiče. Šta ako nam izmakne ljubav dok mi rešavamo jednačinu? Šta ako nam izmakne poznata dok mi tražimo nepoznatu? Da li će nam onda biti važna granica sebičnosti, granica žrtvovanja ili je osmeh na licu jedino merilo da smo došli do rešenja jednačine? Ne umemo da je rešimo naglas, ne umemo jasno da kažemo rešenje, ali ono je tu, pored nas i poznato je.

Pročitajte i:

Čarobni napitak za umorne
Priča za neozbiljne devojčice
Zašto je bitno? Čovek sa ulice!

Jelena je... filozof.