Kurt Cobain: (Anti) heroj devedesetih

Foto: Odyssey beta

Rođen je krajem februara 1967. godine u Aberdinu, mestu toliko malom i nebitnom da do pojave Nirvane skoro niko nije ni znao gde se nalazi. Potiče iz porodice u kojoj su se skoro svi pomalo bavili muzikom. Svoj talenat počeo je da pokazuje u ranom detinjstvu. U tom dobu, Kurt je opisivan kao srećno, nasmejano i razdragano dete koje voli svakoga koga upozna. Međutim, njegovi roditelji su se uz velike svađe i pogrdne reči razveli što je obeležilo Kurta za ceo život, stvorilo njegovu umetnost i bilo jedan od razloga za njegovo samoubistvo. Nikada nije mogao da prežali taj razvod, mada bi retko to priznavao. Njegova ličnost je tada počela da se menja.

Postao je mračan, zatvoren, destruktivan. Pored toga, ušao je u pubertet u kom se njegovo mentalno stanje pogoršalo. Roditelji su upoznali nove partnere i krenuli u stvaranje novih porodica, a Kurt se osećao izdanim. Nikako nije želeo da se uklopi u novu situaciju i redovno je pravio probleme. Seljakao se od majke do oca i drugih članova porodice. Bilo je više nego očigledno da ga niko ne želi u svojoj blizini.

_veb_novinarstvo.gif

Sav taj emotivni haos, u mladom Cobainu je budi umetnički talenat. Već je uveliko svirao bubnjeve, uporno vežbao sviranje gitare, komponovao, pisao pesme i komponovao, crtao od malih nogu i pomalo se bavio snimanjem filmova. Tema tih filmova bili su uglavnom horori, mučenja itd. Bio je to njegov način izražavanja nezadovoljstva. Tvrdio je da je neko vreme živeo ispod mosta i da je time inspirisana pesma „Something in the way“, mada Kris Novoselic, kog je upoznao u srednjoj školi i sa kojim je formirao Nirvanu, tvrdi da to nije tačno.

Kurtova prva ideja o stvaranju benda je počela da se rađa oko njegovog četrnaestog rođendana, kada je dobio prvu gitaru. Tada je upoznao Novoselica i počeli su zajedno da sviraju i otkrivaju punk rock svet. Formirali su prvi bend koji je promenio mnoštvo imena dok jednostavno nije postao Nirvana. Za ovo ime, Kurt se odlučio nakon izučavanja budizma.

Nisu imali stalnog bubnjara do Chada Channinga koji je u Nirvani bio tokom snimanja prvog albuma i kratak period nakon toga. Ubrzo ga je zamenio sada veliki Dave Ghrol. Sa tek prosečnim prvencem, Nirvana nije bila potpuno spremna za uspeh koji će doneti drugi album, jedan od najprodavanijih albuma u istoriji muzike „Nevermind“. Album koji je kreirao neshvaćenu generaciju X, izbacio alternativu u prvi plan i promenio tok rok muzike – da, to je predstavljao „Nevermind“ i to je bila Nirvana. Usledio je obradama prepleten „Incesticide“ a za njim i oproštaj u vidu mračnog „In Utero“.

Svi znaju da je Kurt bio u braku sa skandal majstorkom i rokerkom Courtney Love sa kojom je imao kćerku Fransis Bean Cobain. Njih dvoje su u javnosti bili poznati kao dvoje samodestruktivnih narkomana željnih skandala i bili su koliko osuđivani od strane javnosti, toliko i poštovani. Istina je da su oboje bili zavisnici - onu istinu koju niko ne želi da prizna do te granica da čak optužuju Courtney da je naručila Kurtovo ubistvo, je da su se njih dvoje istinski voleli i da su već na početku svog poznanstva znali da je to ta prava, večna ljubav.

Borili su se jedno za drugo i svoj mir koji nikada nisu imali na duže staze. Pored depresije i zavisnosti, Kurt je već deo života patio od nespecifičnih stomačnih bolova zbog kojih se odao heroinu. Svi ovi problemi, plus slava i negativni publicitet, na kraju su ga naterali da okonča svoj život ulaskom u Klub 27.

Po mom mišljenju, Kurt Cobain je najveća rock zvezda ikada i od njega niko nikada neće biti veći. Pojavio se iznenada, opstao svega tri godina, ali je trag toliko snažan da nikada neće nestati. Uneo je pometnju u muzičku industriju, razbudio mlade ljude koji su verovali da ih niko ne razume i ujedinio ih pod okriljem jedne generacije.

Nirvana i Cobain su obeležili jako važan deo mog života, iako sada više ne slušam istim intenzitetom, ostaju među mojim omiljenim muzičarima. Stanje mog uma i kreativno pisanje se oblikovalo slušajući Nevermind i In Utero. Moj prvi korak u muzičkom novinarstvu bila je recenzija albuma Nevermind. Kurt Cobain je moj heroj pored svih svojih mana, kao da je on jedini koji ih je imao. Da nisam slušala Nirvanu, danas ne bih bila to što jesam.


Tamara je u narodu poznata kao LinDe i kao muzički fanatik.

Pročitajte i:

David Bowie - muzički kameleon
ABBA - Raritet među evrovizijskim pobedicima
Frank Sinatra - šarmer zlatnog glasa

Ovaj tekst nastao je našom željom da stvorimo alternativni veb prostor za mlade gdemogu da pišu o svim onim temama koje smatraju važnim, iskreno i bez ograničenja! Ukolikoželiš da i ti budeš član našeg mladog tima i doprineseš razvoju naših ambicija, tvoje ideje sunam dobrodošle! Nije potrebno iskustvo, već samo želja i ideje! CV i jedan tekst sa validnogmejla pošaljite na urednistvo@iserbia.rs CC office@iserbia.rs, sa naznakom"Prijava / Tematski kolumnista". Prijem novih dopisnika vrši se najkasnije svakog prvog dana
u mesecu.
Otvoreno za sve od 18 do 35 godina. Prijem novih novinara vršimo do svakog prvog dana u mesecu.


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima,najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti